facebook
radio2m_logo

winampwmpreal-playerquick-time

yt-1

УКЉУЧЕЊЕ У ПРОГРАМ

: 011 26 53 760

: radio.2m4

ПРЕУЗМИ АПЛИКАЦИЈУ ЗА ТЕЛЕФОН

app-storegoogle-play

Горан Моц: Бранитељи и бранитељке мањинских права

Горан Моц: Бранитељи и бранитељке мањинских права

У организацији Института за европске послове, уз подршку Роцкефеллер Бротхерс Фунд, одржан је програм “Бранитељи и бранитељке мањинских права у Србији”, у периоду од 1. јула до 6. јула 2019. године у Јагодини, а у оквиру којег су учесници програма завршили тренинг о заштити мањинских права. Програмом је био обухваћен тренинг који се састојао из предавања, радионица, дискусије учесника међу собом, као и дискусије учесника са предавачима, представницима организација цивилног друштва и институција о значају заштите права мањина и њиховој примени у пракси. Тренинг је трајао пет радних дана са интензивним дневним активностима из плана дневне обуке и састојао се из четири области које су представљале фокус агенде:

 1. Разумевање људских права
 2. Јесмо ли сви равноправни
 3. Жртве кршења људских права
 4. Правна и институционална заштита људских права.

У оквиру сваког радног дана је организовано више предавања, а у зависности од области која се обрађивала. То чини укупно 30 радних сати у оквиру целокупног тренинга. Циљ тренинга је боље разумевање концепта људских и мањинских права, као и упознавање са механизмима заштите и заступања оштећених. Имајући у виду и чињеницу да се људска и мањинска права не изучавају као обавезан предмет на правним факултетима у Републици Србији, већ спадају у категорију изборних предмета, дипломираним правницима је потребно додатно усавршавање из области људских и мањинских права. Учесници тренинга су били дипломирани правници, студенти права, адвокати и адвокатски приправници. Стечена знања ће допринети стручном усавршавању, али ће и служити бољем разумевању положаја и проблема појединаца и мањинских група чија су људска и мањинска права угрожена, као и познавању тешкоћа са којима се мањинске групе сусрећу у свакодневном животу. Током тренинга учесници програма су упознати са методама институционалне заштите људских права у Србији, као и са начинима путем којим могу пружити помоћ лицима чија су права угрожена. У току тренинга су обрађиване следеће теме:

 1. Људска права – зашто нам је то важно;
 2. Дискриминација, индивидуална и колективна права;
 3. Кршење људских права и добра пракса у раду судова,
 4. Форум театар – мањине у Србији;
 5. Разумевање права мањина у Србији – радионица;
 6. Да сам на твом месту – развијање емпатије према жртвама кршења људских права – радионица;
 7. Дискусија о правима Рома;
 8. Дискусија о ЛГБТ правима;
 9. Улога повереника за заштиту равноправности у борби против дискриминације;
 10. Људска права у сукобу;
 11. Случајеви пред судом – судска пракса у области заштите људских права;
 12. Симулација судског поступка – случајеви кршења мањинских права,
 13. Писање предлога практичне политике.
Горан Моц

У оквиру тренинга је за учеснике организована и посета Вишем суду у Јагодини, судије овог суда су одржале предавање у вези са својом судском праксом. Судије су констатовале су да нису имале судске предмете у вези са кршењем људских и мањинских права. 

 

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.