facebook

Генерал

Генерал

Пре три-четири године, не поуздавам се више у своје памћење, седео сам у хотелу Бристол са својим пријатељем, војним лицем, који је, услед нерешеног стамбеног питања, живео у том хотелу. Седели смо у бару, који је и у по бела дана мрачан, што због тешких драперија, што због оскудног осветљења. За наш сто је пришао, с мојим другаром се поздравио и одмах потом сео, генерал Трифуновић. Једва сам га познао:  као што рекох, осветљење је било очајно, а генерал је, у то време, био у некој врсти медијске заветрине, тако да сам му лик помало и заборавио.

Као што разведена жена, где год с неким седне, иако је нико ништа не пита, одмах  цвркуће како се „срећно развела“, тако и генерал одмах, иако га нико не пита, почиње причу о предаји Вараждинског корпуса.

Пошто сам и сам, у младости, био део војне машине, одмах сам, онако инсајдерски, у генералу препознао оно што сам, за себе и у себи, звао „Типом Б“ официра ЈНА. То су они момци који су у војне школе отишли да би из сиротиње прешли у средњу класу, а – ако се укаже прилика – и у високу. Такви су, од потпоручника, увек подобони, на страни старешина, активни у партији итд. Каријеру планирају вешто: неспособни за трупу, још као капетани заглаве неку управу и тамо смрдљају и праве каријеру.

Постоји погрешно уверење да су то комуњарски официри; не, оно су, просто, опортунисти. После су постали „досовски“, а данас су „напредњачки“ официри.

Насупрот њима, стоји „Тип А“, они који су војни позив доживели као питање части и који су, иако комунисти, пре свега служили народу, а не идеологијама. Немојте никад да заборавите да су и мајор Тепић и многи други хероји из ратова деведестих такође били комунисти, па их то није задржало да буду одлични браниоци свог народа.

Прича генерал Трифуновић своју тужну причу, док мени и мом другу (ратном хероју, који је два пута с лопате утекао и који има више шавова него Мики Рурк у Граду греха) пада завеса. Мучно је слушати те приче. Главне тачке његове одбране су не нетачне, него неважне:

– Седео је у некој управи, дуго није био у трупи, а онда су га бацили у ватру…

Могао је да одбије. Привилегија гнерала, као војно-политичког лица, јесте право да да оставку на командовање. Али, у позадини се смеје вила на Кошутњаку, па је тешко одбити.

– Жена и деца су му, од Хрвата, били ухваћени као таоци…

То је његов проблем са разумевањем братства-јединства, а не проблем корпуса. Он је оставио породицу у Загребу и доказао да уопште није разумео с ким има посла. Осим тога, то би могао бити изговор за сваког српског официра у рату од 1915-1918-те: сви су оставили породице у Србији и борили се на Солунском фонту. И, шта сад? Требало је да сви предају јединице, да би спасли своју фамилију?

– Генералштаб је дао скраћење класи и он је остао без војника…

Влада Трифуновић није био поручник, него генерал. Могао је да обустави скраћења, али петља је танка кад треба да се прича са „друговима одозго“. Сам је крив што је себе довео у позицију да нема више војника. Узгред, мајор Тепић је имао двадесет пута мање војника, него генерал Трифуновић, а командант 3. ракетног дивизиона, Золтан Дани је запретио да ће активирати ракете „Волоков“ на земљи и Карловац учинити неупотребљивим за живот једно стотинак година. Генерал Перишић је био начелник Артиљеријског школског центра у Задру и, на тражење Хрвата да се преда, одговорио је тако што је распалио по Задру из топова. Мало је фалило да се Хрвати предају њему. Није имао више људи него Трифуновић.

– Спасавао је животе младићима на одслужењу војног рока…

Војска није институција задужена за спасавање живота, већ за њихово трошење и то је Влада Трифуновић морао да зна. Тако је од кад је света и века, а ко има слабе живце и није спреман и да убије, и да погине, не треба да иде у војне школе, него у богословије. Прво што ти кажу на Војној академији је да онај ко није спреман да убије, треба одмах да се испише. Врло је незгодно кад се морална дилема појави двадесет година касније, баш кад не треба.

– Он је преговарао са Ујкицама и тиме постигао да се војници врате живи кућама…

Не знам на основу чега је прегварао. Постоји Правило службе и Правило о борбеној употреби и нигде се, у њима, не спомињу преговори. Са 280 војника је могао и те како да загорчи Хрватима, али петља је у јунака попустила. Тек кад петља попусти, отвара се огромно поље разлога. Тепић је имао једно осећање, Трифуновић хиљаду разлога.

