facebook

Протестанти (део други)

Протестанти (део други)

1.

Парадокс који лежи у протестима које, на данашњи дан, предузимају синдикати војске и полиције, јесте и суд над протестом: војска и полиција се буне против окупационог апарата, коме и сами припадају. Ми то нећемо да кажемо, да их не увредимо, али то тако јесте.

Исељење породице Петровић, које се догодило пре неколико сати у Београду, показује сву беду и режима, и побуњеника у оквиру режима: полиција је асистирала овом ужасном извршењу и сасвим је могуће, чак и вероватно, да је међу тим полицајцима био и неки који ће данас протестовати против режима.  

Наравно, извршитељ само ради свој посао, полицајац само ради свој посао, а све на основу окупационих закона. Дуг, уче нас шампиони транзиције, мора да се плати. Лично бих волео да знам колико је извршења рађено у Тослтојевој и Ужичкој улици, или на Сењаку, а познато је да су тамошњи домаћини међу слабијим платишама. Но, они су, а то је једино важно, добитници транзиције и они не морају да плаћају, њима се плаћа. Полиција, дакле, и извршитељи само раде свој посао. Тај изговор, истина, није упалио у Нирнбергу, али овде пали.

Полицијаци и војници, ако хоће да задобију кредибилитет у очима народа, морају јасно и гласно, без еуфемизама, да кажу да су они сами део окупационог апарата и да, за плату, изводе разне опачине, али да желе да се то промени. Да, рецимо, не желе да им у генералштабу седе страни официри, да не желе да се полицијом кадрира „од споља“, да неће радити, ето, рецимо, извршења и сличне акције. Овако, очекују подршку од народа који стрепи да би ови дивни људи из полиције који данас протестују,  сутра могли да му бану на врата и да га држе за руке, док му извршитељи плене имовину, или чак децу и да се оправдају тиме да само раде свој посао. Ако мислите да радите такав посао, не тражите наше разумевање.  Војници, ако мислите да вам командују и да вас воде странци (вама то не смета, него вам је плата мала), не рачунајте на то да ће вас народ масовно подржати. Не разликујете се много, бар у овом тренутку, од Недићевих и Љотићевих оружаних формација, које су, као и ви, извршавали законе окупатора. Можете ви о себи да мислите шта хоћете, да сте слуге народа, заштитници деце и њиховог мирног сна, али ви служите компрадорску елиту, а она странце. Ако то не мислите да мењате, него вас интересују само веће плате и то да се ми сажалимо на вас, зато што немате нове униформе и баканџе, у којима бисте боље служили странце – баталите.

Уколико је овај протест искључиво социјални и служи да се Влада притисне да издвоји мало више новца за војску и полицију, онда је то интерна ствар између Владе и њених службеника и нека се онда не позива народ да се уплиће у то. Уколико, пак, синдиклаци крену да мрсомуде да још није време за веће захтеве, онда можете да будете сигурни да је прича танка и диригована. Ћутали су војници кад је потписивано „Партнерство за мир“, ћутали кад су вођени (и потписивани) Бриселски споразуми, за које је из авиона јасно да су противуставни (а војска је гарант уставног поретка и територијалног интегритета), али је сад догорело до ноката!? Шта? Шта вам то смета, господо војници, а није вам сметало раније? И ви, полицајци, што прогањате сиротињу која вам, кроз порезе даје плате, а штитите богаташе, који ионако порез не плаћају? Ето прилике да данас кажете народу, који у помоћ зовете, да вам је жао што сте до сад то радили и да више нећете. Или хоћете, колико сутра? Хоћете ли, сутра, на знак господара и са 10% више у џепу да, у кордонима, млатите исте ове које данас позивате на солидарност? Са ким сте ви икад били солидарни?

Било једном у Београду

У позадини читаве ове приче, коју нисам хтео да испричам пре него што се протест заврши, да не буде да је због мене дошло пет хиљада, а не педесет (зезам се, наравно), лежи и питање ко протест организује, контролише и обуздава кад затреба? Гледали смо пролетос протесте против изборне крађа и „Не давимо Београд“, који су се с мером палили и гасили, у ритму Вучићевог одрађивања посла странцима и више не би требало да имамо дилему одакле је тај пролећни ветрић дувао. Бар они који имају нешто соли у глави. Дочекаћемо да видимо и домете и резултате ових данашњих протеста и колико су дубоко данашњи демонстранти спремни да иду. Ја мсилим да нису спремни да се вину до питања окупације и окупационог апарата и да ће ту тему прескакати, а свако ко ту тему, која је централна, прескаче, већ буди сумњу и већ му бледе добре намере.

