facebook

Где су наши Термопилски кланци?

Где су наши Термопилски кланци?

Године 480. пре наше ере огромне војне снаге Персијског царства, састављене од више од тридесет покорених народа, према Херодоту, крећу у освајачки поход на Европу.
На том путу супротставља им се савез малобројних грчких градова, окупљених око Атине и Спарте. На челу те самоубилачке мисије налазио се краљ Леонида и његових три стотине изабраних Спартанаца. Они задржавају Персијанце седам дана, а последњег дана битке, знајући да су издани и опкољени, Леонида је свима који су то хтели допустио да се повуку, остајући са својих триста Спартанаца – „средовечних људи, који су већ имали своје синове“…
Збуњен малобројношћу противника, Ксеркс је питао где су остали Грци и добио одговор да су у Олимпији, на такмичењима. А на одговор да је награда за победника венац од гранчице дивље маслине, Тритантехмо, један од персијских заповедника, рече: „Тешко нама, Мардоније, кад нас водиш у борбу против таквих људи, који се не боре за новац, него за славу.“
Својом херојском жртвом, ових триста Спартанаца је задржало непријатеља, нанело му је велике губитке (20 000 мртвих Персијанаца) и омогућило осталим Грцима припрему за обрану у данима који су уследили.
Самом Леониди одсечена је глава и набијена на колац – поступак који је зачудио Херодота, доброг познаваоца персијских обичаја и поштовања које указују храбрим противницима. Узгред, после битке код Платеје, један Егињанин предложио је Леонидином наследнику Паусанији да се освети тако што ће одсећи главу мртвом Мардонију. Овај је то с гнушањем одбио.

Четири деценије после битке, негде око 440. године старе ере, Спартанци су Леонидине остатке пренели у Спарту и – изузетно, јер се краљева смрт у рату сматрала природном – подигли му споменик и указивали поштовање као хероју. Романтизована историја каже да је Леонида Горги, својој жени, полазећи у Термопиле, на питање шта да ради ако он погине, одговорио: „Удај се за доброг човека и рађај добру децу.“

*

Ми ову спартанску жртву, ове Термопиле и овог краља Леониду никако не бисмо могли разумети, да и сами нисмо тако живели. Чак се усуђујем рећи да ми Леониду много боље разумемо него данашњи Грци, јер смо у својој историји имали много таквих ситуација, а они само једну. Па да видимо, где су то наши Термопилски кланци и ко су наше Леониде?

Послушајте емисију…

Аутор и водитељ – Александра Миленковић

About The Author

Related posts

4 Comments

 1. Dragana

  Bitka kod Termopila je izgubljena zbog izdaje. Efialtis je pokazao Persijcima tajni prilaz koji su Persijci iskoristili i pobedili Spartance.Ovo je verzija koja se uči u grčkim školama.

  Reply
  1. Александра Миленковић

   Tako je. Efialtisa pominje još i Herodot u svojoj „Istoriji“. Ne samo njega, nego i još dvojicu koji su učestvovali u izdaji. Prema tim izvorima (Herodotovim), Efialtisa ni Persijanci nisu nagradili za učinjeno nedelo.. Nije ništa neobično da Grci uče detaljnije o svojoj istoriji, čak i kada je u okvirima „navodnog, nedokazanog“.
   Sve u svemu, izdaja ne umanjuje žrtvu Leonidinih Spartanaca. Naprotiv.

   Reply
 2. Rebis

  A gde nisu? Srbi SU Spartanci. I kad to ne znaju i malo dremnu, TO zna Neprijatelj. Zato ne brinite, duh se najednom trgne i probudi i pokrene zaspalo telo. Pri tom nikog ne potcenjivati. NIKOG, jer duh sebi izabere telo, pa i telo viteza i vojnika, po svom nahodjenju.

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.