facebook

Милан Миленковић: Бој одложен због слабог интересовања

Милан Миленковић: Бој одложен због слабог интересовања

Наивности српској краја нема. Два дана провладини, а то ће рећи сви велики медији, пеглају причу о предстојећим немирима на Северу Косова. Од тога, наравно, нема ништа, али показује колико је нас лако „гасирати“ и колико нам лако Вучић продаје своје приче.

Српским политичарима с Косова никакви немири не иду у корист, јер не могу да добију ништа више од онога што иамју, а могу да изгубе све. Осим тога, немају народ иза себе.

Србима фрка никако не одговора, јер никакву помоћ од Београда не би добили, већ би били збрисани за неколико сати.

Шиптарима никакве сумњиве ситуације нису у корист, јер у миру и без икаквог ризика добијају све. Нека избрзна акција само би могла да им отежа ситуацију.

Ипак, неко добија од прича о могућим нередима, а то је Александар Вучић, херој свих битака које нису вођене и генерал у свим ратовима који се неће догодити. На добром је путу да спасе Србе са Косово од онога што им није ни претило.

Није паметно ни наседати на приче да је овај масакр у најави последица договора Шиптара са Вучићем, да му се да алиби за предају Косова. Њему алиби није потребан. То је будаласта теорија срБских патриЈота. Што, да неће  они, ти патриЈоти, да оборе режим ако Вучић нема алиби? Будалаштина.

У стварности, с оне стране медијских наклапања, Србима са Косова једина опасност прети од Београда и локалних екипа које је Београд инсталирао. Било је и пре немира, око уклањања барикада, али није шиптарска жандармерија долазила да интервенише, већ је српска полиција опеглала Србе и то полиција из Србије, а не локалци. Шиптарима уопште није сметало што наша полиција улази на Косово, јер су тачно знали, због сталне комуникације са Београдом, шта је циљ интервенције. Сећате ли се да је сам Вучић тражио од КФОР-а да му дају 45 минута да он смири Србе с Косова?

Епилог ове ситуације биће једноставан: Вучић ће спасти Србе од погрома који није ни био у плану, али уз поруку да је једини начин да се заштите од сталне могућности погрома да се утопе у албанску државу. Шиптарима то годи, јер други завршава њихов посао. Србима са Косова, у случају неких стварних немира, који се неће ни десити, сасвим је свеједно чија их полиција пребија. Можда би код Шиптара могли да рачунају на човечнији поступак.

Исто тако, приче о „подели“ Косова су сасвим наивне. Поделе неће бити, а размене територија може да буде, али по принципу „наше за наше“, ако то Шиптарима и њиховим спонзорима буде одговарало. Вучић ће пристати, њему то не значи ама баш ништа. Део Прешева за Лепосавић. Шиптари неће пристати да дају Митровицу, или Звечан и Зубин поток, због природних богатстава, али би могли да забоду нешто и од Новог Пазара и Тутина. Мислим, додуше, да се ништа од тога неће догодити и да су све те бочне приче пуштене само да би се лакше прогутала она главна, кад на ред дође.

За Србе с Косова мала препорука, ако моја препорука ишта значи: приближава се дан када ћете, или бар већина вас, морати да престане да живи од тога што сте Срби с Косова. Кад Косово уђе у УН, Србија ће дефинитивно дићи руке од вас. Нестаће додаци, фондови и комбинације. Кад дође моменат да се одселите у своје станове у Београду, немојте да будете грки према нама: биће и овде послова у државној управи, у полицији, у локалној самоуправи… Нико не жели да се запослите у Јури, или тако негде, за 25 000 динара. Нисте ви на то научили, то је за нас. Ми морамо да шљакамо и живимо од рада, јер нисмо Срби са угрожених подручја.

Шиптарима продајте то што имате ту, док је цена. Кад уђу у УН, цене ће пасти, а шанса да им ми то опет отмемо, па вам поклонимо, па им ви поново продате, неће бити нарочито велика.

Не наседајте на наивне приче да Косово не може да буде предато, јер  наш Устав каже да то не долази у обзир. Наш Устав каже да не могу ни гранични прелази, па ено их. Старији је живот од свих устава и свих закона. Ни једна власт не воли да јој руке буду везане ма каквим правилима. Будите, дакле, паметни и немојте да се надате ма каквом добру од Београда. Косово ће бити препуштено Америма, а они ће дозволити Шиптарима да се праве да имају суверену државу.

Косово ће добити столицу у УН, а ви ЗСО, која ће имати надлежност као добровољно певачко друштво. Осим тога, нико не може да спречи Шиптаре да, приликом промене неког закона, или Устава, не укине ЗСО, или да промене територијалну структуру тих општина, тако што ће им прикључити шиптарска села и тако миноризовати Србе. ЗСО је продаја цигле.

Не слушајте мудросере и интелектуалце који вам плету причу да Вучић не сме да преда Косово. Тражите, већ даанс, од тих који вам кажу да он то не може да уради, јер му Устав не да, да вам обезбеде, уз писмену обавезу,  нужни смештај у својим домовима, ако се испостави да ипак сме и хоће.

