facebook

Прва дама српске архитектуре – Јелисавета Начић

Прва дама српске архитектуре – Јелисавета Начић

Јелисавета Начић је прва жена у Србији, која је дипломирала архитектуру и тако понела ласкаву титулу „прве даме српске архитектуре“. 

Да није њених раскошних кућа, цркава и других грађевина у Београду и Србији, била би избрисана из културне историје и меморије нашег народа, као и многе друге познате личности о којима нема трагова да су постојале. Делује чудно, али, какве су данас прилике у српском образовању,  ни многи студенти архитектуре не знају ко је била Јелисавета Начић. О њој се углавном збори у стручним круговима, међу историчарима уметности и архитектуре.

Пројектовала је, у необарокном стилу,  Мале степенице на Калемегдану, које од Савске алеје воде до Париске улице.

1-stepenice-nacic

 

Такође је, према њеном пројекту, изграђена је основна школа код Саборне цркве која данас носи име „Краљ Петар Први“.

2-osnovna-skola-u-kralja-petr

 

3-unutrasnjost-plan-skole

 

Блок радничких станова, који се налази између улица Ђуре Ђаковића, Комнен Барјактара, Генерала Махине и Херцег Степана, први такав пројекат у Београду, њено је дело.

4-radnicki-stanovi

 

Начићева је,  за потребе београдске општине,  такође пројектовала и више приватних кућа. Најпознатија је, данас очувана, кућа Марка Марковића.

5-kuca-marka-markovica

 

6-kuca-arse-drenovca

 

Иако често пролазе поред цркве Александра Невског на Дорћолу, многи не знају да је управо Цаја Начићева, како су јој Београђани тепали, израдила пројекат према коме је ово здање, у нешто измењеном облику, касније саграђено.

7-al-nevski

 

По њеним нацртима је 1912-13. саграђена црква посвећена св. Архангелу Михаилу у Штимљу на Косову. У јужном делу цркве налази се спомен-плоча, која представља посвету ове жене српским војсковођама, који су се борили на овим просторима:

„Спомен-плоча осветницима Косова,
војводама Радомиру Путнику, Живојину Мишићу, Глигору Соколовићу,
слава погинулима за Косово,
архитекта г-ђица Јелисавета Начић.“

8-stimlje

 

About The Author

Related posts

1 Comment

  1. Јовица

    Било би ред да се каже и да је ова дама рођена и одрасла у Нишу, прва жена архитекта у Европи. Њен пројекат је и двор у Бањалуци који је пројектовала док је министар грађевине у Краљевини Југославији био такође Нишлија.

    Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.