facebook
radio2m_logo

winampwmpreal-playerquick-time

yt-1

УКЉУЧЕЊЕ У ПРОГРАМ

: 011 26 53 760

: radio.2m4

ПРЕУЗМИ АПЛИКАЦИЈУ ЗА ТЕЛЕФОН

app-storegoogle-play

Патријарх српски Герман

Патријарх српски Герман

Историчар проф. др Вељко Ђурић Мишина, који је четири године радио на припреми рукописа биографије патријарх Германа, покушавајући да утврди његову улогу и мисију у комунистичком режиму ондашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, који је такође и аутор документарног филма „Патријарх у обезбоженом времену“, на питање да ли је тачно да је Слободан Пенезић Крцун тражио да епископ жички Герман буде изабран за патријарха, одговара:
„Тешко је казати ко је први предложио епископа Германа за патријарха. Судећи по поимању односа политичких и других чинилаца, то је, уз сагласност Јосипа Броза, учинио Слободан Пенезић Крцун. Сам патријарх је казао у интервјуу „Ја и комунисти“, објављеном 1988. године, да је најважнију улогу у његовом избору имао управо Пенезић. Тешко је утврдити да ли је и Добрица Ћосић учествовао у томе. Својевремено сам га питао и о томе, али нисам добио убедљив договор. Ћосић је, по казивању, био само једна од личности која је припремала чланове Изборног сабора у корист кандидата који је био по вољи државе.“

***
Због свега овога, на покојног Германа је ударен жиг, налепљена му је етикета „црвеног патријарха“, на њега, који је више од три деценије водио цркву у веома комплексним временима, сачувао ју је од многих невоља и припремио за нова времена, затим, који ју је афирмисао и у хришћанском и иноверном свету.

Послушајте емисију о патријарху Герману.

Аутор и водитељ – Александра Миленковић

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.