Више нисам имао живаца да слушам правдања, те му рекох:

– Генерале, све вас разумем, само ми једна ствар није јасна: како то да ви, живи и здрави, седите с нама овде? Што се нисте убили после предаје корпуса?

Гледао ме бело. Тачно сам знао, а знао је и он, да се никад није радило о сиротим младићима, чији су животи кобајаги спасавани. Радило се само о сопственој гузици и ни о чему више.

rat-kasarna-u-varaždinu
Вараждинска касарна у рату

About The Author

Related posts

25 Comments

 1. bane

  Tekstu kojem nema šta da se doda dodao bih rečenicu iz priručnika PO i VV, iz JNA: „U toku rata vojnik je potrošni materijal.“

  Reply
 2. Вања

  Као учесник у кланици грађанског рата у бившој СФРЈ, нажалост знам колико су нас живота касније коштали ти „онеспособљени“ тенкови дејствујући по нама. Побили су бар трипут више душа него што је „храбри“ генерал „спасао“. Светли примери Обилића, Лазара, Синђелића, или Тепића јасно показују какав јунак треба да буде (или су они можда били тикве без корена, без иког свог, па су могли себи да дозволе „луксуз“ да погину за Србство). Ако није било излаза, а било је, имао је светле примере Синђелића и Тепића шта треба да се уради па да оружје не падне непријатељу у руке! Прави српски Јунаци нису међу живима, они некако увек погину, за разлику од „јунака“ који после паметују. Величати некога ко се определио за „царство земаљско“ (као што чине неки „патриотски“ портали и ТВ станице), и то у моменту кад се гинуло на све стране, и питати се зашто смо данас ту где јесмо, је плиткоумност и лицемерје!

  Reply
 3. Милош

  ЈНА је била организација у функцији заштите комунистичког поретка и социјалног мира.
  И ја сам био у војсци, имао рођаке официре и знам колико су били лојални систему а не одбрани државе и устава. Да јесу, 1991 би војна полиција разоружала хрватске, словеначке и албанске сепаратисте а и у ситуацији када се Хрвати наоружавају кренула не на Вуковар него на Загреб, опкола га и диктирала услове мира и разграничења. Та војска је била наоружани народ а официри су били добро плаћени професионалци. Да смо имали професионалне тенкисте (а не клинце сишле са мамине кутлаче) којима је мајор Тепић могао да нареди да превезу тенкове у касарну коју контролише српски војни официрски кадар, а знали су сви ко је које националности, не би Хрватима остало 200 тенкова. Каква је корист од минирања магацина са муницијом када је муниције било у изобиљу под контролом хрватске и других територијалних одбрана. Тенкова је било 1200 укупно. У српској војној традицији нема примера самоубиства и дизања руку на себе него акције и херојства. Дићи руку на себе није херојство. То је у српској војсци увек било строго забрањено. Треба разумети да српски комунисти нису били српске него југословенске патриоте па зато нису разумели историјске процесе и потребе које је имао српски народ на простору Балкана. Са друге стране хрватски комунисти су били хрватски националисти и то наши комунисти нису приметили или нису хтели да примете. Подсетио бих на речи професора Брдара, чији је отац био високи официр у генералштабу за време Тита, да онаква, хваљена ЈНА не би издржала ни 2 дана одбране од војске Вермахта 1941 са све новом техником.

  Reply
 4. dejan jekic

  Rece general Zivojin Misic pred Kolubarsku bitku da ako mu nestigne municija i popuna u ljudstvu,da ce prvo doci u Kragujevac pa da ih sve iz vlade i komande povesa o krusku a onda ce sablju i revolver da izvuce pa na juris protiv neprijatelja ako treba i sam.Sta je bilo posle toga znamo svi a znali su ovi iz vlade da ce to Misic stvarno da uradi i zbog toga su mu dali sve to.E to je razlika izmedju heroja i izdajnika.Nije general trifunovic namerno pisem malim slovima hteo da se bori nego da bezi i to su tada svi znalion general eeee moj brajko.

  Reply
  1. Ратно острво

   Да ли га је ЈНА ставила на цедилу?Кога?Генерала Трифуновића!Издајник је ЈНА!ЈНА је погазила Устав!!!Па кад је погазила Устав зашто не би згазила и генерала?

