facebook

Милан Миленковић: Слобода

Милан Миленковић: Слобода

Од Гилгамеша до данас, а у питању су хиљаде година, човека је мучило питање слободе. Највећи умови су се бавили тиме, милиони страница су исписани и нико, ама баш нико се, за те хиљаде година, није сетио једноставне истине, до које су дошли највећи умови Сораба икада, а који су изволели живети у нашој епоси: „Слобода је не носити маску!“ Мислим да се ови, од Питагоре до Фрома и Кјеркегора у гробу преврћу од муке што се они тога нису сетили.

Заправо, ма како банална прича била, понављањем почиње да бива уверљивија.
Једина слобода, која није грађанска, дакле не спада у корпус права и слобода човека и грађанина, онако како је дефинисано Уставом, јесте слобода од окупације. Све друге слободе су спекулатиивног карактера, подложне дебати и интелектуалном онанисању сваке врсте. Код Сораба, који су добили слободу да причају без обавезе да мисле, ни окупација није више неподложна дебати. Можда је окупатор бољи од нас самих?

Слобода да се, у окупираној земљи, у колонији последњег нивоа, не носе маске је гротеска, наказан појам слободарства. Нема везе што ти странци постављају власт, што те краду, што ти отимају, што ти трују мозак медијским говнима – то не утиче на твоју слободу – него шта ћемо с маскама? Неношење њихово је срж слободе.

Колико су слободнији, поноснији, достојанственији, али и свеснији и авангардни они који маске не носе, у односу на оне брњичаре, који не знају шта је слобода! С пуним правом месарски помоћници и козметичарке са висине гледају лекаре и микробиологе, који носе брњице и не знају шта је слобода, посебно она, истински грандиозна слобода коју може да има само онај ко је полуписмен. Чак и ако неко кога службица убаци да као лекар, или фармацеут, прича антибрњичарску причу, такав је осуђен да му главна публика опет буду помоћни кувари и фризерке, али слобода нема цену.

Питање је мало, онако, подјебичко, али ипак: „Јесте ли слободнији ако не носите маску, или ако нисте окупирани и нисте колонија? Или да прво скинемо маске, па да се, тако ослобођени, ослободимо и Амера, нпр.?“ 

Народу, коме су мајке Недић и Цеца, слобода и треба да буде у маскама, а не у слободи од туђина.

About The Author

Related posts

3 Comments

 1. vilogorski

  – СЛОБОДА ЈЕ НЕ НОСИТИ МАСКУ-
  Па то је директна противуречност хришћанском начелу:
  Јер хришћанство сведочи
  – АКО СЕ ЧУВАШ И БОГ ТЕ ЧУВА-
  Тако да први став директно противуречи другом начелу.
  Е сад ако су Сораби већином хришћани односно светосавски онда нешто са нашим поимањем вере није у реду.

  Reply
 2. Солар

  Ау брате био сам одушевљен твојим писанијима али усрао си га у задњој реченици што ти Недић смета. Он јесте био српска мајка.

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.