Некад ће неко, ко буде тражио слободу за Србе, демонстрирати испред страних амбасада, а не испред седишта служинчади, али мислим да ови неће бити ти који ће то урадити.

 

2.

 

Протест је завршен, а изводи из говора се могу видети овде: http://www.nspm.rs/hronika/beograd-protest-policijskog-i-vojnog-sindikata-i-gradjana-ispred-zgrade-predsednistva-ciji-je-moto-vratite-nam-drzavu.html

Као што и рекох, ни војници, ни полицајци, не виде себе као слуге режима, нити признају своју кривицу у ономе што се дешавало од 2000-те. Ово је било само још једно изражавање расположења и ставова, без оног најважнијег: шта ћете урадити, војници и полицајци (просветаре и ове друге не рачунам)? Хоћете ли престати да служите режиму, да асистирате код извршења, да трпите стране официре у Генералштабу? Или само хоћете већу плату да бисте радили исто? Све сте у праву што говорите о власти, али немате дистанцу према њој, остајете део окупационог апарата коме приговарате. Право беседите, али криво седите.

П. С. Назив текста дугујем једној српској политичкој аналитичарки, која меша демонстранте и протестанте. 

 

Насловна – „У огледалу“, фотографија Михаила Гребеншчикова, једна од најбољих 2012. године.

About The Author

Related posts

15 Comments

 1. Vilogorski

  U državi Srbiji institucije ne funkcionišu. Institucije treba da služe narodu. A ne, one danas služe zaposlenima i istim. Da primaju platu i čekaju mirovinu.
  Od Prvog srpskog ustanka do danas mi nismo uspeli da iškolujemo državne činovnike odgovorne narodu. Što za posledicu ima neodgovornost, improvizaciju, mito, korupciju i sve ono loše što otežava život običnom građaninu a ne ograničava niti kažnjava bahatost.
  E tako stanje stvari vodi ka totalno degradiranom društvu i gubljenju poverenja u državu. Zato ovde nema kreativne enrgije ona se transformiše i nagomilava u potencijalnu eksploziju nezadovoljstva.

  Reply
 2. Дуле

  Сaмo лoши људи и jajaрe могу да стану у кордон испред комшија који бране право свога комшије да не буде избачен на улицу као куфер који никоме више не треба.
  Стоје у кордону да би бранили лопове извршитеље који раде за неке друге лопове који су одавно нанишанили дотични стан или га откупили пре него је донешена судска одлука о исељењу несретника који не зна шта га је снашло.
  Комплетан систем се уроти против човека и служи некој лопини из власти коме је увек мало станова па на овај начин долази до , већ, ко зна којега на броју.
  Е, онда се јави полицијски синдикат па организују говоранције како ништа не ваља, како немају униформе, како су им руководиоци партијски послушници, како они воле народ…итд.
  Све је то лепо али им не би пало на памет да не стоје у кордону и штите лопова који ради за рачун другог лопова.
  Не би им пало на памет да не шетају и да не штите педерску параду?
  Не би им пало на памет да не чуче сатима по буџацима под пуном опремом за разбијање демонстрација уколико се одржава неки митинг који није по вољи власти.
  Не би им пало на памет да раскрсте са послушношћу неписменим партијским полицајцима и генералима.
  Нормално, да би се тако нешто урадило треба имати храбрости, треба раскрстити са страхом за егзистенцију себе и породице, са уценом самог себе.
  И треба себи поставити питање:“ Да ли сам ја крпа или човек и да ли ћу услучају неких већих потреса ударити на народ да би спасавао своју гузицу. Имам ли ја још увек части и поноса?“
  Овако, буде митинг, онда мало у кафанче да саберемо утиске, па на ручак или вечеру…
  До следећег митинга.

  Reply
 3. kašimbo

  Nije to oko plata samo „onako“.
  Poruka bi mogla biti da „za sitne novce“ nećemo pomagati „vaša posla“.

  Suva klasika: Imperatori Rima i pretorijanska garda.

