facebook

Он, своја станица на путу ка самом себи

Он, своја станица на путу ка самом себи

Александар Вучић је најпотцењенији политичар у Србији од 5. октобра наовамо. Све смо схватали озбиљније: и Ђинђића, и Коштуницу, па чак и Тадића, који је имао ону црногорску позу, која сакрива празнину. Вучића доживљавамо жовијално, као комедијанта и лажова.
Потцењујемо га, углавном, зато што је наша етнопсихолошка особина да кад с неким не можемо на крај да изађемо, почињемо да му се смејемо и да причамо како је луд, болестан, да сутра одлази с власти, неће још дуго и сличне варалице.
Истина је проста: Вучић је од Шешеља научио (а биће да је то знао и као пубертетлија) да је политика нешто што се не води, али од чега се живи. Таква замисао одводи до вежбања у технологији владања и то Вучићу одлично иде. У овом тренутку се не види зашто би ускоро пао с власти, осим што су у тај став уграђене пусте жеље опонената.
За разлику од свих других постпетооктобараца, Вучић је уз себе везао бирачко тело које има емоцију за њега. О природи те емоције се да дебатовати, али је она несумњиво ту. Од Слободана наовамо, ни један политичар није био тако вољен од присталица. Не мислим ту на чланове СНС-а, они га и не воле, него она популација која у њему види месију.
С друге стране, одлично је олупао опозицију, тако да она нема ни једног харизматичног лидера (јединог харизматичног – Шешеља – држи у џепу), а кад се на гомилу скупи, крајњи домет јој је, под оптималним условима, 1/4 гласова.
Истовремено је сопствену партију очистио од потенцијалног бр.2, који би могао да му поцепа странку. Ко год би сад напустио СНС и покушао да део чланова преведе код себе, ни своју породицу не би превео.
Коалиционе партнере је, са све талентованим Дачићем, дресирао да шене боље него ови из његове партије. Успео је, дакле, да огради своју позицију и то, потпуно сам сигуран, уз чак повремено конфронтирање са господарима. „Не давимо Београд„, односно Паткица, је била казна за његове грехе, којом га је кажњавао господар. Ипак, испливао је. Увек је налазио начин да господарима да нешто наше, за неки његов интерес.
Затворио је медије и релативни је господар изборног процеса. Релативни – а ту почињу и слабости Вучићеве – јер је амерички амбасадор показао да може ефикасно да се „гурне“ у изборни процес. На изборима за Београд ће прегазити опозицију и то не зато што ће смислити боље форе него раније, већ и због тога што му, изгледа, Запад чисти пут олупавајаћи ионако дилетантску опозицију (позиви дела опозиције на бојкот нису самостална одлука тих политичких организација, већ је у питању наредба. Овог пута, после протеста Двери и Стаматовића, бојкот постаје депласиран, јер су открили своју немоћ. Бојкот је имао смисла само као параван за немоћ, односно нека врста покушаја да се опозиција „шлепује“ на малу излазност и да апстиненте, доцније, представи као своје присталице. После скидања гаћа и показивања да располажу са 1000 присталица, сваки бојкот је бесмислен. Зла коб дилетаната је што и излазак на изборе неће дати резултат, јер је изборни процес крајње нерегуларан. Осим тога, и овако бедни проценти, које има опозиција данас, почеће да се топе кад Вучић покрене изборну машину, која подразумева и малтретажу лидера опозиције).
Ја заиста не видим шта то прети Вучићу данас и због чега за месец дана, или мање, неће бити на власти, као што то непрестано понављају лидери опозиције и полуинтелигентни ултрапатриотски аналитичари. Једина шанса да Вучић падне јесте да се оклизне негде у игри са Западом, међутим то је мршава шанса. Запад, опет, нема кога да постави уместо Вучића, јер нису изградили опозиционара који има некакву харизму, или ауторитет у народу. Симбиоза Вучића и Запада не мора бити чак ни нарочито идилична, али ће потрајати на заједничком интересу.