   Reply
   1. Александра Миленковић

    Ratno ostrvo, Dušane Kokorine, Stanko M., iliti Moral Mimi Oro, odluči se pod kojim imenom ćeš da komentarišeš, pardon, uglavnom da vređaš. Brinem se, deluješ šizofrenično. Imaj na umu da meni, kao jedinom nadležnom za odobravanje komentara na ovom blogu, nisu sakriveni tvoji podaci, mejlovi kao i jedinstveni ID broj. Na osnovu toga znam pod kojim sve imenima neka osoba piše, tako da zaista nije u redu da to radiš, ko god da si. Napadneš neki tekst, ili autora pod jednim imenom, a onda brže bolje samom sebi, pod drugim imenom aplaudiraš i pišeš ovacije. Čemu to? Šta se time želi postićI? Nije mi jasno…

    Reply
  2. Душан Кокорин(пишимо ћирилицом!)

   Генерал Мишић и Колубарска битка нису одговарајући пример.То је била српска војска.Како командовати војском,ЈНА, чији је идеолошки лепак била МРЖЊА.Мржња од Цера и Колубаре и Солунског фронта до Јасеновца и Сремског фронта и Голог отока.О Југославији и њеној будућој војсци је дао коментар Ж Мишић,на време:апсолутно негативан!Нико га није слушао.

   Reply
   1. dejan jekic

    Vidi, dragi moj Dusane, ili vec ko si,taj ti je – kad je polagao ispit da udje u drustvo viših oficira – odabrao Kolubarsku bitku i položio, ta JNA je primenila i učila kadar samo tako na tradicijama i bitkama srpske vojske,i sto bre komentarises neke stvari kad pojma nemas o cemu se radi? Šta ti znas o solunskom frontu, sremskoj operaciji, kakve veze ima Mišić sa JNA? Stvarno ti dajem dobronameran savet: nemoj to da radis, da ti se ljudi smeju, znaš kad covek nešto ne zna pita nekog ko zna; ali vidi – kad bi mene neko tako provalio kao Aleksandra tebe, ja više nikad ne bih pomislio da se javim bilo gde, a kamoli ponovo da ovde pametujem.

    Reply
    1. bojan

     Jekicu,pocetkom devedesetih Hrvati napustaju JNA i zele da otcepe Hrvatsku od SFRJ.Najednom na vecinskim hrvatskim podrucjima kao sto su npr Bjelovar sa 80% i Varazdin sa 90% Hrvata ostaju kasarne u kojima se nalaze ne hrvati.Bjelovar i Varazdin pre 90 nisu bili srpski a posle 90 u prekompoziciji SFRJ sigurno ne bi bili deo neke nove srpske drzave.U Kolubarskoj bici se branilo srpsko,a za Bjelovar i Varazdin nije bilo vredno pustiti kap znoja a kamoli se boriti ili poginuti,nego na vreme izmestiti ljude i oruzje na nasu, srpsku teritoriju, a Hrvatima ostaviti gole kasarne.NADAM SE DA NE MISLIS KAO VOJVODA DA SU HRVATI SRBI PA DA U BJELOVARU I VARAZDINU ZIVI 100% SRBA PA SE VREDI BORITI ZA NJIH

     Reply
    2. Душан Кокорин(пишимо ћирилицом!)

     Живојин Мишић је командовао српском војском.То значи да су војници у тој војсци били Срби.То значи да је та војска била хомогена и њу су чинили СРБИ прекаљени у претходним ратовима.У варијанти ЈНА ти си имао ситуацију да на примеру једног вода имаш неколико Албанаца,неколико Хрвата,муслимана,Словенаца……Како би се ТИ осећао да поставиш на стражу Албанце?У шатору да спаваш поред Хрвата?Командант ваздухопловства је био Хрват и знаш наставак приче.ЈНА је била по квантитету јака војска а по квалитету је била НУЛА:због разноликог националног састава.И југословенска војска 1941 није могла да пружи никакав отпор из истог разлога.Па да закључим:Да је дванаест војвода Живојина Мишића било у ЈНА:ништа не би урадили јер је ЈНА била трула,јалова,по хоризонтали и по вертикали.Мисли својом главом а не мојом или Александрином.

     Reply
    3. Душан Кокорин(пишимо ћирилицом!)

     ЈНА је имала генерале као што је Фрањо Туђман.Слична ствар је била са Југословенском војском у априлском рату 1941 .НДХ је проглашена 10.априла41!!!Неколико дана од бомбардовања Београда!Југославија 1918 и поновљена грешка 1944 су доказ наивности(глупости) српског народа.Југославије укојима имаш Хрватску(Хрвате) не можеш да браниш.Не би могли да се одбрани па да су у ЈНА неким васкрсењем били команданти армија свих пет војвода српских:Путник,Мишић,Степа,Петар,Јанко!Зашто?Зато што имаш Хрвате као „борачку супстанцу“.Данке Дојчланд им је била химна у разбијању две Југославије.