  Reply
 4. Mladen

  Dodao bih na clanak da su sve evropske zemlje vise ili manje na neki nacin okupirane.Naravno to nije opravdanje za neke od njih da okupiraju slabije od sebe jer je to u suprotnosti sa civilizacijskim tekovinama kao sto su npr kKonvencija o Ljudskim Pravima i Slobodama UN Zenevske Konvencije itd.Takodje jos manje je opravdanje tj uopste nije opravdanje domacim kvislinzima koji vrse vlast ili su van nje da to potpomazu na licnu korist i korist okupatora a na stetu naroda jer je to DELO PROTIV NARODA I DRZAVE.Ja sam vise puta upozoravao pisanim putem posebno sudsku vlast na postovanje naped navedenih konvencija i pogubnost nepostovanmja istih ali bez ikakve reakcije vlasti.

  Reply
 5. Вања С.

  Имали смо ми период кад су државни чиновници, мање-више, радили за народ. Новокомпоноване патриЈоте, поЋетници и срБенде, због личног анимозитета и мањка основног објективизма, тај период негирају. Поента је да људи НЕ МОГУ (а неки неће) да разумеју основне ствари које проучава и обрађује друштвена наука која се зове СОЦИОЛОГИЈА!!! Негирањем НЕОЛИБЕРАЛНОГ кашитализама, и приписивањем кривице за све „комунизму“ и комунистима, самообманом доводе себе у ситуацију да кривце за стање у коме се налазимо, траже на погрешном месту! Државни чиновници раде за народ, само и искључиво ако је ДРЖАВА заснована на принципима који заступају интерес СВИХ слојева друштва. Тога у неолиберализму НЕМА и зна се чије интересе таква државна администрација заступа. Штите се интереси приватних власника крупног капитала, на рачун остатка друштва. На жалост у држави Србији институције и те како функционишу а све складу с’ тим за чији интерес раде!!! Када већина схвати да у неолиберализму систем не ради за њих, већ они за систем, онда ће можда и схватити да спас не треба да траже од државе и њених институција! У неолиберализму демократија је мртва и не може се опоравити, а држава је НЕПРИЈАТЕЉ сопственог народа! Ко то не разуме, НИКАД и неће схватити шта није у реду и зашто му није добро. Руку спаса за извлачење из г……а, никад не тражиш од оног ко те је у њих гурнуо!
  Остајте с’ Богом, догодине на Космету!

  Reply
  1. Брљчо

   У Србији не постоји неолиберализам. Постоји и даље социјализам за вас на државном буџету – ви сте заправо страни плаћеници а мрсомудите по цео дан о либералном капитализму који вас угњетава.
   И ви сте већина народа.
   И поред тога постоји феудализам са робовима у њему. Плате 200-300 евра, обесправљеност.
   А либералног капитализма нема.

   Reply
 6. Биће боље у следећем веку

  Једини смислени протест у Србији би био да јавни сектор изађе и протествује – не за 5-10% веће плате, него да изнесу захтев да држава створи привреду. Да најпростије кажу, захтевамо да се не задужите да нам повећате плате које су већ сад изнад могућности непостојеће првреде, захтевамо да почнете да радите у интересу народа и створите привреду.
  Нормално, никоме на памет не пада да то уради, па отуд и овакви протести, јер народ живи у свету маште.
  Сад ће брљиви да кажу да смо у либералном капитализму, да имају стечено право на плату као и пензионерии на пензије из непостојећег пензионог фонда, и остале небулозе шарлатана.
  Ако смо у либералном капитализму, дајте отказ с државне плате и нађите бољи посао ако сте тако добри и пожељни радници. Аха, то нећете, али би да задужите још Србију да вама буде боље. Па нека, идемо још у страдање и прдење о либералном капитализму који вас уопште и не дотиче осим у вашој машти.

  Reply
  1. Vilogorski

   Da pohvalim,
   Kratko, jasno i tačno.
   U ovakvom haosu samo slabi pojam institucije države koja je na duži rok neodrživa.
   E sad, kada bi Gospod Bog dozvolio, da se na našem političkom nebu pojavi stranka sa takvim idejama i da zažive, e to bi značilo zrelost naroda i njihovih predstavnika. Ovako nažalost, trla baba lan, do sledećih promašenih izbora, i tako u nedogled.
   Neće niko stvarne reforme društva, a gubitnici su sami po sebi krivi, jer da su videli stradanje ne bi ispustili ono parče hleba, preduzeća, iz ruku i tako postali lumpenproletarijat.U državama Zapadne Evrope i sveta, socijalizam se vraća, iako je mnogo onih koji su ga proglasili mtrvim i sahranili na kraju istorije devedesetih, tvrdi ekonomista Džon Kigin.Ova ideja postaje aktuelna među mladima i kod američkih neoliberala.U 21-om veku radikalno se promenila struktura ekonomije i društva, i to se reflektuje na same životne procese koji se iz korena menjaju. Ko to na vreme shvari kao Slovenija, za nju neće biti problema.

