facebook

Трампологија са примењеном путинологијом за почетнике

Трампологија са примењеном путинологијом за почетнике

Никада, од како ја памтим, иначе килава српска политичка аналитика, није доживела тако дубок пад, нити толико далеко побегла од стварности, као од времена кад је Трамп добио председничке изборе у САД. Приче, ни на каквим чињеницама утемљене, о новом добу, о новом светском дилу између брата Трампа и цара Путина, па је још мало фалило да се, у машти српских политичких аналитичара, од којих неки већ петнаест година живе од интроспекције и најаве доласка Руса, САД и РФ уједињене у једну државну заједницу, прикључе себи Кину, победе ИСИС и отпочну доба Водолије.

Наравно, оно мало трезвених аналитичара, или бар скептика, у које и сам спадам, били су торпедовани и проглашавани русофобима и мрачњацима. Говорио сам, а ви, који читате моје текстове и слушате моје емисије, да се свет не врти на начелима српског патријахалног друштва, у коме патер фамилијас улази у гајбу, распали руком по столу и каже: „Оца ли вам вашег, од сад ће да буде како ја кажем“! Говорио сам да у тој Америци постоји некакав Сенат и некакав Конгрес, у који је последњи поштен и наиван политичар ушао пре више од 200 година и да брат Трамп, најбољи друг цара Путина, нема одрешене руке као српски патер фамилијас, што се и потврдило.

Говорио сам и да протеривање руских дипломата није осветнички чин одлазеће администрације, већ редовна политика САД. Рекао сам да санкције неће бити укинуте доласком Трампа, јер озбиљне земље имају континуитет у политици, чак и кад греше. Од јуче, ено га брат Трамп, тражи да Русија напусти Крим.

И, гле чуда: читав дан поплава текстова истих оних који су, колико јуче, калаисали вечну љубав Путина и Трампа, али сада у другом тону: Трамп, кажу они, нема одрешене руке. Знали су они то (мада нам ни један није открио разлоге зашто је два месеца причао супротно), тешко је, администрација је против њега… Страшно. Да је један од тих главоња, али један – једини, рекао: браћо, појма нисам имао, лупетао сам, нагађао, превариле су ме жеље и очекивања…не! Све су знали док су причали једно, сад опет све знају, кад причају потпуно супротно. Камо мало блама, камо мало срамоте?

160701_pol_putin-trump_in.jpg.crop_.promo-xlarge2_0

 

Елементарне, просте политиколошке поставке за овакве анализе би изгледале овако:

