facebook
radio2m_logo

winampwmpreal-playerquick-time

yt-1

УКЉУЧЕЊЕ У ПРОГРАМ

: 011 26 53 760

: radio.2m4

ПРЕУЗМИ АПЛИКАЦИЈУ ЗА ТЕЛЕФОН

app-storegoogle-play

Милан Миленковић: Непливачи

Милан Миленковић: Непливачи

Кажу да је адмирал Хорацио Нелсон, после Битке код Нила, рекао свом ађутанту Хардију, мислећи на своје морнаре: „Не могу да верујем да смо победили са овом багром која се скупила на бесплатан рум!“

Остала је прича како су Нелсонове последње речи, док је умирао у ранама након Трафалгарa, биле упућене iстом том ађутанту и да су гласиле: „Kiss me, Hardy!“  Великог поморца је код куће, у Енглеској, чекала његова велика, невенчана љубав, лејди Хамилтон, али су дуге године боравка на мору учиниле да славни адмирал ради на оба канала.  

Пошто Британија никад није имала војну обавезу, њен регрутни састав је, посебно у флоти, заиста чинила багра која се опијала по лучким крчмама. Некада су, кад баш зафали морнара, официри тољагама онесвешћивали пијанце и ови би се будили негде на пучини.

И, кад мало размислите, има смисла: на мору нема бољих војника од непливача. 

Нелсон је, заправо, открио једноставну истину: за борбу нису увек потребни високи идеали, већ је и безизлаз довољан. Доведеш војнике у ситуацију да се боре, или да умру и – они се боре. Тако ради и Америка: искрца негде оно што су регрутациони официри нахватали по малолетничким затворима и имиграционим канцеларијама и багра се бори очајнички, до те мере да им страх само распирује борбено расположење.

За то време, ми распирујемо пацифизам и живимо у пола века окаснелој хипи комуни. Српске мајке су одабрале да им деца не гину по ратовима, него да – или скапавају са триста јура месечно, или да емигрирају у оне земље које немају тако мудру политику као Србија, али имају нешто више хлеба. Очигледно је да ми, иако имамо најмудрију политику на свету, не можемо да нахранимо, нити да задржимо становништво.

Не може човек да се начуди како ова земља нема привреду, нема економију, нема судство, тужилаштво, нема ништа, сем изванредних политичара. Истина, вели се да се у Бангладешу живи много, много горе него у Србији, а то сазнање мења од 500 до 1000 калорија дневно. 

Статистика каже да Немац, који једе рукама, конзумира два пута више од Србина, који месанце боцка златном виљушком, но нас теши сазнање да Немац једе педесет пута више меса него онај у Бангладешу, а чак три пута мање него Ивица Дачић. Исто тако, кад помислите да имате корумпиирану елиту, која вас поткрада, сетите се да Бангладеш има још гору елиту и то ће вам дуплирати број паштета у фрижидеру. Ако га још имате.

Скок на почетак текста: Нелсон је довео своје морнаре у позицију да морају да се боре, а наши нелсони нас доводе у позицију да не смемо ни да помислимо на борбу, него да треба да  будемо срећни и задовољни што једемо боље и више него мучени становници Бангладеша.

Да су енглески лордови, или амерички олигарси икад размишљали на овако бедан начин, њихове се земље не би никад развиле. Бангладеш би постао мерило свега: чим имаш више од њих, историја престаје. 

Тај резон, та животна философија, која се потпуно ослободила живота и природе, коначни је, довршени облик од природе и свега што је здраво, отуђене другосрбијанске мисли. Болест подигнута на ниво философије и то не као нека дубља мисао, него као апологетика немоћи, нечињења и одустајања. За разлику од патриота, који свесно и срачунато гледају да постану плаћени корисни, а за нужду и већу надницу и бекосрисни идиоти, другосрбијанци, са оваквим вредносним системом, савршено помажу Вучићу и одржавању система, чак и кад га не подносе.  

Тако Вучић, на једној страни, има странце, са лаким бичем у руци, има лумпен-хуманоиде који знају готово сва слова азбуке, а на другој страни потпуно вредносно компатибилну другосрбијанску философију. 

