facebook

Између руље и елите

Између руље и елите

Примећујем, на друштвеним мрежама, да опада расположење за излазак  на изборе. Исти они људи, који су прошле године, фрктали на мене зато што сам говорио да су избори бесмислени, а да је бирачко право најјефтиније право које човек може да има, данас и сами заговарају неизлажење на изборе, без обзира да ли ће они бити само председнички, или и парламентарни.

Истовремено, посебно међу младим људима, сазрева свест да ово што се дешава нису привремене тешкоће у које је демократија запала, него да је она, као облик владавине, запала у терминалну фазу, из које јој повратка нема.  Старија генерација то још не види, још верује да ће мртав коњ опет трчати на хиподрому.

Наравно, не ради се овде о неком организованом бојкоту, јер би такав бојкот подразумево политичку организацију која на њега позива, а све наше политичке организације су шибицарске и шићарџијске, само гледају како да се, преко избора, на неки буџет прикопчају, тако да на бојкот неће звати ни једна. Највећи проблем свих странака у Србији, изузев СНС-а, јесте што се ни једна не бори за власт, већ само за партиципацију, а такав приступ одређује и методе деловања. Пошто се, дакле, не боре за власт, остаје цензус, као утешна награда за оне који знају да желе да живе од политике, али нису способни да се изборе за право да је воде.

Смрт демократије, од античког доба до данас, увек почиње Цицероновим речима да пристојан свет више не излази на изборе. Код нас, за две-три године, на изборе неће излазити нико ко није одгледао бар пет сезона „Мале невесте“ и по две сезоне „Парова“ и „Фарме“. Друштвени талог ће бити једини слој који још гласа. Наравно, режим ће, бар док га води Вучић, излазност увек приказивати изнад 50%, јер излазност од, рецимо, 40%, изгледа као врућа шамарчина и за власт, и за опозицију.

Највећа последица сваке касне демократије јесте нестанак политичких партија, односно повратак једностраначју. Постоји још само грађанска партија, односно партија капитала. Чак и партије које су, макар на речима, националистичке, јесу грађанске и то до карикатуре, а по духу и вођству су још и малограђанске. Антикапиталистичке партије не постоје, јер су све у служби новца и капитала.

 

У парламент, или на положај се долази нагодбама, док су избори ту само да замажу очи. Ко боље памти, сетиће се честитке коју је Тома Николић добио 2012-те, три сата пред затварање биралишта. Исто тако, на последњим изборима је морао да интервенише и амерички амбасадор, да би се једна коалиција угурала у скупштину. Дакле, избори су само представа, односно само начин да се политичка моћ прерасподели, а да то изгледа законито.

ploutocratie

Постоји, према томе, само једна партија у овом модерном једнопартизму: партија капитала и политичких грамзиваца. То је очигледно већ на визуелном плану: како се ко дочепа макар и мрвице власти, почиње и по одевању, и по стилу уопште, да личи на оне које, кобајагим, грди. На крају, долази до конвергенције идеологија по фазама: прво се одбија идеја, рецимо, о уласку у ЕУ, да би се, у следећој фази, прича релативизовала (на пример: идеја о уласку у ЕУ није добра, али треба тежити европским вредностима), да би се, на крају, дошло до закључка да европски пут нема алтернативу. Доказ за ово је то што у Вучићевом чопору, данас, има више виших евроскептика, него еврооптимиста, укључујући и њега самог. Одговор на питање: зашто међу становништвом има око 40% евроскептика, а у скупштини око 7-8% лежи не у недостацима изборног система, већ у превртљивости партија. Ви гласате, рецимо, за Двери, јер сте сити Чеде, Бориса, Пајтића и осталих јахача транзиционе Апокалипсе, а онда их, пошто су здипили ваш глас, видите на бини са Чедом, Борисом и Пајтићем, како се љубе у бела лица, а за јуначко здравље се питају са амбасадором Скотом. Ви, дакле, дате глас за једну политику, а добијете другу. То нема везе са изборним системом, него са људским материјалом који се шуња по политици.