Паметно би било, мада сумњам да ће се десити, да Вучића схватимо озбиљно и да му се не подсмевамо из немоћи. Оперетска опозиција, уместо да нешто ради, да се креће, да држи неке говоранције (политика се водила и пре појаве ТВ-а), потказује Вучића народу, али преко малих, углавном интернет медија, тако да потказивање не даје резултат.
Изругивање политичком противнику уме да буде духовито, чак и забавно, само не даје политички, већ само естрадни резултат. Ако се ускоро не појави нека озбиљнија опозиција, зелен смо бостан обрали, Вучић ће владати још десет година. И, наравно, уз помоћ и наклоност Путина, не само Америке и Британије.

Приче о томе како Вучић пада с власти за петнаест дана, или како Руси долазе до пролеће су неодговорне, јер демобилишу народ. Српски, ту се слажем с оним што неко рече, интелектуалци су без граничника. Пет година проричу пад Вучића без блама. Кад не падне, они опет прорекну. Кад једном буде отишао с власти, за десет година, ови ће показати само свој последњи текст и рећи: „Био сам у праву!“ Као кад проричеш кишу: ако то довољно дуго радиш, једном ћеш бити у праву. Но, какви умови, такво и прорицање.

 

Насловна фотографија – С. мек Кинон, „Носилац великих истина“

About The Author

Related posts

21 Comments

 1. kašimbo

  AV svoju mloć zasniva na lancu poslušnika, mreži doušnika i kontroli medija.

  Istovremeno je sasvim nemoćan u odnosu na „strani faktor“.

  Dokle to tako može, videćemo.

  Reply
 2. Goran

  To je to,kad pogledas odnosno procitas mnogo prosta stvar!Mada sam neke od recenica vec cuo u emisiji na radiju pre neki dan/radio 2 M/.Milane ,ko zeli da ukapira sta se trenutno desava na politickoj sceni Srbije njemu ce biti jasno kao dan kuda idemo svi zajedno!Ko ne zeli da se suoci sa istinom motace staru otrcanu pricu o manjku demokratije,slobodi medija i tome sl.Ziv mi bio,pozdrav iz Vranje!

  Reply
  1. Goran

   „…kuda idemo svi zajedno…“
   Pa zar niste/nismo vec stigli u …“ Sto cekate, jel’ da jos dublje potonete?

   Reply
 3. Брион

  http://www.njuz.net/vucic-dosli-smo-do-onog-trenutka-kada-bukvalno-mogu-da-izjavim-bilo-sta-bez-ikakvih-posledica/

  Проблем Србије није Вучић. Тј. проблем јесу и Вучић и опозиција.

  Сутра да падне Вучић – све би исто остало. Само што бисмо имали “Утисак недеље“ опет? Али, остали бисмо најбеднија држава Европе.

  Остали бисмо земља економског апартхејда у којој за јавни сектор и пензионере, за масу од преко 2500000 буџетлија, за њих важи и даље комунизам, а остали могу да поцркају. Ко год их исплаћује редовно – може мирно да јаше.

  Зато у Србији нема озбиљног бизниса, а сви прде о либералном капитализму, у држави која отима од бизниса да би одржала своју хипнотисану гомилу у земљи снова.

  То је проблем Србије. Није овде озбиљно схваћен пад Берлинског зида – а не Вучић.

  Зато је плата у Србији 200 евра, а не зато што је на власти Вучић.

  Reply
  1. Александра Миленковић

   Ako je ovo prvi tekst Milana Milenkovića koji ste ikada pročitali, onda vam je oprošteno. (:

   Reply
  2. Вања С.

