facebook

Милан Миленковић: Платони наших дана

Милан Миленковић: Платони наших дана

Понедељак ми беше тежак, ни вече није било боље, али сам онда угледао овај економско-политички програм и расположење ми се нагло поправило. До те мере, да још не могу да скинем осмех с лица. Прво сам мислио да је неко зезање, а онда сам почео да се плашим да није. И – није.

Ово што је написано је циркус у сваком погледу. Али, кад бисмо, макар на тренутак, претпоставили да ово на нешто личи (примерице: тачка 5. – геополитичко позиционирање Србије у које спада раскидање уговора са НАТО  савезом – док тачка 3. већ говори о поништењу ИПАП и СОФА споразума), остаје да виси питање: како се једна земља геополитички позиционира? Тако што раскине уговоре са НАТО пактом! То је нека врста геополитике за малишане, за узраст до 10 година.

Или: поништавање свих избора од 2012-те, јер су засновани на лажним бирачким списковима!  А пре тога су бирачки спискови били савршени. Но, није неизводљиво: само треба отићи до Вучића и замолити га да поништи све изборе од 2012-те и – решен проблем. Питања, попут : ко је овлашћшен да поништава изборе, на основу чега и у којој процедури, никад нису узнемиравала истинске поправљаче света , патриоте и децу.

Претенциозно и испразно, све у свему.

Србија је видела многе будалаштине, неке су и озакоњене, а да нису ништа горе од овог документа, али не можемо да се не питамо над нечим што никад ни једног доктринара није мучило, али нас мучи: како применити овај документ? Како му живот удахнути, на ползу отечества?

Могућа су следећа решења: показати га Александру Вучићу и замолити га да, ако не умре од смеха читајући га, да поступи по њему.

Други начин примене је да они који предлажу ово чудо од патриотизма некако дођу на власт и то спроведу. Како ће доћи на власт? Подразумева се: држањем патриотских састанака, говора и окупљањем између шест и двеста педесет истински родољубивих покрета и удружења. Или ће, можда, добити изборе?

Морам да изразим скепсу у оба случаја. Усуђујем се да, мада не познајући све чињенице, тврдим да Вучић неће преузети овај патриотски програм а, исто тако, подозревам да ова екипа никад неће достићи 1% на неким изборима, а камо ли узети потпуну власт, која би била услов за спровођење ингениозног програма. У ствари, веома би ме изненадило да екипа скупи и десет хиљада потписа за учешће на изборима. Екипу варају прегледи на Јутјубу и екипа не схвата да она само забавља бираче СНС-а.

Већ наведох једном пример: Група грађана за препород Србије, у којој су, осим професора Комазеца, били и Дејан Лучић и Деретић, добила је укупно 13.260 гласова, иако свако од набројаних, појединачно, има ценсуз у сваком наступу на Јутјубу. За кога, онда, гласају обожаваоци  Јутјуб звезда? За Ђиласа? Сашу Јанковића? Не, већ за Вучића. Кад би русофилима, патриотама и клерикалцима било јасно за кога, у ствари, вуку кола, смањили би патриотску делатност. Уосталом, и сам Вучић производи нове и нове патриотске организације, али – нећете веровати – не да би они дошли на власт, него да би он на њој остао.

Мислим да Савез „Светло“ неће дочекати Деда Мраза, као ни толики други патриотски савези (сећам се прошлогодишњег Покрета националног спаса (Драгаш-др Петровић-др Комазец-Радовић), који је пробудио наде и, као у оном шведском роману, играо једно лето. Тако ће и овај. Истина, идуће године, у ово време, имаћемо неки савез „Сјај“, или „Мистер Пропер“, са истим лицима и сличним програмом.

П.С. На последњем окупљању ове епохалне организације, није се појавио Драган Станојевић из организације „РОД“. Мислим да и неће. Он је рационалан тип, који ће пробати да се ухлеби са овом екипом око Ђиласа, где има изгледа за бар једно посланичко место, ако га приме, или ће да, као и многи опозиционари, препозна Вучићеву визију и да му се прикључи. Сумњам да ће га обасјати „Светлост“.