Много пута рекох, али да кажем још једном: време демократије је за нама и у томе се не треба варати. Процес некрозе демократије је неповратан, али ће, за још неколико деценија, појмовник демократије владати не само умовима професора, интелектуалаца и књишких мољаца уопште, већ и умовима уличних политиканата. За ове друге није чудо, али образовани људи, бар они који су прошли кроз тзв. хуманистичке науке, врло добро знају да је процес ентропије демократије описан пре два и по миленијума, а да су надмоћни умови наше епохе пропаст њену описали још почетком 20-ог века. Невероватно је колико човек не може да одвоји објективна кретања и чињенице од својих убеђења и хтења, чак и када је. лично, веома уман и образован. Посматрати данас свет кроз призму демократских појмова, попут парламентаризма, права човека и грађанина, или изборних права, сасвим је бесмислено, јер је очигледно да су сви појмови изгубили садржај и да се налазе, кад се на праксу сведу, под диктатуром новца. Рекапитализација Србије (а и других земаља Источне Европе, није почела приватизацијом фабрика, већ окупацијом политичког система од стране новца. То је била претпоставка за транзицију. Шема „демократизације“ изгледа овако: купи се неколико партија и медија, организује се нека наранџаста револуција и доведе се група квислинга на власт. Политички систем пада у руке странаца и домаћих издајника и тек тада рапродаја постаје могућа. Ко влада политичким системом, влада и економијом, а не обрнуто, како мисле доктринари. И, уместо да увиде да је процес окупације и пљачке Србије нужан, односно да је последица опадајуће демократије у светским размерама, српски интелектуалци хоће да поправе демократију, а то углавном чине тако што Америци прогнозирају скору пропаст, Русији воздизање, а демократији воскрс. Нема од та посла ништа. То су само личне жеље, пројектоване на политичка збивања која, пак, личне жеље не узимају у обзир.

Ми смо чак и у погледу Александра Вучића побркали узрок и последицу: није Вучић изазвао кварење политичког система, већ је кварење полтичког система довело до појаве људи као што је Вучић. У нека боља времена, и то не много боља, домет људи као што је Вучић је био веома ограничен. Осим тога, Европа је пуна разних вучића, што показује да је у питању процес, а не случајна појава. Широка јавност процесе ни не уочава, а мањина, она образованија, уочава, али их тумачи потпуно погрешно, што због, као што рекох, личних настројења, што због тога што је властодржац плаћа да шири забуну.

Наивно би било мислити да је политички систем одгајио све саме шампионе патриотизма, само је, је ли, Вучић, са групом инкомпетената и игнораната, успео да се домогне власти. Политички систем је одгајио, и то ће се тек видети, исте типове као што је Вучић, само што су мање компетентни. Кварење политичког система ће довести до појаве политичара, после Вучића, према којима ће овај изгледати као ванбрачно дете Гандија и Мајке Терезе. Иако Вучић буквално разваљује Србију, бојим се да ће, после њега, на власт доћи неко ко ће то радити много успешније. Идеја да ће се, после Вучића, демократија поправити, па ће на власт доћи српски Де Гол, или тако неко, је до те мере наивна, да се само сањалице могу заности њоме. Напротив: систем ће се кварити и обезбеђиваће да на власт долазе црњи и гори од Вучића, а неколико таквих већ запажам на политичкој сцени. С друге стране, не примећује се нико ко иоле вреди, или има талента за политику.

Као и сваки политички систем, демократија има рок трајања. Отприлике, 200 година, од тога се половину времена уздиже, половину опада. Ми данас живимо у време њеног пуног опадања, у коме новац, скупа са политичким системом, бије своје последње и највеће битке. У једној ствари се не треба варати: моћ новца, која покреће демократију, неће се сломити новим и бољим идеологијама, нити доласком поштењачина на власт (такви отпадају већ на нивоу месних одбора политичких партија), а још мање ће ту моћ сломити „мислећи људи“, „интелектуална промишљања“, или дивља хорда лумпенграђана, коју ми још увек, по навици, зовемо јавношћу. Силу, у историји, може да обори само друга сила, а не принцип. Та друга сила су људи цезарског кова, који у себи носе древну вољу за моћ, старију од  новца и апстрактне једнакости и правичности. Пре Цезара, у Риму су сви дрхтали од Краса и осталих богаташа, после Рубикона, сви богаташи су дрхтали од њега. Већ у време Августа, главе богаташа су у џаковима доносиле на Форум, а њихова имовина је била конфискована, кад год би државна каса упала у кризу.