   „… и пензионере, за масу од преко 2500000 буџетлија, за њих важи и даље комунизам, а остали могу да поцркају….“
   Буразеру, ти се очигледно у ово о чему пишеш разумеш к’о Мара у криви……….да не лајем, ти знаш! Пензионери су своје пензије ЗАРАДИЛИ 40 година уплаћујући доприносе у пензиони фонд!!! То што је држава те паре буквално спичкала, ко зна у шта, па сад уместо из фонда, пензије мора да исплаћује из буџета, то пензионере није и не треба да буде брига! Иначе, ако ниси знао, од пара из пензионих фондова у прошлости је саграђен Сава центар, ауто-пут Ниш-Београд-Загреб, СВЕ бање у Србији су власништво фонда ПИО…. значи пензионери би имали одакле да доходују, али држава је све изграђено њиховим парама незаконито присвојила и располаже њиховим приходима, а овамо кука како мора пензије да се исплаћују из буџета?!?
   „…а сви прде о либералном капитализму, у држави која отима од бизниса да би одржала своју хипнотисану гомилу…“ Од ког то бизниса држава отима??? Па у Србији целокупан бизнис (или бар 90%) држа СТРАНЕ компаније (чак и оно што су приватизовали домаћи „бизМисмени“, касније су препродали странцима – нпр. Коле-Шећерко или Дракулић), и оне ништа не улажу у развој Србије. ЦЕЛОКУПНУ добит износе из Србије, док нама од њих остану само радничке плате, доприноси /које као што данас видимо већина није ни плаћала, а нбоги богами нису давали ни плате/ и ПДВ, све заједно 35-40% бруто, док остатак иде ван Србије!!! А ти очигледно „дркаш појмове“ и мешаш „слободну (либералну) тржишну иницијативу“ у капитализму са „неолибералним капитализмом“!!!
   Наиме, неолиберализам у свом језгру није идеологија тржишта, него идеологија ПРИВАТИЗАЦИЈЕ!!! Идеал неолиберализма би била потпуна приватизација. Неолиберали замишљају да би потпуна приватизација укинула потребу за државом и за колективним одлучивањем – демократијом – јер не би постојало ништа заједничко о чему би колективно требало одлучивати. О свему би одлучивао приватни власник. Ово стање за неолиберале представља идеал слободе. Све је приватно, а људи међусобно, по слободној вољи, размењују приватну имовину, улажући новац и рад.
   Наизлед, решена загонетка. Али, у ствари, не би било никаквог решења. Ево један очигледан пример. Ако је водовод приватизован, пошто по природи ствари може постојати само један водовод, ви наравно можете одбити да имате воду у стану, али мислим да не треба да објашњавам да је то практично немогуће. То значи да приватизација водовода нема никакве везе са слободом и тржиштем. И то је извор главног неспоразума. Неолиберали мисле да би свеопшта приватизција сачувала тржиште и повећала слободу, али ствар је сасвим другачија. Тржиште је у свом појму неприватизациона ствар (!!!); приватизовано тржиште није тржиште! То значи, да заоштримо тај неспоразум још више, тржиште је социјалистичка категорија у капитализму. Неолиберализам и неолиберални капитализам су дакле, непријатељи демократије! Али капитализам и неолиберални капитализам нису исто. Капитализам је систем који је истицао предности приватне иницијативе на либерализованом тржишту, док неолиберални капитализам једноставно жели да приватизује што више ствари, па и оних које нису на тржишту или су по свом појму повезане са јавним добром, као што су судови или медији. У функционалном капитализму не постоје монополи и радничка права нису потпуно подређена интересима капитала, док у неолибералном капитализму све је монопол, а права запослених су подређена интересима капитала. А крајњи циљ неолиберализма је ПРИВАТИЗОВАНА ДРЖАВА, што се код нас види из очигледне ситуације!!!