Уместо да се, ако не у духу Нелсоновом, а оно у духу Карађорђа, народ доведе у позицију да му је борба за опстанак бољи избор, него скок у море, или Карађорђева кубура, овде сви сложно – патриЈоти и другосрбијанци – сложно раде на релаксирању Срба. „Догодине у Призрену“, или „Догодине у Бриселу“ су два иста анестетика од различитих произвођача. 

Мишљења сам да у наше народне приче треба додати посебну групу прича-одмаралица,, које нас уче да ће нам другу решити проблеме. Шатриотско-русофилско крило се ослонило на Бога и православље, па их још подупрло Путином, док су се другосрбијанци ослонили на Запад. ПатриЈоти су фолиранти, те нећемо озбиљно узимати у разматрање њихове препоруке за спас Сорабије, али ови други – миислим на другорбијанце – имају две струје: једна, састављена углавном од неинтелигентних  провинцијалаца, који мисле да ће некритички величајући Запад и западне вредности на првом месту изменити свој друштвени статус и оних других, интелигентнијих, који виде да нас Запад разваљује, али верују да ће, у крајњем исходишту, тамо негде, за око сто година, све добро да се заврши по нас и да ћемо ући у веселу заједницу белих и просперитетних народа. Сумњам да ћемо ући и тада, али и ако уђемо, ти народи више неће бити ни просперитетни, ни бели.

Трећа могућност – да узмемо судбину у своје руке – никада кроз главу патриота и другосрбијанаца није прошла. 

Вилијам Хејшам Оверенд – „Хероји Трафалгара“

 

За разлику од Нелсонових морнара, који су, као непливачи, очајнички радили на томе да имају нешто чврсто под ногама, овде су сви пливачи: на први звук пиштаљке, сви скачу у воду и чекају да се битка заврши. Ко год да победи, њих ће неко покупити из воде. 

Примерице: „Догодине у Призрену!“ не значи да тај, који паролу извикује, намерава да се борбом пробије до Призрена. Он је, заурлавши – како Шиптари кажу „врућ парол“ – заправо скочио у воду. Сачекаће да неко други освоји Призрен и, ако успе, победио је и тај ко је извикивао паролу, а ако изгуби, изгубио је само онај ко је гаће крвавио, а мудрац са врућом паролом прелази у неку проевропску партију или НВО, да тамо парче леба одере и згади се над својом националистичком прошлошћу.

У оку публике, међутим, онај што виче „Косово је Србија“, или „Догодине у Призрену“, није преварант, већ искрени („искрени“ је кључна реч у сваком разматрању политике у Србаља) патриота, јер ми, као народ, доказ не тражимо. Све на часну реч.

Да овде постоји озбиљан државник, свакога ко узвикне „Косово је Србија“, обукао би у униформу, дао би му пушку у руке и послао би га да своју паролу преточи у историју. Сви, међутим, знамо да од тога нема ништа, па су зато речи јевтине.

Зато нама фале непливачи….  

Насловна – „Ангажовање Нептуна код Трафалгара“, сликар Френсис Сарториус.

About The Author

Related posts

8 Comments

 1. tarabuc

  Ne slazem se sa gos. Milenkovicem da Srpska sirotinja nije spremna za velike borbe i podvige,one Britanske mornare sto pocivaju na rumu bili bi mala deca za ove nase na sljivovici,kako kaze Njegos,iskra nadje iskru u kamenu.Problem je sto Srpska elita prolivenu Srpsku krv zavali za sitno gledajuci svoje male drugosrbijansko patriotske interese.Sirotinja u Srbiji zna instiktivno da sa ovom elitom moze biti prodata na prvoj krivini za sitno,dogadjaji iz istorije su najbolji dokazi za to,zato i postiji takva pasivnost u srpskom drustvu i svi bi da love u mutnom nadajuci se nekoj lovini. zato ne nadajte se da ce Srpski mesije doci iz siromasnih slojeva Srpskog drustva,bas iz te bagre Srpske elite ispivace Cezar koji ce poskidati ovu danasnju bagru koja vedri i oblaci .Srpski Cezar je sad medju onim klincima na dedinju ili kruga dvojke koji u igri sa svojim vrsnjacima iz vih slojeva drustva vidi gde lezi zec..A prvi Srpski Cezar sa prvom nacionalnom pobedom probudice i narod .Buduci Srpski cezar imace najveci problem da stvori Srpsku elitu.