П.П.С. На крају, предлажем још две тачке, како би програм био реалнији:

 1. Деца треба да су весела, да се играју и да расту, као и цвеће и воће и
 2. Јутра треба да певају у гранама топола…

 

КЉУЧНЕ ТАЧКЕ ЕКОНОМСКО – ПОЛИТИЧКОГ ПРОГРАМА НОВОГ САВЕЗА „СВЕТЛО“

1. Поништавање свих избора од 2012. до данас (парламентарних, локалних, председничких) због тога што су били засновани на лажним бирачким списковима.

2. Донети нови изборни закон;
Пописати становништво и на основу тога, ревидирати бирачки списак.

3. Поништавање ИПАП и СОФА споразума и враћање преговора о Косову и Метохији у оквире Резолуције 1244 и стриктна примена Резолуције 2131 Савета безбедности Уједињених Нација.

4. Формирање платформе националне безбедности у складу са потребама нове државе што подразумева системску реформу војске, полиције и свих безбедносних структура

5. Геополитичко позиционирање Србије у које спада раскидање уговора са НАТО савезом

6. Економско-социјални програм који ће значити одрицање од досадашњег неолибералног и стварање новог развојног економско-социјалног концепта

7. Усвајање и примена:
Закона о пореклу капитала стеченог од 1989. до данас
Закона о лустрацији од 1945. до данас
Закона о конфисковању имовине који је у сагласности и наслања се на поменути Закон о пореклу капитала (стеченог од 1989. до данас)

8. Принцип одрживог развоја:
– принцип одрживог развоја економије
– принцип одрживог развоја друштва
– принцип одрживог развоја животне средине

9. Стварање нових управљачких државних структура према основним принципима управљања

10. Системска реорганизација:
– образовања
– здравствене заштите
– културе
– вере
– информисања

11. Кажњавање свих који су организовали и учествовали у отимању деце, крађи беба, свих који су потпомагали донирање органа и обавезно вакцинисање против воље грађана, као и спречавање свих таквих појава у будућности.

12. Враћање казне за велеиздају у Устав Србије и наплата ратних одштета за Први и Други светски рат и за НАТО бомбардовање 1999.

 

Кад – не лези враже – не прође ни два дана, ево и програма Савеза за Србију, али у 30 тачака! У основи, коалиција Ђилас-Јеремић-ситна боранија, плус Двери, с тим што се оне, бајагим, још нећкају, а њихова пропала породична политика је већ уграђена у овај програм и то баш под тим именом.

Ако имате воље да читате будалаштине, које садрже много „шта“ и ни једно „како“, ко сам ја да вам то ускратим?

1. Изградња демократског, уређеног и праведног друштва и владавине права по највишим европским стандардима.

2. Стварање услова за фер и поштене изборе, без притиска на бираче, без куповине гласова и без коришћења државних ресурса за страначке интересе. Уређивање Јединственог бирачког списка, измена изборног система, модернизација спровођења изборног процеса увођењем могућности електронског гласања и видео-надзора, уз забрану уношења мобилних телефона на свим бирачким местима, формирање надзорног одбора НСРС, прописивање прецизних надлежности изборних комисија, прецизирање надлежности РЕМ-а у контроли предизборних кампања, уз равноправан третман свих учесника у изборима. Процесуирање виновника свих досадашњих изборних манипулација.

3. Остваривање пуних медијских слобода, заустављање притисака извршне власти на медије, гарантовање грађанима права на правовремено, објективно, потпуно и непристрасно информисање, са посебном пажњом на заштиту грађана од стварања медијске атмосфере линча, сензационализма, лажних вести, као и заштиту од даљег загађивања медијског простора непримереним садржајима и ријалити програмима. Остваривање пуне независности и непристрасног информисања јавних медијских сервиса.