   Reply
   1. Vilogorski

    Vi upadate u sopstvenu zamku protivurečnosti vaših postavki. To što vi pričate je cista teorija neutemaljena na realnosti. Vaše postavke su izvedene iz primera koji nemaju nikakav uticaj u real ekonomiji.
    Brion je u načelu u pravu. Tema koju on dotiče niko ama baš niko ne pokreće. Gospodin Katić je nešto piso ali to je malo u odnosu na istinu koju treba saopštiti. Jedno je tačno nema jake real-ekonomije bez jake privrede. E, a to je proces koji se gradi decenijama. Evo prošlo je 17 godina od petog oktobra a u Srbiji nema ni ozbiljnog plana razvoja zemlje a koamoli privrede.Da ne pominjemo privatizaciju koja je jedna od najvećih bruka što političara, pravnika, ekonomista direktora u istoriji ovog naroda, Ogroman broj tih uništenih firmi je imao izvoz imao je tržiste. Doduše našao se petog oktobra u nezgodnoj sutuaciji ali obnavljanjem tehnologije i reformisanjem sustema upravljanje 60% istih firmi je moglo poslovati konkurentno. Ne, sve je prodato i isečano u otpad a 650000 radnika ostalo na ulici. Oni sad u proseku imaju 55 godina, Niti će ko da ih zaposli niti mogu u penziju. I gde su oni pristali? Nigde.
    To je najizraženiji uzrok današnjeg stanja u društvu.

    Reply
    1. Вања С.

     Драги мој , ти овде оспораваш моје наводе оним што и сам оспоравам?!? „…Da ne pominjemo privatizaciju koja je jedna od najvećih bruka što političara, pravnika, ekonomista direktora u istoriji ovog naroda…“ Крајњи циљ неолибералног капитализма је управо приватизација СВЕГА!!! Али је очито да ни ти, ни горе поменути Брион, немате везе са социологијом и теоријом развоја друштвених односа!*!
     „…Evo prošlo je 17 godina od petog oktobra a u Srbiji nema ni ozbiljnog plana razvoja zemlje a koamoli privrede…“ Па суштина неолибералног капитализма је управо у томе: НЕ ПОСТОЈИ ПЛАНИРАЊЕ -ТРЖИШТЕ СВЕ САМО РЕГУЛИШЕ!!! Ја сам горе објаснио зашто је то неодрживо, а ко није у стању то да схвати то је већ његов проблем. И ти, и овај Брион, мешате бабе и жабе!!! Распредате о појмовима планске привреде, плановима развоја, некаквој реал-економији, не схватајући да се неолиберализам свему томе противи и елиминише! И молим те у чему је поменути лик у праву??? Што оспорава нечија, у овом случају пензионерска, СТЕЧЕНА права?!?

     Reply
     1. Брион

      Вања и даље верује у свет маште, као и буџетска Србија.
      То што је пао берлински зид, што је пензиони фонд опљачкао Милошевић – ТО ЊЕГА НЕ ЗАНИМА.
      Е зато Вучић влада лагано. Он ће уништити Србију као и претходници да би вама удовољио да не живите либерални капитализам, тај страшни либерални капитализам. Ви ћете зајебати цео свет тако што нећете ући у њега на челу са Вучићем, а заправо ћете уништити Србију, као што је уништавате. Србија није видела либерални капитализам, осим непензионера и нејавносектора. Зато се бежи из Србије.Не беже пензоси и јавни сектор, ви остајете. Отећете свакоме ко крене нешто да ради да ви будете на рачун другога антиглобалисти. Кукавице и јадници, паразити. Смрадови.
      Овај народ не жели стварнот, овај народ је Вања који ће иизмаштати стварност.
      То што ће та машта унистити земљу, народ, то њега не занима. А он је патриота јелте. Луд народ. Зато је небитно и ако Вучића озбиљно схватимо, овдесе подилази овом народу који је у свету маште.

      Reply
   1. Jonbri

    Oni su glasali svaku vlast, naravno da su krivi. Ja sam kriv sto vas izdrzavam umesto sto nisam otperjao kao svi pametni, nego jos citam i komentarisem sa irvasima.