   Reply
  2. Вања С.

   @Брљчо@Биће боље у следећем веку, Ово је најчешћа заблуда и самообмана људи који су своје знање о друштвеним процесима стекли „форумашењем“! Да би се разумели процеси који се данас дешавају у Србији, треба много више знања, интелигенције, објективности….
   Поборници „демократије“ и 5. октобра треба прво сами са собом да рашчисте то што су испали наивни, да не косристим народни израз који почиње на слово Б. Затим, треба да схвате да ово што је власт од 5.октобра до данас благе везе нема са социјализном и комунистима. То су кадрови које су они сами довели на власт лупајући у шерпе! Даље, Ми нисмо у ЛИБЕРАЛНОМ капитализму (уосталом, он је МРТАВ и у већини земаља западног света), већ у НЕОлибералном, али да би човек схватио разлику и сагледао ствар, потребно је много озбиљније знање од оног стеченог „форумашењем“. Ово је последњи пут да неком покушавам да објасним разлику, јер што би народ рекао „ћоравој квочки не вреди дробити“. Ко је себе убедио да су му „комунисти“ и онда и сад, криви за све, тај је итгубљен за сваку здраворазумску дискусију!
   Дакле – „неолиберализам у свом језгру није идеологија тржишта, него идеологија ПРИВАТИЗАЦИЈЕ!!! Идеал неолиберализма би била потпуна приватизација. Неолиберали замишљају да би потпуна приватизација укинула потребу за државом и за колективним одлучивањем – демократијом – јер не би постојало ништа заједничко о чему би колективно требало одлучивати. О свему би одлучивао приватни власник. Ово стање за неолиберале представља идеал слободе. Све је приватно, а људи међусобно, по слободној вољи, размењују приватну имовину, улажући новац и рад.
   Наизлед, решена загонетка. Али, у ствари, не би било никаквог решења. Ево један очигледан пример. Ако је водовод приватизован, пошто по природи ствари може постојати само један водовод, ви наравно можете одбити да имате воду у стану, али мислим да не треба да објашњавам да је то практично немогуће. То значи да приватизација водовода нема никакве везе са слободом и тржиштем. И то је извор главног неспоразума. Неолиберали мисле да би свеопшта приватизција сачувала тржиште и повећала слободу, али ствар је сасвим другачија. Тржиште је у свом појму неприватизациона ствар (!!!); приватизовано тржиште није тржиште! То значи, да заоштримо тај неспоразум још више, тржиште је социјалистичка категорија у капитализму. Неолиберализам и неолиберални капитализам су дакле, непријатељи демократије! Али капитализам и неолиберални капитализам нису исто.
   Капитализам је систем који је истицао предности приватне иницијативе на либерализованом тржишту, док неолиберални капитализам једноставно жели да приватизује што више ствари, па и оних које нису на тржишту или су по свом појму повезане са јавним добром, као што су судови или медији. У функционалном капитализму не постоје монополи и радничка права нису потпуно подређена интересима капитала, док у неолибералном капитализму све је монопол, а права запослених су подређена интересима капитала. А крајњи циљ неолиберализма је ПРИВАТИЗОВАНА ДРЖАВА, што се код нас види из очигледне ситуације!!!“ Значи, сабирање „баба и жаба“, да би се одбраниле своје заблуде (или лоше намере?), није дозвољено, а ово у чему данас живимо ЈЕСТЕ неолиберални капитализам, и то у свом најцрњем облику, и никакво оспоравање и називање неким другим именима то неће променити!
   „…дајте отказ с државне плате и нађите бољи посао…“ Ради ваше информације годишњи буџет америчке администрације за прошлу годину је био око 4.000 МИЛИЈАРДИ долара!!! За бриселску изгуглај сам.
   Оспоравање стварности, не води решавању проблема, своје заблуде приписивати другима, такође! Нису вама господо „комунисти“ криви за било шта, већ ваша рођена глупост! Допустили сте да вас жедне преведу преко воде „ваши“, па кад сте видели куд вас воде, онда они одједном постадоше „комунисти“. „Аргументи“ типа: „…У Србији не постоји неолиберализам. Постоји и даље социјализам за вас на државном буџету…“ „… Па нека, идемо још у страдање и прдење о либералном капитализму који вас уопште и не дотиче осим у вашој машти…“ само говоре о вашем незнању, самообмањивању и глупости, јер само глуп човек за све своје грешке увек криви друге, паметан се на грешкама учи.
   Остајте с’ Богом, догодине на Космету!