4. Борба против политике сиромаштва коју спроводи власт у Србији држећи плански грађане на рубу егзистенције, као и солидарна заштита угрожених породица.

5. Залагање за постизање праведног и одрживог решења за Косово и Метохију, кроз дијалог са косовским Албанцима, а уз пуно поштовање Устава Републике Србије, Резолуције СБ УН 1244 и међународног права, а противећи се било ком акту који би за последицу имао афирмацију међународног субјективитета, укључујући и чланство у УН, тзв. „државе Косово“.

6. Неспровођење било каквог референдума, укључујући референдум о Косову и Метохији, у постојећим недемократским условима.

7. Очување независности и суверености Србије, изградња достојне позиције наше земље на међународној сцени.

8. Доношење, разрада и примена мера породичне политике за повећање наталитета, кроз програме за подршку младима, који ће укључивати стамбени додатак за младе брачне парове, стипендије за младе таленте, као и подстицаје за младе предузетнике. Стварање услова за останак младих у земљи и омогућавање повратка што већег броја оних који су отишли из Србије.

9. Спровођење нове економске политике, која ће се базирати на већим јавним инвестицијама, подршци домаћим предузетницима и елиминисању партократије из јавног сектора. Стопирање даљег привилеговања страних инвеститора и тренутног економског модела који се заснива на фаворизацији увоза, експлоатацији јефтине домаће радне снаге и јефтиних сировина. Спровођење свеобухватне заштите корисника банкарских услуга, кроз спречавање остваривања екстрапрофита пословних банака неправедним и додатним оптерећивањем грађана и привреде.

10. Укидање постојећег и доношење новог закона о раду у складу са највишим европским стандардима заштите радника и конвенција Међународне организације рада, као и обнова свеобухватног социјалног дијалога.

11. Заустављање продаје националних ресурса и стратешких државних компанија, као и увођење професионалног менаџмента у јавна предузећа и предузећа у већинском државном власништву.

12. Образовање као врхунско јавно добро мора бити квалитетно и доступно свима. Увођење обавезног средњошколског образовања и укидање дуалног образовања. Забрана рада у јавном сектору свима који су купили или фалсификовали диплому.

13. Успостављање независног судства и самосталног тужилаштва ослобођеног утицаја извршне власти. Лакши и ефикаснији приступ грађана правди. Укидање неправедног система јавних извршитеља.

14. Оштра борба против криминала и корупције, увођење специјалног тужиоца за високу корупцију по угледу на румунски модел, незастаревање кривичних дела потеклих из процеса приватизације.

15. Лустрација свих који су злоупотребили јавне функције и државне ресурсе. Хитно доношење закона о пореклу имовине, који ће се примењивати на све јавне функционере од 1990. године до данас.

16. Заштита стечених права грађана и забрана њиховог укидања. Враћање противуставно отетих пензија грађанима на стечени ниво, уз надокнаду свих претходних умањења. Заштита угрожених категорија становништва са посебном пажњом на побољшање положаја ратних војних ветерана и радника оштећених кроз процес приватизације.

17. Остваривање друштва пуне равноправности жена и мушкараца у коме ће бити једнако плаћени за исти посао, имати једнаке шансе за запошљавање, напредовање и започињање приватног посла. Стварање механизма за спречавање директне и индиректне дискриминације по било ком основу.

18. Изградња суштинске самоуправе. Непосредно изјашњавање грађана о томе како ће бити инвестиран новац од пореза на имовину, у местима у којима они живе. Изградња комуналних система који ће грађанима пружати најквалитетније услуге, по најповољнијим ценама.

19. Запошљавање у јавном сектору искључиво на основу јавног конкурса и испуњавања стручних критеријума.

20. Побољшање квалитета и доступности здравствених услуга и доношење нове стратегије за унапређење јавног здравља, са посебним освртом на мере за борбу против болести зависности. Против ГМО.