Немојте мислити да неко овде, у Србији, нарочито брине о вама и вашем положају: ми смо дигли руке и од себе, камо ли од вас. Не падајте на патриотске форе, немојте да мислите да они што скачу испред Скупштине и Владе заиста брину за ваше гузице, јер брину само за своје. Не верујте апелима, резолуцијама и петицијама, јер се помоћу њих испира савест и граде каријере. Изненадило би ме да бар један ваш национални вођ, један значајнији интелектуалац и борац за српство, нема стан у Београду. То је израз ваше вере и у Косово, и у своје снаге.

Кад Косово уђе у УН, у Београду ће тај дан бити као и сваки други. Нико неће ни приметити да је Косово отишло.

Пре тачно 23 године је пао Книн и нико се није нешто узнемирио, чак ни Крајишници који су већ били у Београду. Београђани су избегличким колонама продавали хладну воду и чај уз пут. Не мислите ваљда  да смо данас бољи, него пре две деценије?

Ипак, кад загусти, дођите. Биће вам, као и осталима, боље него нама. Овде има места за све. Нама је од особите користи долазак  браће која су побегла са прадедовине, да нам, овде, у Шумадији, објасне како се брани српство.

Насловна – Ђорђе Крстић – Косово поље, 1881.-1883.

About The Author

Related posts

5 Comments

 1. Небојша Антић

  Све написано је милион на сто тачно. Заједница српских ошпштина је врбов клин за Србена Косову* + мачка у џаку у виду тзв. суда за ратне злочине УЧК (ако се тога ико више и сећа о чему је ту реч!). Заузврат председник Србије је дао на тацни (у правом смислу те речи) све: међународни позивни број (када је била победа 5:0), полицију, судство, срушио зид који је делио К.Митровицу …
  Време је показало да сте били у праву, што се тиче тзв. бриселских (не)споразума. Сада, пошто је остао само да се (од)ради још један корак у склопу стварања тзв. независног Косова*, судбина Србије уз неодговорну власт на свом челу у последњих 6 година, (од свих до сада у последњих три деценије) сада је (о)стављена на тацни великих и моћних сила данашњице да оне сада реше тај последњи корак тј. чланство Ксоова* у УН.
  Е, ту је највећа грешка садашње (без)власти! О судбини државе Србије, намером власти Србије о судбини Србије ће одлучивати други: САД, ЕУ, Русија, Кина, Турска, дај Боже да не буде и албанија са свем косовом*, као Албанским „Јерусалимом“! Посотјале су и раније неспособне власти Србије, али никада, никада у својој исотрији која је исписана (или баш ја не знам све) сем Недића (који је био постављен од стране окупатора) ни једна власт до ове садашње није судбину Србије, свесно (зарад свог опстанка на власти и привилегија које иду уз ту и такву власт) поклонила другима да они одлучују о Србији.
  Док је то радила у стварности, тајних и јавних, споразума и договора, у Србији је стварана атмосфера или психоза сталне угрожености Србије од спољних сила, пре свега САД, ЕУ и НАТО-а, које Србији а надасве њеном вођи раде о глави. Чега све ту није било а претпоставимо чега ће још и бити. Остаје нада (по мени оправдана) да ће стране и моћне силе данашњице бити наклоњеније према држави Србији него ли што је њена садашња власт + њени деривати у виду тзв. Српске (црне) листе + СПС + СРС + ЛДП + весела коалиција Љајић+ (Зукорлић и Угљанин) + ПС + СПО + ПСС + ПУПС + ЛСВ + … можете и сами по потреби или (при)сећању додати.

  Reply
   1. Vilogorski

    Eeeeeeeeee, dragi moj prijatelju nebitan,
    Eto vidiš šta sve vreme neće doneti !?
    Ti ratovao kao idealist sanjao novu državi i šta biva?
    Ti si nebitan i ostao nebitan, ratovao za novopečenog biznsmena vožača komiona i švercera goriva.
    On posta moćan faktor a ti i dalje sanjaš pušku.
    Pa dragi moj nebitan uvek je bilo nekom rat nekom brat.
    Problem je to, što smo kao pastva pali u ropsrvo tajkuna, scikesa, profitara i ostalog ološa svih vera, boja i ideologija.

    Reply
 2. Marko

  Sve pohvale na pozivu (iz emisije) siromašnih da napuste Kosovo što pre, jer je priča završena, da im se ne bi dogodilo da će, kao i siromašni Krajišnici nekada, morati na traktoru u zadnji čas. To je, trenutno, jedino racionalno što se može uputiti ljudima tamo. Sviđa mi se i njegova žaoka da će i kosovski Srbi da zasednu negde na budžet, dok će Srbijanci nastavati da rade pod burazerskim pseudo-kapitalizmom.

  Reply
 3. Mladen

  “Нико не жели да се запослите у Јури, или тако негде, за 25 000 динара. Нисте ви на то научили, то је за нас. Ми морамо да шљакамо и живимо од рада, јер нисмо Срби са угрожених подручја.’

  A, duša mila… Vi ste tako bolji od Srba “sa ugroženih područja“! lol…
  osim što biste i rođenu najku zaskočili za sto dinara..
  Sto dinara- čemu inače tepate – “parice“!

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.