 1. Свет и збивања у њему имају инерцију. Ми слушамо бајке српских аналитичара о томе како се свет убрзано мења и тако петнаест година. И, колика је та промена? Америка је спала на Мичиген, а Русија стигла до Флориде? Аман, људи!
 2. Путин, Трамп  и остали модерни политичари су осредњи играчи, јер је епоха таква да нема Цезара и Кромвела и приписивање митских својстава средњацима је заправо пројекција онога што би Срби желели, а са стварношћу никакве везе нема. Осим тога, обојица су чврсто у власти својих олигархија и немоћни су да вуку озбиљније потезе. Наравно, убрзавање комуникација у свету ствара илузију да се ствари дневно мењају, да се доносе радикалне и далекосежне одлуке, али ви, у свету који се „радикално мења из сата у сат“ већ двадесет осам година немате одлуку већег формата од оне да се сруши Берлински зид и, с њим, социјализам на Истоку. И шта сад? Тај свет је био спор, нединамичан, а онда је дошао овај, нов, брз, са променама, у коме су највеће одлуке да ли негде послати 500 или 5000 војника?
 3. Наша перцепција савезништава и непријатељстава по свету је инспирисана не логиком, нити увидом у чињенице, већ српским фрустрацијама из последњих четврт века. Идеја да су Русија и Кина природни партнери против Америке је до те мере неозбиљна и недоказива, да личи на оно „што је баби мило, то јој се и снило“. Скоро написах: за годину дана, билатерална трговина иземђу Русије и Кине, које процветавају у Евроазијској унији, опао је за четвртину, са 80, на 58,2 милијарде…чега? …јуана… рубаља… не, браћо, долара. Русија и Кина су веома подозриве једна према другој, имају велики број нерешених питања, чак и серије мини ратова који су остали завучени под тепих. Кина кубури са сировинама и врло лако би могла, у случају да Запад реши да јој уведе санкције, као Русији данас, да се нађе у веома опасној позицији. Производна земља, без сировина и довољно енергије. Опет, ни Кина није наивна да у Русији гледа само сировнинску и енергетску базу коју ће плаћати. Питање је времена када ће и на који начин Кина и Америка почети, ако већ не воде разговоре о томе како од Русије отети део огромних ресурса. Дакле, у овом тренутку, природни партнери су Кина и САД и ко то не види, тај стварно не размишља добро о свету у коме живи.
 4. Америка и даље остаје играч бр.1 на светској сцени. Она уводи санкције, она одређује цену нафте, злата, сировина, она држи туђе паре, она има базе широм света. Ко то игнорише, тај је веома неозбиљан. Други глобални играч је Кина (Британију рачунам уз Америку, те је не издвајам посебно), али је њена моћ ограничена због тога што нема приступ глобалној пљачци и зато што нема војни потенцијал за конвенционално ширење по мапи. Русија је, и дуго ће бити, регионални играч, коме је немогуће да се шири по мапи. Дуго, можда и деценијама, Русија ће бити у дефанзивној позицији и, пре или касније, направиће грешку, јер ће бити суочена са двоструким притиском, и са Запада и са Истока. Представа русофилских политичких аналитичара у Срба, чији је дух снажан, а фантазија необично развијена, о томе како ће Рус, кад му једном дојади, рећи као Краљевић Марко оном аги: „Не буди ми под кошуљом буха“, те ће дохватити шестоперац и разбуцати банду, само су побркане народне фантазмагорије са геополитиком.
 5. Опустите се: свет се неће мењати брзо. И даље ће нас Шиптари стешњавати, и даље ће Вучић и њему слични трошити и наша добра, и наше животе, и даље ће глобална пљачка потрајати. Знате онај осећај: остали сте без пара, плата треба сутра да легне, али је нема. Још један дан и ви сте очајни. Тако је и са овим лажним очекивањима да ће, ако не одмах, а оно од понедељка Америка пропасти, а Руси ће послати пакетић са хиљаду долара сваком родољубивом Србину. Боље се припремите за дугу политичку зиму и не надајте се чудима.

Кад је Вучић отишао у САД да подржи Клинтонкину струју, претпоставио сам да је боље обавештен о стању ствари, него српски политички аналитичари. Није он знао да ли ће и ко да победи персонално, али је знао која екипа побеђује и њој се изнајмио. Док се он изнајмиљивао, полит-анaлитичари су се захваљивали Богу и Русији што је америчка нација пронашла своју демократску душу и гласала за Трампа. Данас, кад Трамп тражи од Русије Крим, сузе величине ораха красе аналитичарско лице.

Следећа велика заблуда српске полит-аналитике биће Марин ле Пен, највеће европско чудо после Ципраса. Гледајте само како ће то изгледати. Ако мислите да су аналитичари нешто научили из операције „кастрирање Трампа“, варате се. Почеће, веома скоро, славопојке ле Пеновој, клицање њеној победи над глобализмом и Новим светским поретком, а онда, кад се опет укаке, објасниће нам наши свезнадари да су они, у ствари, знали да од тога нема ништа, али нису хтели да нас декуражирају.

Marine-LePen

Плитко размишљање је о, браћо, егзактна наука. 