21. Неговање најбољих вредности наше традиције и културе, уз стратешки приступ развоју културне политике и заштити ћирилице.

22. Заштита права и интереса, као и побољшање положаја српског народа у региону и дијаспори. Неговање и развој посебних веза са Републиком Српском.

23. Заштита права националних мањина по највишим стандардима.

24. Подстицање и развој спорта и услова за вођење здравих начина живота, нарочито код деце и омладине. Борба против хулиганизма и насиља у спорту.

25. Побољшање услова рада и друштвено-материјалног положаја запослених у здравству, просвети, науци, култури, војсци и полицији.

26. Партнерство државе и домаће пољопривреде. Обнова и развој села, спровођење политике реалног субвенционисања домаћег пољопривредника. Противљење продаји државног земљишта.

27. Плански приступ развоју инфраструктуре и осавремењивању саобраћајница и путних мрежа за речни, друмски, железнички и авио саобраћај.

28. Развој енергетике, рударства и обновљивих извора енергије уз заштиту животне средине и поштовање највиших еколошких стандарда.

29. Увођење системских мера подршке и подстицаја туристичких услуга и капацитета Србије.

30. Подстицај иновацијама у циљу омогућавања интензивнијег присуства на тржишту дигиталне економије.

И један, и други програм су, као што рекох, бајковити и имате, док их читате, дежави: чини вам се да сте то негде прочитали већ хиљаду пута. У ствари и јесте прочитали хиљаду пута: то је неумрла петооктобарска мантра, која нас учи да су сва света начела демократије и либерализма исправна, само су овде, је ли, лоше примењена, па ће ови, који пишу програме, кад отерају злог Вучића, да та правила реафирмишу и коначно поставе на праве основе. Кад бих имао десет година, можда бих и поверовао, али је, бар у мом случају, биологија била бржа од ових поучителних докумената.

Шта, међутим, у овим генијалним документима, којих се нико други не би сетио, нема?

Прво: Нема странаца. Оба документа потпуно игноришу странце у политичкомк животу Србије и уздржавају се да их помену уопште, камо ли као колонизаторе, окупаторе и пљачкаше. Рачунају да ће им странци ваљати, па је боље не дирати их.

Друго: Колониални статус Србије остаје неупитан, јер неупитан остаје социјално-економски поредак, заснован на капитализму и либерализму. У оптици српских поправљача света, окупација, капитализам и либерализам су у реду, само кад би им странци дали да их они примењују, уместо Вучића.

Тачка 7. овог генијалног документа вели: Очување независности и суверености Србије, изградња достојне позиције наше земље на међународној сцени.

Као што видите, почетна позиција јесте да смо ми независна и суверена земља, само то треба очувати. Признајем да ми није јасно шта значи „достојна позиција земље“. Сам израз не значи ама баш ништа. Шта је достојност? Је л’ се уверење о њој добија од Уједињених нација?

Тачка 5. говори о решавању питања останка Косова у саставу Србије, а све уз разговор са косовским Албанцима.  Потпуно им промиче да нема косовских Албанаца који ће водити разговоре на тему останка Косова у Србији, а поготову није јасно што би једна земља, која је независна и суверена (види тачку 7.) уопште такве разговоре и водила?

Уопште, документ обилује оваквим будалаштинама.

Када се о Косову ради, свако ко нуди неко решење мора да одговори на следећа питања:

 • Хоћемо ли Косово задржати силом и којом силом за тако нешто ми располажемо?   
 • Ако нећемо силом, чиме ћемо? Замолићемо их?
 • Како мислимо, ако нам се посрећи да задржимо Косово мудром и далековидом политиком генијалних српских опозиционара, исплаћивати стотине хиљада дечијих додатака, како ћемо ислатити онолике пензије које дугујемо својим грађанима и како ћемо у наш бирачки списак примити милион Шиптара? Или мудраци мисле да ћемо сачувати Косово, али ћемо испреговарати са Шиптарима да остану у Србији без икаквих права? Идиотлук.