    Reply
 4. Бранко Поповић

  Као и обично хирушки прецизна операција по нашој стварности са АВ-ом. И сам спадам у оне који су га потценили.

  Као реална нажалост стоји и прогноза за још 10 година владавине гледе садашње „опозиције“. То и он види, а пошто друге осим њих не види, све чешће даје врло препотенте изјаве, па се може рећи да сам себе прецењује, а то је увек грешка.

  Ипак, кључна му је грешка што је веома преценио и ефекте „страно-улагачке“ економије коју раскалашно подводи на уштрб развоја и обнове домаће, чиме се практично и не бави. То му се неочекивано може вратити као бумеранг при избијању неке мало веће кризе, а то је прилично реална могућност. Притом, осим тињајућих старих жаришта у нашем региону, више него икад могуће су и глобалније кризе, све и до неких природних поремећаја. Свака таква криза скроз ће оголети већ видљиву некомпетентност извршне власти, и услед ослабљене и нефункционалне домаће привреде буквално ће угрозити опстанак већ осиромашених породица, укључујући и оне које је сићом и обећањима мазао.

  А онда ће се суочити са побуном стварно угрожених и љутих, коју ће тешко преживети. Тада ће шансу имати само они са спремним излазом из недаћа, а то могу имати само поседници врхунског друштвено корисног знања. Они су заправо најпотцењенији слој у нашем друштву, а једини способан да му обезбеди пристојан живот. Да је памети, као што није, не би морали да чекамо на кризу.

  Reply
  1. Goran

   „…kljucna mu je greska…“ kakva kljucna greska? On je tu postavljen da se omoguci pljacka i unistavanje. Onda kad vise to ne bude u mogucnosti da radi naci ce drugoga kao i svaki put do sada. Isto stanje drugo pakovanje. I tako desetljecima, stoljecima, milenijumima. Jesu li Rimljani pljackali ove prostore, pa Turci, itd.?

   Reply
   1. Бранко Поповић

    Горане, твој коментар је типичан за потцењивачки однос према АВ-у. Иако АВ јесте пројекат који омогућава мирно остваривање страних интереса, он ипак није пуки извршилац. Заправо он је уверен да може урадити нешто слично што и Милош својевремено за Србију и да ће остати упамћен као велики државник. Тако да он понешто и ради на своју руку, а с обзиром на степен власти у својим рукама могао би и да иницира развој и обнову домаће привреде. То јесте кључни проблем Србије (уз некоришћење и неуважавање домаћег стручног потенцијала зарад партијских комбинаторика), тако да је занемаривање тих проблема кључна грешка за свакога ко је у позицији да почне да их решава. Да заиста има Милошеве мудрости започео би бар са кориговањем односа и према једном и према другом, што је могуће и без непосредног угрожавања страних интереса.

    Reply
    1. Goran

     Nema mudrosti ili nikada ga nije niti zelio da nesto korisno uradi za narod i drzavu? Cemu ili kome sluzi drzava Srbija?
     Ne mislim da iza svakog kriminalca u Srbiji stoji americka ambasada.

