facebook

Зоран Светозаревић: Које црно достојанство?

Зоран Светозаревић: Које црно достојанство?

Несрећа?
Не бих рекао да је ово што се у Нишу десило несрећа.
Ово јесте трагедија за породицу погинулог дечака и настрадалог оца троје деце, али није несрећа.
Несрећа се деси кад се све уради како треба, а ипак се деси да неко буде повређен, или настрада.
Ово што се десило никако не може да буде несрећа. Ово је логична последица система у којем живимо. Овде људски животи нису на некој високој цени. Како се односимо према нама самима, рекао бих да нас има више него Кинеза. Да је то тако, погледајте само колико кошта минималан радни сат код нас! Тај сат који проведете на послу је део живота који је продат за ситан новац и који никад неће да се врати. Математика је проста и неумољива. Неко је одредио цену наших живота. Нису скупи.
Гледао сам вечерас окупљање гневних људи који су дошли испред полиције да траже нешто. Ни сами не знају тачно шта. Неки би камере, неки лежеће полицајце, неки оштрије казне, неки информације о увиђају…
Било је и до сада сличних догађаја у којима су учествовали припадници владајуће касте, па је фалило сведока, снимака са камера, адекватних казни за починиоце…
Биће тога све више. Бахати ће бити све бахатији, док сиротиња буде заокупљена тиме како да за сутра обезбеди парче хлеба.
Неки би да бране достојанство? Које црно достојанство? То смо изгубили поодавно. Гладан човек нема достојанство. Они који су ову ситуацију, која код нас траје већ тридесетак година искористили да се обогате знају и сами да је то кратког века. Само сад и никад више. Зато су такви какви су. До јуче нико и ништа, а данас бахати, осиони, агресивни…
Рече вечерас начелник полиције да он није тај који се бави пројектовањем булевара. Није, али би неко из те службе требало да буде. Ако је саобраћајној полицији циљ несметано одвијање саобраћаја у граду, онда би и они могли да дају неке препоруке како да се то најбоље изведе.
Постављање бесмислених ограничења брзине на правцима где то нема никаквог смисла, само иритира возаче. На таквим местима полиција обично постави радар како би кажњавала оне који за километар-два прекораче брзину и на тај начин пунила буџет, из ког се пак новац поклања како председнику падне на памет. За Нотр-Дам, за Сребреницу, за Клинтонове…док пара нема за талентовану децу, за помоћ сиромашнима и за болесне. Мање би болела казна, ако би се новац употребио за унапређење и безбедност саобраћаја. Логично је.
Да нас власт сматра малоумнима, мени показује масовна јурњава и кажњавање возача који не везују појас у аутомобилу. Невезивањем појаса угрожаваш само свој живот. Тај појас код многих има контра ефекат и даје им осећај сигурности, па возе опуштеније, јер знају да, ако неког ударе, неће сами да буду повређени. За невезан појас би возач и сувозач требало да сносе сами трошкове лечења, ако буду повређени у саобраћајној несрећи, па нека се не везују.
Колико пута сте као возачи наишли на необележене радове на путу? На раскопан асфалт без икаквог упозорења? На бахато паркирано возило које фактички из саобраћаја избацује целу једну коловозну траку?
Како вам изгледа Ниш овако испарцелисан и претворен у огроман паркинг који се плаћа? Зашто оволико једносмерних улица у којима се возила паркирају с обе стране? Зашто је у Душановој улици обележен чак и тротоар као место за паркирање? Зашто се дозвољава градња стамбених зграда, ако се станарима не обезбеди паркинг? Зашто испред институција у граду паркинг није временски ограничен, али бесплатан? Зашто се и по истеку радног времена институција у граду паркинг и даље наплаћује, све до 20.00 часова? Зашто се лицима која су осуђивана за дела с елементима насиља не одузимају возачке дозволе, јер се моторно возило као такво сматра опасним средством за које је потребна дозвола? Зашто се насилницима уопште омогућава полагање возачког испита? Зашто се на целој територији града уз ограничење максималне брзине, не одвоје физички тротоари од коловоза? Браници, жардињере, стубови, високи ивичњаци… Зашто плаћамо све ово што плаћамо, ако за тај новац добијамо само нове жртве којих ће, на жалост, бити све више ако се не узмемо у памет?
Вечерас је народ који се окупио испред полицијске станице био гневан и релативно миран. Ако се нешто конкретно и плански не предузме да се стање у граду и држави промени, тај исти народ ће доћи следећи пут, не са захтевом за нечију смену, већ ће тражити нечију главу. Буквално. Узимајте се у памет, ако није доцкан!

Том Росенбаум, "Саобраћај"
Том Розенбаум, „Саобраћај“

Насловна – Том Розенбаум, „Саобраћај“

About The Author

Related posts

3 Comments

  1. vilogorski

   Gopodine Jeftiću
   Izuzetno i tehničko – zakonski stručno obrađeni probleme u saobraćaju, u kome su nedužni i najslabiji većinom žrtve.
   Ali na žalost ovo nema ko da pročita i čuje. Narod ko narod, ne obraća pažnju na okolinu i šta nam se dešava, gleda samo kako da preživi i sastavi kraj sa krajem
   Mesto da ustane cela srbija i da izađe na jenodnevni protest. Prozove lično odgovorne ljude u vladi da se narodu obrate i da kaži šta će pod hitno ičiniti da spreče tragedije, ne oni ne daju pet para i vrše neke kozmetičke promene. Jer znaju da narod nema petlju da se brani od bahatosti.
   Tako da samo džabe krečiš na žalpst.
   Srbija je utonula u vekovnu čamotinju kaao pod turcima.

   Reply
 1. vilogorski

  Одличан, актуелан и аналитички коректан текст.
  Питања много одговора ниоткуд. Аутор лепо скицира све проблеме који иритирају и застрашују грађане.
  Оно што највише брине људе је што се не врше реформе друштва у оним секторима који не коштају ништа државу а народу много значе. Па то је први задатак власти коју је народ бирао. Када би се побољшао стандард сигурност живљења, то би обичним људима значило много, да могу пројектовати будућност у својој рођеној земљи а не само да размишљамо о одласку из ње у којој више не видимо будућност ни излаз из овог мучилишта.

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.