Треће: Не помињу се никаква својинска питања, никакви продукциони односи, ништа што би макар и провизорни програм неке политичке организације морао да садржи и то као увод у причу.

Четврто: Потпуно се игнорише модерна концепција људских права, она којом нас као маљем бију по главама и она која чини да смо мањина у сопственој земљи. Ту мислим на разне еманципаторске, мањинске и геј идеологије, које Србима одузимају право да одлучују у сопственој отаџбини.

Пето: Онај ко не мислио да укине НВО, бар што се мене тиче, не мисли добро Србији.

Шесто: Онај ко не мисли да тренутно укине овакав Закон о извршењу и да шкартира извршитеље, може да мрси колико хоће о наталитету, правди и истини, моју пажњу неће задобити.

Дакле, сви ови програми, а написано их је на стотине у последњих 30 година, одбијају да виде стварност, одбијају да виде да се српска политика води у светским метрополама, а не у Београду, као и да се Србија неће спасти побољшањем капитализма.

Ради се о политичким дунстерима и незналицама. На несрећу, за последње три деценије се намножило исувише кандидата за бављење политком, односно кандидата да се закаче на чантру, али нема више познавалаца политике.

Све поставке ових програма су, у основи, аполитичне; они у себи не садрже политику, не садрже стратегију доласка на власт, однос према окупацији и колонијалном положају државе. Све што је основно, што је важно, из њих је избачено.

Мислим да Вучић озбиљно греши што не финансира овакву опозицију (ако је већ не финансира), јер имати ово насупрот себе је непроцењиво. Са оваквим противницима, не можеш да изгубиш.

И, на крају, пада ми напамет захтев Платона владарима грчких полиса, у његовој „Држави“, да власт предају философима. Зато се грешни Платон из историје политике преселио у историју политичких теорија.

Насловна – Платон – детаљ са Рафаелове Атинске школе.

 

About The Author

Related posts

2 Comments

 1. Вилогорски

  Закон политичке ентропије.
  Милане лако ти је данас у светлу демократије анализирати амбиције идејних људи дечијег ума.
  Они живе по принципу – све нам је дозвољено – одговорности и части данас више нема и зато ако прође, прође, ако не ником ништа, светина и онако то брзо заборави.
  Међутим нужна зкаонитост политичке ентропије је неумољива. Његово дејство директно креира управо негативна кадровска селкција. Вођ обично за своје сараднике бира лошијег од себе. Јер зна биће му верани, послушани и радни у извршавању обавеза. Они не сумњају у вођину непогрешивост. А подобни знају, чим врховни зглајза ето мене на његово место. Прави човек у правом тренутку заседне на право место. Проблем је само тренутак сачекати.
  Међутим дијалектички принципи у свом арсеналу политичких путева имају и законе креацтивности.
  Е сад се питамо- зашто они не делују на овим просторима? Одговор је- зато што нема креатора. Па где су побогу креативци. Е они су прво на Шaнгајској листи па после на шенгентској да би догурали до западно – универзитетских листа доктораната на оних првих десет универзитата Шангајске листе. И ту се животни цилус креативних Срба завршава. А овде? Е овде царују они подобни, окретни, сналажљиви климоглавци које је изнедрила политичка ентропија, са све купљеним дипломама, чекајући девизни прилив оних из дијаспоре, са паролом – НАШЕ ИДЕЈЕ И САВЕТИ А ВАША ЛОВА 😉

  Reply
 2. pera

  Da nije istina ja bih se smejao ovako mogu samo da grcam, a mogu i da urlam……Ovako mali Djokica zamislja resavanje problema. Prvi i osnovni uslov je da problem nikad ne resi, jer nemoj slucajno da razljuti zapadne demokrate. Ode materijalna pomoc niz potok.

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.