facebook

Ратни фотографи и сликари – Драгољуб Павловић и Драгиша Стојадиновић

Ратни фотографи и сликари – Драгољуб Павловић и Драгиша Стојадиновић
Званичну одлуку о успостављању звања ратног сликара донео је Штаб Врховне команде 20. августа 1914. године. О томе је написан „Упут за употребу ратних сликара придодатих штабовима виших јединица на војишту” а потписао га је војвода Радомир Путник. У њему пише следеће:
„Да би се најважнији моменти борбе као и осталих ратних догађаја сачували за Историју и у сликама, придају се штабовима виших јединица на војишту ратни сликари. Ратни сликари дужни су носити собом своје фотографске апарате, и са њима снимати важније моменте борбе као и остале ратне епизоде, а изричито трагове свирепства и варварства, која буде непријатељ оставио за собом, као и остала значајна документа, чију садржину треба сачувати. Материјал за израду скица сликари ће сами изабрати, а материјал за израду фотографских снимака сликари ће добити од Врховне Команде.”
Драгољуб Павловић је овековечио Одбрану београда и солунски Фронт. Драгољуб Павловић - СлавијаИздваја се фотографија на чијој полеђини је следећи текст: „10.септембар 1914, Београд – Гранате падају – свет бега ка Славији“. Она се, иначе, налази у приватној колекцији Милоша Јуришића. На снимку се виде, предњем плану, човек који трчи, а осврће се уназад, док су иза њега, у широком кадру улице, народ и маса, који беже од граната ка Славији. Изузетан документ. Јуришић даје и напомену: „Овај што бега стиснутих песница (највише измакао) је Јелисије Калацановић, благајник Управе фондова“.
Драгиша Стојадиновић, капетан друге класе, храбар човек,

Горничево. Стојадиновић
                                                                                         Горничево. Стојадиновић

легенда српске кинематографије, филмски архивиста, историчар филма и сценариста. – Истовремено, Драгиша је био и новинар, фотограф, филмски сниматељ, правник, мотоциклиста, чак и авијатичар. И добар организатор. Творац српске војне кинематографије, који је снимио хиљаде фотографија из балканских и првог светског рата, скоро заборављен.

stojadinovic
                                                                                                                        Стојадиновић

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.