   Reply
 7. Вилогорски

  Високоумно наводиш – Да би се разумели процеси који се данас дешавају у Србији, треба много више знања, интелигенције, објективности….
  Ви то колико ја разумем видите у стакленој кугли или картама,али читаоци твог кометара не виде, јер немај куглу и карте.
  Са оавко дугачким неструктуисаним коментаром поентирате закључком….
  Остајте с’ Богом, догодине на Космету!
  То је вероватно парalela оној Јаврејској – ווייַטער יאָר אין ירושלים.Молио би да ову високомисаону параболу и њену мисаону путању поближе објасните онако узвишено и надахнуто како то ви радите у кугли и картама.
  Па ако ме убедите ево мене под ваш барјак 🙂

  Reply
  1. Вања С.

   Нема ту шта да се објашњава. Човек може да увидии своје заблуде и да одступи од њих, или може да живи у њима и за своју глупост оптужује друге. Са онима који не схватају друштвене процесе и промене које они изазивају већ то негирају, не може се објективно разговарати. Онај ко је већ унапред одлучио да неолиберални капитализам не постоји и да је то само прерушени „комунизам“, тај је слеп и глув за сваки аргумент који се не уклапа у ту његову теорију и нема те силе која ће њега убедити да за садашње стање није крив Тито!!! Тако да објашњавати теби и теби сличнима, да је демократија западног типа мртва и отишла у историју, да је на делу корпорацијско-банкарски НСП са својим чедом неолиберализмом, да се друштвене промене не дешавају саме од себе, већ да иза сваке мора да стоји одређена „критична маса“ људи и догађаја….. све је то што би рекли наши стари ћорава работа“! Што се тиче твог „копи-пест“ коментара (пошто сигурно немаш тастатуру са хебрејским словима, а хебрејски сигурно не знаш, пошто ти ни српски није баш јача страна), одговор сасвим адекватан „тежини“ питања: „!גם אלוהים לא יכול לעזור“

   Reply
   1. Jonbri

    Редовно брљвљење дечка који у животу није видео либерални капитализам. Ми живимо у колонијализму синак.
    Мало се умиј хладном водом и да чујем како пњуска вода, па да разговарамо.
    Је л ти жао што пишеш дуге бесмислице?
    Јавни сектор може само да изађе у Србији испред Јуре и да тражи да се радницима минималац повиси на 45 000 РСД-а.
    Али ти си тај што хоће ипак 5-10% одмах, и не занима га што је страни плаћеник.
    А ако ниси, онда имаш ту ниску свест.
    Дете, не постоји привреда која исплаћује и ове најбедније плате у Европи.
    А ти гуслај нашироко о ничему и даље у недоглед.

    Reply
  2. Вања С.

   Могу ја ТО теби да објасним, али ти ТО не можеш схватити („…треба много више знања, интелигенције, објективности…“)!

   Reply
   1. Jonbri

    Ти си дечко издржавано лице па можеш да просипаш ту филозофију неком на форуму кога свет маште интересује, ја ти пишеммо стварности која је за тебе иза стакленог звона и даље нештп од чега си заштићен и о чему појма немаш, али се јављаш да о њој пишеш редовно.

    Reply
 8. Вилогорски

  А, Вања С, напреујете.
  Мани је лично жао што ме не опоменусте оним вашим – догодине на Космету.
  У вашем одговору у игру улази и легендарни Тито, отац свух народа и народности.Опа !
  Ја вас молих да појасните неке ствари а ви верглате исту сувопарну причу, и васкрсавате Тита. А Тита сте, смем да се кладим, запазили скривеног у доњој чашици овнујске плећке, јер при гатању у овнујску плећку, ону коју вам је комшија Сибин за Божић даривао, у горњем делу плећке, прича Сибин, са десне стране, у области торина, рекосте му, да је прилично тамно, што наговештава – велики напредак и просперитет.
  Ово вам верујем, јер о гатању у овнујску плећку писо је наш највећи тајновидац Петар Петровић Небош.
  Ја толико,

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.