charleroy-riot
Илустрација побуне радника запослених у рудницима у граду Шарлроа, у Белгији. Публикована у париском часопису „L’Illustration“, 1868.

Проблеми новог, савременог цезаризма, од кога нас не дели много деценија, су исти као проблеми оног римског: он не доноси никакву трајну организацију друштва, већ само голу силу, која се примењује често и неумерено. Плебс је, у Цезарово време, а нарочито у доба Августа, довршио свој преображај у популус, што је, отприлике, разлика између кмета и отрока у средњевековној Србији, или између радничке класе у социјализму и лумпенрплетеријата, односно као између грађанства и масе, четвртог сталежа. Пошто популус, а у случају наших унука, четврти сталеж, маса, или руља, ако вам је тако драже, не носи у себи више никакву симболику, па чак ни противсимболику, она се може умирити само на два начина: батином и храном. У Риму је, од времена Августа, сваки становник града имао своју дневну порцију брашна и то само зато што је грађанин Рима. С друге стране, ако би маса кренула да се буни, више није било пара, или поучних говора на Форуму, којом би је политичари смиривали, већ је преторијанска гарда пуштана да руљу коље по улицама до те мере да је, како Светоније пише, крв буквално текла улицама. Ко мало мозга има и уме да повеже збивања, приметиће да се и у Европи, и у Србији, образује четврти сталеж, руља, који је осетљив још само на награду и казну. Лично, све чешће, и у животу, а нарочито на мрежама, срећем тај тип људи, тип глув на сваки аргумент, који још има само емоције и ставове. Они воле и мрзе, желе и пате кад нешто немају, не теже стварању потомства, савршено су бескорисни, али врло лепо реагују на награду и казну. Њихов глас кошта 20е, или картон уља, а на два шамара би продали сва своја начела.

Ако имате дилему око овога што пишем, помислите на ово: иако Хитлер није био Цезар, већ само реплика Наполеона, пре само 75 година, имао је ко да му се супротстави. Данас би се Вермахт, онај Вермахт, прошетао кроз обезљуђену Европу. Руља више не брани ништа, она чак нема ни замисао о заједници, отаџбини, па ни о породици. Потребна је само једна озбиљна еконмска криза, један месец гладовања, да се све распадне. Договор, неписани, али веома јасни, између руље и политичке елите је овакав: добијаћете минимум егзистенцијалних потреба, ако будете мирни. Ако трампите слободу и будућност потомака за парче хлеба, нећемо вас удавити одмах, него постепено. Тај договор, тај нови друштвени уговор, има свој природни крај у томе што политичари, на крају, толико краду, да за популус не остаје ни хлеб. Приивлегија великих, попут Америке, или Британије је да, кад год загусти, оду па опљачкају неког и стабилзују унутрашњу ситуацију, или одштампају нешто пара, па дају популусу. Мале земље, попут Србије, немају те могућности. Оне су мета пљачке, а не пљачкаши и оне су жртве туђе монетарне политике, а не креатори своје. Управо зато, популус у Србији пропада брже, него на Западу. Наша политичка елита, за разлику од америчке или енглеске, нема кога да опљачка, сем своје становништво, а пљачка је, морате признати, веома оштра. Ипак, популус још није љут: мало хлеба и танак премаз рђаве паштете, уз доста „Фарме“ и „Парова“, држи га мирним. Није на боље ни научио, нити има неке велике захтеве од живота.