     Reply
    4. Душан Кокорин(пишимо ћирилицом!)

     Онако, узгред:откуд знам да си ти Дејан Јекић?Да се договоримо око тога да је битан коментар а не како се потписао коментатор.Мени не смета како се потписујеш.

     Reply
    5. Душан Кокорин(пишимо ћирилицом!)

     Наседаш на спин.Хоћеш ли моју крвну групу;моју висину ;тежину,отисак прста,матични број;бр личне карте;националну и верску припадност…?А и да све то имаш,шта ће ти то?Човече,битан је коментар.Наше је да се потрудимо да дајемо што квалитетнији коментар и да не понављамо туђе .Да будемо у томе аутентични а нније суштина у имену којим је потписан коментар.Ваљда је битно обртно магнетно поље па чак и да је загубљено ко га је пронашао.

     Reply
 5. bojan

  Jeste Dejane trebali su da se bore za Varazdin,to je stari srpski grad.A to sto se Varazdin nalazi blizu tromedje Hrvatske,Slovenije i Madjarske malo iznad Zagreba,u delu Hrvatske sa 90do95% Hrvata,to uopste nije vazno,vazno je da se bije boj.Ti si trebo da sednes u leteci tanjir ,da povedes APISA I VOJU TANKOSICA.pa da se vas trojica pridruzite Vladi i negovih 280 jarana pa da razlupate Varazdin,Cakovec,Koprivnicu,Krizevce,Viroviticu,Bjelovar.Vrbovec,Zagreb tj SERBUS,Samobor i ZAPRESIC jer to su stari srpski gradovi koje su nama hrvati preoteli i treba da ih vratimo majci Srbiji.Dalje,odakle ti fiks ideja da je bilo moguce da oruzje i municija JNA sa prostora bivse SFRJ zavrsi iskljucivo u nasim tj srpskim rukama.Sta su ti nesrecnici mogli da urade sami,,kilometrima i kilometrima daleko od prve slobodne srpske teritorije,da se ubiju , i ti bi se sigurno ubijo da se bio na njihom mestu.Nije mi jasno sta su nasi vojnici iz Novog Sada i drugih gradova trazili po takvim mestima kao sto su Varazdin i Bjelovar kad tamo srba skoro da i nema.Da li mozez da zamislis da sa 1991 kod Pozarevca nalazi kasarna sa 500 hrvata.Dejane .neki pragmaticni zapadnjak bi ti rekao da je Tepic uzalud pogino jer Bjelovar pre.za vreme i posle rata nije bio srpski a municija koja je odletela u vazduh da se naci i na drugom mestu

  Reply
  1. dejan jekic

   Vi komentarišete Apisa i Voju Tankosića, a ne smete da napišete pravo ime i prezime… Pa zar vas nije sramota, breeee, od zene, ej bre od žene koja kaže kako se zove i preziva?

   Reply
  2. Душан Кокорин(пишимо ћирилицом!)

   Није Г Трифуновић био издајник,издајник је била ЈНА!Због овог мог става су ми брисани коментари на овом порталу.ЈНА је била утопија:састављена од потомака комуниста,усташа,балиста ,четника,хортијеваца итд итд.Само неук и злонамеран човек(идеја,идеологија) је могао такву скаламерију ,као што је ЈНА,да направи.Не заборавимо извођење те ЈНА против Руса 1948 и 1968.Срби су били већина у тој армији па су ,дакле,Срби изведени против Руса.Југославија је била крвав српски промашај и глупост.Издали су Југославију сви,по хијерархији:Председништво,Генералштаб,официри,подофицири,војници,народи и народности.Сви.А Срби би и данас гласали за ЈБТита!То је патологија за коју нисам стручан па нека је објашњавају специјалисти.

   Reply
 6. Душан Кокорин(пишимо ћирилицом!)

  већ сте ми избрисали неколико коментара.Ако тако радите онда ћете бити круг истомишљеника а то и није неки круг.Саветујем више толеранције.

  Reply
  1. Александра Миленковић

   Nije nikakav problem za komentare koji u sebi imaju zdrav kritički osvrt. Komentari onih koji su opsednuti autorima kao božanstvom ne prolaze. Nije red da im se toliko šlihtaju.
   I…žali se prekom sudu za komentare koji ti nisu prošli, Dušane Kokorine, Stanko M., iliti Moral Mimi Oro, kako se već potpisuješ.

