facebook

Звонко Прелић: Свећом га тражили и какви смо то људи?

Звонко Прелић: Свећом га тражили и какви смо то људи?

Хладно неко време, за нигде није, мало да се одморим од фејсбука, ајде да погледам мало телевизију, да мало одморим мозак. Не мислим да га одморим уз Парове и Задругу, него онако, па како испадне, можда има нешто и за нормалне људе на телевизији.

И ту ми јеба ђаво мајку!!! Негде на Тајланду ударило неко невреме, поплаве неке, да л’ цунами, да л’ земљотрес, оборене куће, порушени путеви, немају људи где, а затекли се тамо за време новогодишњих празника, да се на тој даљини одморе, појашу мало слонове, као што јашу народ одакле су и дошли.

И гле јада, ту се нашла нека наша „сиротиња“, да одмори намучену душу, али то им изгледа пресело, па не могу да се врате. Како ће, шта ће. Е баш ме ухвати нека секирација за ту „беду“ која у сред зиме баири и изазива ову сиротињу пуку. Још само фали да влада пошаље авион и да их избави невиђене беде као што је и до сад за те обесне то чинила, кад из зајебу туристичке организације за те егзотичне и вероватно скупе дестинације.

Реално гледано, како је то могуће у држави у којој се неки стално буне, као ништа не ваља, а они носе неке жуте прслуке, као да их нисмо до сада доста ожутили, док други мисле по мишљењу државних власти, да само коло треба да играмо, ред, ужичко, ред чачак, ред моравац, јер никад веће нису биле плате и пензије, и само нам коло фали. Нешто ми баш не иде у главу како ће ме од сиротиње избавити они који су ме у њу увалили и који су имали прилике да ме спасу, али су они изгледа себе помогли па мени нису стигли.

Ризикујем да ме неко окарактерише као бота, сендвичара, телетабиса, укратко човека без мозга, али да вам каже цар Вучић има да нам влада док је њему ћеф, док биологија не учини своје или послодавци нађу погоднијег у чему што сумњам, а реално гледам на изборима их бије као волове у купусу. Да ли поштено или непоштено, али бије и једино што им дозвољава да плачу, што и чине.

Видим међу тима који се буне и дичне представнике демократске власти, а и нешто ми неозбиљна буна кад није пред Скупштином, пред парламентом, па они да „курдишу“, а полиција брани. Ово као неко позориште, заборавиће власт како се користи пендрек. Мало ме чуди што буне нема пред страним амбасадама, бар пред америчком, немачком и енглеском. Можда не знају да нам они руководе државом?

Власт се нити лепим узима, нити лепим даје, потрудите се више. Као народ нешто не функционишемо како треба. Ту је наш проблем, „само сам ја у праву и нико други“.

И она наша фора о „одливу мозгова“, да ли се не ради о оним школованим на приватним универзитетима и факултетима? Па људи ниједно веће село није без неке такве установе, а Немачка нема ниједан приватни факултет, такав податак имам, није за веровање, можда грешим. За те мозгове вероватно се нико неће пограбити. Да ту напоменем да наши лекари у Немачкој и другим западним земљама почињу као медицинске сестре и болничари (док се не дијагностификују дипломе).  Да ли то знате ви који трубите о одливу мозгова? Довољно о томе.

Да се вратим на тему, одох у бескрај, нека ови наши остану тамо на Тајланду, а да им држава плаћа трошак док се не стекну услови да се врате. Придружујем се делом моје никад веће пензије у те сврхе.

 

Насловна илустрација – Жан Леон Жером, Диоген

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.