Често се чују наивни захтеви да народ узме ствар у своје руке, побије банду и… Е, иза тога „и“ се не налази ништа. Морамо да се суочимо са чињеницом, коју упорно одбијамо, да народ, у смислу онога што су Срби били пре сто година, више не постоји. Раслојио се на руљу, на лажне патриоте и лажне еврофундаменталисте. Онај остатак, који није пристао уз неке од ових хохштаплера, више не представља политичку количину. Очигледно је, ко хоће да види, да је договор руље и фолираната, ако је и могућ, могућ само на штету националних интереса, те да само талентовани појединац може да овлада ситуацијом и то трошећи руљу за своје циљеве (она и јесте ту да буде трошена) и зауздавајући лажне патриоте и лажне еврофундаменталисте.

Србија, ако не буде имала на време свог Цезара, имаће туђег. Обе могућности су на понуди. До сада смо, у историји, имали срећу да тешка времена изроде Карађорђа, Мишића, или Ђурђа Бранковића, али и несрећу да се, међу нама, увек нађу и лопови и сецикесе који овладавају ситуацијом после победа. Опасно је, за једну нацију, да се ослања на појаву талентованих појединаца и далеко је сигурније и боље да одгаја политичку елиту. Нека је она и просечна, али обезбеђује мирнији ход кроз историју и искључује појаву разних Вучућа, Тадића и осталих аполитичних типова. То што неко живи од политике, не чини га политичним, јер се политика мора водити, а не спроводити туђа.

У следећем наставку ћу повезати причу о изборима и стварању политичке елите, што је задатак, врло озбиљан задатак за будућност. Тај задатак није немогућ, чак је известан, уколико постоји разумевање једног дела оног остатка међу Србима, који није постао хијена, или руља. 

chris-mills-angry-mob
Крис Мајлс „Побеснела руља“

 

Насловна фотографија – Анри де Гроук, „Руља напада Золу“

About The Author

Related posts

12 Comments

 1. Dr sci.

  Овај Ваш рад је достојан докторске дисертације, једном речју, САВРШЕНО! Свака част.

  Reply
 2. Cica

  Tekst odiše otrežnjenjem i razočarenjem…
  Oduvek je to tako bilo, demokratija je jedna velika laž..ili imaš trenutno sposobnu elitu ili je nemaš, mi je nemamo. Što se tiče Zapad mislim na ovog USA, GB, RF i Nemačka njih nikada nisu vodili političari već krupan kapital.

  Reply
 3. Његош

  Одличан текст. Меритократија је решење за наш народ. Примењујемо је у спорту, а СФРЈ је примењивала од 50-их. Дакле, треба да видимо механизме које примењује Јапан, Сингапур и Кина, при одабиру кадрова. Мислим да Војна гимназија може да буде тај расадник вођа. Комбинација одвојености од породице, војне обуке и дисциплине, великог труда и залагања да би се служило. Ко научи да служи народу и земљи, знаће и да води земљу. Ако би ВоГи избацивала сваке године 120 матураната, бар 90 њих би требало да настави студије на неком од факултета БУ. Потом да служе у војсци пар година, да заврше ШРО (због командовања и осећања одговорности) и касније да буду распоређивани по стратешким министарствима. За 10 година би се добила једна сасвим нова елита и променио ток ствари.

  Reply
  1. Вања С.

   Текст јесте одличан, али бих рекао да Ви нисте баш понајбоље разумели Милана. Неће систем срушити самога себе! Систем се урушава, али се не руши, мора неко споља да га докрајчи. Значи, ако будемо имали среће, појавиће се човек који има утицај најмање колико један Мишковић, Беко или Дачић, али за разлику од њих је пре свега Србин и има вољу да нешто уради за државу, а не само за себе. Значи једино такав човек је у стању да покрене руљу, да је искористи за своје циљеве, па тек након демонтирања система се може стварати нова елита. На вашу, и моју жалост, ни та елита неће радити за народ и у интересу народа, већ за државу, али је у крајњој линији то ипак повољнија опција за све. Ви сте очито један од оних који још верују у излечење и опоравак демократије. Цитираћу Милана:
   „…Невероватно је колико човек не може да одвоји објективна кретања и чињенице од својих убеђења и хтења, чак и када је. лично, веома уман и образован… И, уместо да увиде да је процес окупације и пљачке Србије нужан, односно да је последица опадајуће демократије у светским размерама, српски интелектуалци хоће да поправе демократију, а то углавном чине тако што Америци прогнозирају скору пропаст, Русији воздизање, а демократији воскрс. Нема од та посла ништа. То су само личне жеље, пројектоване на политичка збивања која, пак, личне жеље не узимају у обзир…“
   Једини начин на који се држава може опоравити је неки вид „цезаризма“ где ће вожду (и његовој елити), државни интерес бити мало важнији од личног. Тек тада ће и народ добити неку мрвицу за себе. Док влада интерес новца, а не интерес државе, на жалост то није могуће.