   Reply
   1. Дуле

    Као бивши модератор, на једном сајту, саветујем Вам да такве са више никова не пуштате на сајт да коментаришу.
    Такви не долазе са добрим намерама, увек их на крају открију.
    Зашто би остали коментатори били у заблуди?
    Зашто би се обраћали истој особи у више варијанти и полемисали са њом не знајући да је једна те иста особа у питању?
    То није фер према нама осталима који се придржавамо правила сајта.
    Срдачно
    Дуле

    Reply
 7. Branislav

  Da se i ja ukljucim
  Prije svega on je nedostojan oficir a onda izdajnik, ali treba reci:
  -vojska je bila YU a drzava YU je nestala.
  -Srbija je trebala istog trenutka da proglasi nezavisnosta nakon toga,
  -proglasit preostalu vojsku srpskom a nakon toga
  -priznati hrvatsku kao samostalnu drzavu
  -zahtijevati od hrvata pvlacenje ljudstva i tehnike bez ikakvog ometanj
  -posle prve zrtve objaviti zvanicno rat i svim snagama bezkompromisno udariti i poraziti u roku 10 dana
  -onda pregovori

  Reply
  1. marko

   sad videh ovaj sajt..pravo osvezenje medju srbima…ne znam samo kako je nepoznat sire

   o srbima,legendama,strategijama:
   mi mozemo opstati kao narod ako se budemo ponasali kao jevreji…a ponasamo se kao janicari…vec dugo,dugo
   da smo imalo imali necega sto hrvati imaju-sad(a i onda) bi cela juga bila srpska i svi narodi u jugi bi cenili i voleli srbe i kao njihove zastitnike…samo to je trebalo znati i moci…izgleda da nismo ono sto mislimo,dok dizemo tri prsta
   negde sam citao da je u prvom svetskom ratu,za izdaju i dezerterstvo sledio metak u celo kao vrlo delotvorna mera za podizanje borbenog a i svakog drugog morala
   kad je taj metak u celo zadnji put ispaljen u srba?
   i kad takvog metka nema rode se price i legende…prici nema kraja…uteha do utehe

   Reply
 8. Вања

  Тачно „у сриду“ г-ђо А. Пун ми је куфер оних који зато што они немају м..а да нешто ураде, нападају оне који су часно бранили земљу и народ. Неко толико ограничен да не може да схвати да ЈНА није бранила ни режим, ни Милошевића већ државу и народ не треба да живи, а не да паметује по патриотским порталима. Да нисмо, тј. да смо сви „спасавали“ војнике и себе, шта би било са српским народом?!? Уосталом, све док је ЈНА била на територији Хрватске и БиХ, народ је био безбедан. Погроми су наступили кад смо ми напустили те терирорије. Суочени са издајом како у својим редовима, тако и у државном врху, ми смо урадили највоље што се могло. Злонамерни заборављају да је НАТО агресију спречила та иста војска, само не више као ЈНА, већ ВСиЦГ и то оним истим оружјем које смо извукли из Хр. и Словеније! Сем Вараждина НИЈЕДНА се касарна није добровољно предала (пар њих је пало непријатељу у руке, али под борбом, Бјеловар нпр), већ су све напуштене након политичког договора, односећи комплетну опрему и наоружање на територију Босне, Србије и ЦГ. Па шта би годинама министар Тадић уништавао да ми то нисмо донели??? Колики смо „издајници“ били види се по томе што су нас по захтеву САД све послали у пензију, тако да се број активних учесника рата у ВС исказује прстима једне руке. Зато овима који злонамерно шире лажи и пљују часне људе, треба обрисати сваки такав коментар, јер то није супротно мишљење већ процоцирање. Хвала на оваквој одлучности да провокаторе банујете! 🙂

  Reply
  1. marko

   „…sa izdajom u sopstvenim redovima“:jeli neko nesto konkretno protiv toga radio?
   niste koristili oruzje koje ste imali protiv SVIH(vasih i nasih)protivnika
   pa danas strajkujete i gledate kako cete preziveti(svi mi)..sramota je da oni koji imaju oruzje u rukama strajkuju
   napisah i neke stvari iz srdzbe..druze oficire,neke stvari se mogu spreciti i leciti samo prekim postupkom..najpouzdaniji metod

   Reply
 9. Вања

  Толико сам горе био огорчен на ове провокаторе, да уз сав труд да не погрешим, ипак уместо „провоцирање“, написах – „процоцирање“! 😉

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.