     Reply
 5. Vilogorski

  Za Vanju.
  navodiš : „Али је очито да ни ти, ни горе поменути Брион, немате везе са социологијом и теоријом развоја друштвених односа!*!“
  Hvala Bogu što nemamo! Vi ste Vanja upali u Knatovu aporiju odnosno umnu zabludu. Nemačka se ekonomija ne drži ni jene ekonomske teorije pa ima najstabilniju ekonomsko socijalnu državu na svetu. Manite se tih vaših teorija i palamuđenja. Upotrebite zdrav razum i pogledajte kako narod živi. O tame toliko.
  Mi na našim univerzitetima nemamo ni jenu katedru za studije srpske ekonomske politike. Izučavaju se anglosksonski ekonomisti čije sve teorije vode civilizaciju u propast. Vaše teorije su čiste zablude to nije život. To se smo spekulativne kostrukcije i ništa više. To služi za obmanjivanje prostote. A kod protagoniste tih navodnih teorija rađa oportinizam. Tačka
  Brion je u pravu u ovome.- којој за јавни сектор и пензионере, за масу од преко 2500000 буџетлија.
  Jeste da su penzioneri zaradili svoje penzije. Ali jeste da su te penzije davno potrošene. Doduše potrošili su ih drugi, i pre Miloševića a i on. Panzioni fond je postao protočni bojler. Po principu što uđe to i izađe- Mnoge neodgovorne zamlje su uništile svoje penzione fondove.Upozoravano je još 90-ih da se penzioni fond reformiše po modelima Kanade ili Australije ali niko nije obraćao pažnji na to.
  E ja bih sad zamolo vas. Da vi ovako uzviseno teoretski nama iznesete rešenja. Probleme vidi svako.
  I pitam vas:“ Kako iz praznog kazana zbrinuti gledan narod“? Vi samo govorite o lošoj raspodeli onoga čega nema.
  E ovde vama ne pomaže sociologija, nego maguja. Sporta, veselja, TV cirkusa, farme i ostaljih budalaštinja. Da se vlasi ne dosete da su u bezizlazu
  Zaboravih da odgovorim i na ovo-.И молим те у чему је поменути лик у праву??? Што оспорава нечија, у овом случају пензионерска, СТЕЧЕНА права?!?
  Realnost, realnost moj Vanja. Midri Tačit davno reče:“ Život je iznad svih zakona, propisa, uredbi jer je živ“
  Ako vi znate bolji odgovor, recite. A ja ću se javno isprečiti i opozvati moj grešni razim ili ti razoreni um.
  Sve teorije i misaone spekulacije padaju pred životnom realnošću.
  Vilogorski
  .

  Reply
  1. Вања С.

   Ја стварно не разумем људе који неће (или не желе) да виде очигледно!!! Либерални капитализам, о коме ви упорно говорите, НЕ ПОСТОЈИ више (као уосталом ни социјализам)! Од пада берлинског зида (када је иначе престала да постоји каква-таква кочница за трилатералу, Билдербершку групу, масоне и остале, не више „владаре из сенке“, већ ПРАВЕ владаре наших живота и судбина) престала је потреба за социјалном државом и бригом о незапосленима, сиромашнима, болеснима, радницима (тј. „брига“ постоји само у толиком обиму да су они под контролом да не би изазвали немире)…. а на сцену ступа НЕОЛИБЕРАЛНИ капитализам. Дотадашње одлучивање влада и парламената о неким стварима које су чиниле живот, претворило се у ИЛУЗИЈУ одлучивања (та илиузија је намењена, пре свега „обичном“ народу, док су носиоци „власти“ и те како свесни да они не одлучују ни о чему)!!!, Демократија више не постоји, данас у парламентима седе само мртве душе! Данашње „владе“ нису способне да се обрачунају са криминалом, а камоли да зауставе банкаре!!! Данашњи неолиберални профитери у пар година „зараде“ што је пре стицано кроз 4 (четири) ГЕНЕРАЦИЈЕ! ВИ, а не ја причате о немогућим теоријама, оно о чему ја причам је најсуровија стварност која је свуда око нас, али је заблудели „слепци код очију“ не желе видети и полажу наду у нешто што више не постоји (либерални капитализам и социјална држава). Да бих објаснио зашто се у Немачкој још увек живи боље него у остатку Европе, треба мало, тј. МНОГО више простора и времена, него што је овде то могуће, па ћу пробати да упростим ствар: Немачка је била довољно богата да сад (још увек) може да живи од остатака прошлости (мада рецимо Немци у бившој Источној Немачкој не живе много боље од Италијана, Пољака, Мађара…. уосталом питајте њих шта мисле о „демократији“). СВЕ ЕУ зеље су у обавези да донесу нови закон о раду (у Француској је већ донет), који радницима одузима СВА досадашња стечена права (ево вам један добар текст о томе http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/emanuel-makron-lice-nove-evropske-unije/)!!! Иначе, ово што се дешава Теби, оном несретнику Бриону и осталима који не виде очигледно, лепо је објашњено стратегијом „Овертоновог прозора“ (линк на ту тему, да не живите у заблуди да је ово што износите ВАШЕ мишљење: https://facebookreporter.org/2017/05/13/vladan-jevtic-prozor-overtona/).
   Решење?!? Наравно да постоји, али на жалост, оно се неће изродити у Србији, тј. Срби се (овог пута) неће сами извући из г…..а, јер им је свест дооообро промењена (барем великој већини). Мораћемо да сачекамо да се ствари реше на глобалном нивоу и да земље и нације које нису подлегле овом неолибералном злу, донесу спас и нама! На жалост („…Sve teorije i misaone spekulacije padaju pred životnom realnošću….“), животна реалност је таква да је већина види искривљену, пошто им се сервира заблуда да они о нечему одлучују! У Србији и „власт“ и опозиција су ИСТА страна медаље; дели их само борба да ОНИ буду на власти. Друга страна медаље, тј. ПРАВА опозиција у Србији, као и у остатку западних земаља (бар не у озбиљном броју) НЕ ПОСТОЈИ!!! Не може се бити опозиција а заступати европске „вредности“, приватизацију свега, непостојање дириговане, државне регулативе, неконтролисано дивљање банкстера, права девијантних болесника итд….. И да одмах одговорим на питање шта је то ПРАВА опозиција(?), то је СВЕ дијаметрално супротно од овог што заступају СВИ учесници наше и западне политичке позорнице.
   Остајте с’ Богом, догодине на Космету!

