facebook
radio2m_logo

winampwmpreal-playerquick-time

yt-1

УКЉУЧЕЊЕ У ПРОГРАМ

: 011 26 53 760

: radio.2m4

ПРЕУЗМИ АПЛИКАЦИЈУ ЗА ТЕЛЕФОН

app-storegoogle-play

Милан Миленковић: Примитивни фундаментализам

Милан Миленковић: Примитивни фундаментализам

Пре хиљаду година, на тлу данашње Шпаније, у Гранади, Кордоби и Алхамбри, цветала је пуним сјајем велика арабљанска и семитска култура уопште, која ја помрачила сјај Византије, а за примитивно Каролиншко доба Запада била је савршено неразумљива и за хиљаду година испред смрдљивих Гала, Гота и Викинга.
Велика математика, нестварна, паучинаста архитектура, књижевност, астрономија (дан-данас половину звезда на небу зовемо оним именима која су им дали велики исламски и семитски астрономи, попут Ал Ђаузе, или највеће звезде Ориона, Ел Бетелгезеа), а онда и фине животне навике, хигијена, водоскоци и јавна купатила (само у Кордоби њих 130, која су порушена кад је Изабела Шпанска, са смрдљивим хришћанским витезовима отерала питоме). Ту су живели и радили Ибн Халдун, Авицена, Мојсије Мајмонид, одатле су дошли арапски број, медицина, одатле су дошли верска и културна толеранција, то је било место на коме су Арапи и Јевреји живели скупа, без трзавица.
У име Христа, све је то уништено, попаљено и протерано, да би се смрад и незнање слободно раширили и да би се спаљивали сви који мисле другачије.
Хиљаду година касније, далеки потомци великих исламских математичара и астронома, секу главе по Леванту, утонули у верски примитивни фундаментализам, који њихови чукундедови не би разумели.
Све ово говорим због Срба, заправо. Фина, веома сложена религиозност српског народа, која се унутрашње одупрла нападу мртвог грчког православља, сачувавши своје култове предака, кућне свеце, заштитнике продице, корисне богове жетве, кише и ратова, збрисана је налетом примитивног верског фундаментализма деце комунизма, деце која нису израсла, нити су васпитана у и из духа и животних услова српског народа, већ су плитко идеолошки формирана, одсечена од предака, од традиције и обичаја и способна да веру појме једино на идеолошки начин, а цркву као партијску организацију. Да је из цркве протеран Бог, то нико није ни приметио.
Вулгарна, кромањонска религиозност, чији је носилац грађанин са верским убеђењима, разваљује последње остатке нечега што смо били, док смо нечему вредели.
Од Амфилохијеве смрти, до данашње сахране патријарха, гледамо новоправославно онанисање, подстакнуто од државе којој је побудаљени верник важан ресурс.
Српски интелектуалци, вечито подређени политичкој полицији и у највећем страху да не застану за трендовима, стално нешто „коленопреклоно“ мољакају архијереје. Кад гледае те гњиде, потпуно вам је јасно зашто српски инжињери имају посла где хоће, а политиколози, економисти и правници морају да дају дупе овде, или да перу прозоре и судове у Дизелдорфу.
Лично ми се гади ово православље, примитивно и сујеверно, чији сваки обред више личи на гастарбајтерску свадбу, него на акт побожности и пијетета. Као и код Семита, на обалама Шпаније, овде је примитивни дух уништио нешто о чијој финоћи и пуноћи није ни слутио. Вера је још само потенцијал за разарање и уништавање.

 

Generalife from the Alhambra Painting by Paul Saucier
„Generalife from the Alhambra,“ by Paul SaucierНасловна – Калат Алхамбра, Фонтана лавова

About The Author

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.