 

About The Author

Related posts

7 Comments

 1. Duki

  U potpunosti delim mišljenje sa Milanom u ovom delu o Trampu, naši analitičari, pa čak i neki vrlo bistri novinari poput Smajlovićke, su omanuli. Nešto bih dodao na temu odnosa Rusije i Kine. Ovde u tekstu se pretpostavlja da je kineska politika i način razmišljanja isto što i zapadni, i previđa se istorija iz koje su Kinezi možda nešto naučili za razliku od nas. Šta ako Kinezi, znajući sa kim imaju posla, očekuju da će nakon eventualnog poraza Rusije u kom bi pomagali zapadu, oni postati sledeća meta? Šta ako su oni svesni da je krajnji cilj predatorske politike krajnja dominacija i nad njima a ne samo Rusijom, i da na kraju priče zapadnjaci nemaju nikakvu nameru da dele sa Knezima ruske resurse, niti njima da ponude neku pristojnu ulogu u svetskom poretku? Šta ako se Kinezi vrlo dobro sećaju Opijumskih ratova, a u ljudskoj istoriji teško da postoji nešto ciničnije i nemoralnije od tih ratova? Da li je realno očekivati da Kinezi ne razmišljaaju više od jednog koraka unapred, i da će se olako polakomiti kad im Zbignjew i Kisindžer ponude da dele plen iz Rusije, pritom potpuno zaboravljajući kakvu su politiku Amerikanci i Britanci vodili prema njima u poslednjih 300 godina istorije?

  Reply
  1. Miro

   ja licno bih te stvari prepustio ljudima koji te poslove profesionalno rade(to u vezi kine…sta ako…pa rusije…sta ako)trebali bi mi imati precih stvari…svoju mudrost pokazati u organizovanju bojih uslova za zivot..da se bavimo realnoscu a ne da odavle sa balkana bistrimo svetsku politiku,,,naravno,svako ima pravo na svoje misljenje,ali pitanje svrsishodnosti ostaje

   Reply
 2. Pera

  Ne mojte da se sekirate za Kineze, vise obratite paznju sta trabunja Licht, Kandicka, Smajlovicka i Goati….To su pre svega tunjavci i cankolisci. Stalno se ,,okrecu,, kao suncokret, njima je vazno da lako i lepo zive…mada svako od njih ima svoj pakao u kome zivi. I neka im …na zdravlje im.

  Reply
 3. Vlado

  Pratim vec dugo rad gospodina Milenkovica sto preko radija sto preko fenomenalnih tekstova pa resih da po prvi put nesto napisem. Kao uvek sjajno vidjenje stvari pogotovo ovo aktuelne Trampomanije i americko-ruskih odnosa i cesto totalno promasenih pogleda prosecnog Srbina na iste. Ma koliko nas nasi bajni kvazi patriotski analiticari i portali uveravali da je Rusija sa Kinom nikad jaca i da su maltene sati Amerike odbrojani realnost je sasvim drugacija. Amerika uveliko opkoljava Rusiju preko baltickih drzava, Poljske, Ukrajine i Gruzije, a nesto se ne moze videti da recimo Rusija gomila trupe na Kubi, u Kanadi ili Meksiku i necemo to verovatno nikada ni videti. Amerika zajedno sa svojim saveznicima kako kazu ili bolje reci trabantima Kanadom, Britanijom, Nemackom, Francuskom, Italijom, ostalim malim clanovima eu, Japanom, Korejom, Australijom drzi dobar deo planete i preko 90 posto svetsle ekonomije. Osim nafte i gase cime to Rusija konkurise navedenima, ali u pogledu liberalnog kapitalizma Rusija je uz bok ako ne i iznad Sjedinjenih Drzava i ostatka sveta sto prosecan Srbin ne zeli ili nece da vidi. Imati neku idealisticku predstavu o Rusiji kao o meki dobra i pravoslavlja gde njeni drzavljani zive u raju koji je protivteza zlom, iskvarenom i satanistickom Zapadu je lepa i bajkovita, ali onima koji to tako zamisljaju nece u realnom zivotu doneti nikakvo dobro i radost.

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.