   Reply
   1. Goran

    A sto ce te Vi uraditi da ne propadnete zajedno sa „masom, cetvrtim slojem“?
    Moje je misljenje da politicari djeluju subverzivno da bi se ova drzava/prostor sustavno opljackali. A ako dodje go nekakvih „tektonskih“ geopol. promjena, Srbija bez vojske i zaliha izgubiti ce drzavni teritorij i stanovnistvo.

    Vise privatno pitanje.
    Kako je aktuelna politicka „elita“ mogla doci na vlast pored tako vrhunskih komentatora i tekstopisaca? Jesu li oni superiorno obrazovani(npr. Toma diploma), organizaciono sposobniji, imaju li vise muskih hormona, porodicnu tradiciju, … ili su ovi vrhunski komentatori i tekstopisci bili ne borbeni, bez ambicija,mlakonje, sonje pa sada treba da trpe gluplje i nepostenije od sebe?
    Pozdrav
    Hvala na tesktu i komentarima.

    Reply
  2. Goran

   Bravo!
   Anglosaksonska ekonomija je podrzana oruzanom silom! To je ono sto su ovi nasi streberi i mamini/tatini sinovi zaboravili.
   Oruzana sila je u funkciji ekonomije. Ali se to ne uci u skoli jer je nas obrazovni sustav pod kontrolom zapada, pa se neke stvari ne smiju nazvati pravim imenom. I tako sada imas gomilu intelektualaca koji su preskocili neke vazne lekcije i koji dave svojim neznanjem.

   Reply
   1. Александра Миленковић

    Mislim da grešiš. Kod nas se to učilo u sklopu Odbrane i zaštite (ONO i DSZ) na fakultetima… To su vrlo jednostavne stvari i stoga mislim da se i danas uče. Ne treba baš sve banalizovati. Ako neko u nekom svom tekstu ne pomene baš svako svoje životno saznanje, ili lekciju iz škole, to ne znači da on to i ne zna..

    Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.