  Reply
  1. deda iz Srbije van sebe

   Не бркајмо Мојсија , који јесте дошао из памперса од злата и свиле , са Карађорђем , Цезаром , или Наполеоном , који су пре тога кору хлеба зарађивали огњем и мачем , а сиротиња их извикивањем изабрала за вође . Немој да анализирам како би прошли прикупљајући потписе пред нотарима , или на цензусним изборима надзираним ЦЕСИД-ом

   Reply
 2. Aleksandar Mihailović

  Razlika Bangladeša i Srbije je u onim divnim sendvičima od 3 dana, dok su po stranačkoj liniji subordinacije stigli do gepeka autobusa koji se otvara kada su svi naoružani flašicama vode koje mogu da naprave opasne čvoruge i masnice, ili kada brigade naoružanih i već zabridelih dlanova stigne na mesto odredišta. Razlika je i sledeća, u Bangladešu žele da se bore da bi im bilo bolje, a kod osvajača se Nelsoni snalaze kako svoje armade da motivišu, dok se u Srbiji radi na demotivaciji, defetizmu i ubeđivanju „brigadira“ da nećemo ginuti te je bolje i veliki „uspeh“ izvršiti razgraničenje i „kompromisni dogovor“ koji znači kapitulaciju presvučenu šarenim bojama uspeha i veselja, eto, „dobili smo“ rezervni točak od ukradenog auta, slike otete zemlje, a ako je još i sveta i bogata uramićemo ih za buduća potomstva da se hvale kako su njihovi preci imali i srce pre potopa i juriša armije gladnih janičara, pardon, izvršitelja, hladnjačara i otkupljivača. Da bi srpski Domanovićevi junaci bili sigurni da ih slede pričaju bajke i svoje živote na tuđim grbačama pretvaraju u puste snove sledbenika, onih koji ih na svojim grbačama i nose, te ih motivišu da idu u beli svet jer ovde reforma koju hvale drži matore i do 70g da rade koji će da izgrađuju državu efikasno, produktivno i sa sendvičima punjenim brdom tableta i kapsula. Oni koji su spremni i pored svega da jurišaju se okupljaju ispred i ispod balkona pozorišta gledajući u isti kao u Sunce i čekajući poklič glavnog sporednog junaka da sa istog komanduje juriš na sebe same. Neka nam je sa srećom, u budućim pričama će umesto Bangladeša biti Srbija.

  Reply
 3. kašimbo

  Lord Nelson, lično, bio je neplivač. Po isplovljavanju iz Dovera nije se pojavljivao na palubi dok ne prodju Biskaj i dok ga ne prodje morska bolest.
  Kakav god bio je lider i heroj,

  Srpske majke znaju razlog zbog koga tetoše nejaka muška čeda.

  Reply
 4. Marko

  Srbi vise ne zele d aginu jer ne veruju eliti koja ih vodi.
  Anglosaksonske elite znaju da posalju princeve u rat.
  Ili sinove oligarha.
  Kod nas su ti simboli Rade Pasic ili Marko Milosevic.

  Nasa elita nema odgovornost niti narod smatra da je to potrebno.

  Reply
 5. неписменост pobednika

  http://www.politika.rs/upload/Article/Image/2019_05/mali-hitler.jpg

  – Ова фотографија са прославе Првог маја 1946. године, коју смо пронашли у фонду Историјског архива Панчева, интересантна је из неколико разлога. Оставља снажан утисак поприлична неписменост оних који су организовали скуп, видљива у низу словних грешака приликом писања паролe. Други ниво је што је неко накнадно претпостављамо после сукоба са Информбироом 1948. прецртао Стаљиново име, из јасних разлога. Име некада идеолошког првосвештеника комуниста, постало је изразито непожељно. Трећи ниво сцене је и најзанимљивији – видно узбуђење учитељица које су приметиле да један од дечака не поздравља на прописан начин

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.