   Reply
   1. Његош

    Оно са чиме се слажем са Миланом али и са нпр. Арчибалдом Рајсом јесте да је сељак али и жена/мајка (Српкиња) сачувала наш народ од пропасти и пораза. Тај потенцијал још увек постоји. Ако кренемо од претпоставке да ће Кина бити прва велесила у наредних 5 до 10 година, наметнуће се као политичка и економска парадигма. У тим условима, ми треба да се вратимо својој суштини и да не лутамо са наметнутим моделима. Свака земља која се окренула меритократији, направила је огроман скок у развоју, социјалном миру и поретку. Да ли ће се 5 најквалификованијих кандидата за министра бирати директно или индиректно…оно што је битно јесте да је квалификован за то место. Као доказ мојих тврдњи волео бих да се организује један фудбалски или кошаркашки меч…у једном тиму би били професионални играчи а у другом родбина, пријатељи Вође као и страначки активисти. У тиму 2 би било атрактивних, познатих и поплуарних људи али који никад нису играли кошарку. Мислим да би цела Србија требала да гледа тај меч…шта значи демократија а шта меритократија. Резултат тог меча је познат и пре него што је почео…а супериорност меритократије доказана.

    Reply
 4. Dule

  Све је у реду!
  Идемо даље!
  Само да има коверата за фискалне рачуне и да неко не буде лишен наградне игре: “Порез плати па до миле воље клати“
  Руља је добила још једну занимацију, а ако још неко некога и оцинкари за пропуст при издавању фискалног рачуна, куд ћеш веће занимације и већег доказивања економског патриотизма.
  Да ли има Срба који нису руља?
  Има сигурно али се они не питају, никада се нису питали, неће се питати ни у будућности.
  Није могуће да кап у мору направи цунами.

  Reply
 5. PERA

  Odlican tekst i jos bolji zakljucak. u drugom delu-nastavku.Hteo bi da skrenem paznju na termin mediokritet bolje je reci idiot. Medio znaci srednji , prosecan srednje pametan ovde se ne radi o tome mislim da su to idioti. Mozda je malo prgrubo…..ali sigurno nisu mediokritet.

  Reply
 6. Slavica Jezdimirovic

  Ti, dragi prijatelju ne treba da“promislis da nesto valjas“,Ti znas da si jedinstven I poseban!Ti jedini pricas o stvaranju nove vrednosti/politicke elite. Drustvo je toliko bolesno da je nemoguca misija – lecenje, a kako bi tek izgledalo kada bi se od istog materijala gradilo..?! Novo,zdravo,nece imati ko da stvori, te si I u tom smislu „izabran“kao Noe…

  Reply
 7. Милан Х

  Сјајан текст, шта друго рећи него браво!
  Сажето, кратко, јасно, право у центар.
  Помало ме растужи када видим, да ни овако конкретно написано, и даље многи не могу да схвате, а и када схвате не желе прихватити готово несвесно, већ се хватајау за сламку наде….

  Reply
 8. Bosa

  Sjajan tekst koji potvrdjuje da je i pad let. Bojim se da cemo jos dugo padati dok se stvari ne promene, a kod nas tesko da ce biti mirna tranzicija!!!

  Reply
 9. Изворни Словен

  Свака част уважени господине,ваша анализа представља врхунску дијагнозу стања духа,нашег народа. Желим вам свако добро и све најбоље.

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.