facebook

Блуз другог круга

Блуз другог круга

Најновије истраживање НСПМ[1] о предстојећим изборима за председника Србије, отприлике потврђују моју ранију претпоставку да другог круга неће ни бити, односно да ће Вучић добити више од 50% већ 2. априла.

Истраживање које је, такође, веома интересантно и показује расположење старије популације, која врло дисциплиновано излази на изборе, иде у прилог томе да на Васкрс неће бити гласања.[2]  Но, бар осам, од једанаест  председничких кандидата ће лично бити богатиje за 200 000 евра и у томе треба тражити разлог за оволики ентузијазам у обарању Вучића. Свакоме од њих је јасно да нема шансу, али упорно трче трку, на чијем се крају налази ћуп са много, много јура.

Негде већ написах, него Срби не воле оловку и папир, већ имају расположења: Вучић има око 2 милиона сигурних гласова. Преко милиона ће му доћи од пензионера, пола милиона од страначких активиста и њихових породица, које чекају да се активиста коначно запосли,[3] а део ће доћи и од коалиционих партнера.

Мучени кандидати би морали, дакле, да на изборе изведу око 4 100 000 људи, да би се примакли другом кругу.[4] То би била завидна излазност, од око 61%, у  односу на пренадувани бирачки списак од 6 700 000 лица. Србија, према попису из 2011. има 7 200 000 становника. За шест година, из земље се иселило око 180 000, а морталитет је надвисио наталитет за још толико, тако да, у стварности, немамо више од 6 900 000 становника. У стварности, бирача има бар милион мање, него у списку, дакле не више од неких  5 700 000. Дијаспору ту треба занемарити, јер из ње стиже безначајан број гласова. Дакле, у односу на ефективно бирачко тело, оно које може да се истера на изборе, оних речених 4 100 000 чини 72% излазности, што је на ивици научне фантастике. При том, треба узети у обзир да неки људи не излазе на изборе и да неки (између 5 и 10%) нису тог дана у месту где гласају. Дакле, ефективно бирачко тело можемо слободно да смањимо за још бар 300 000 људи и да излазност, која омогућује други круг, проценим на 76%.

Ја, иначе, не спадам у оне који верују да половина Срба не гласа, јер знам каква је страст у нама кад се приближе избори. Друго је нешто у питању: Срби не гласају више од 53-55% јер их нема 6 700 000 у списковима. Волимо ми гласање као штакор сланину.

Е, сад, да се деси чудо, да изађе 76% ефективног бирачког тела (што и не би било немогуће да је бар један Вучићев противкандидат  харизматичан), Вучићу и даље остаје депо од милион гласачких листића, са којима може (а и хоће, ако устреба) да попуни све рупе у бирачким кутијама.

Рецимо да се деси чудо: изађе 76%, Вучић не убаци додатне листиће и шта сад? Он, наравно, у 20:30, 2. априла, проглашава победу. Опозиција кука из гласа и иде у РИК да прегледа материјал. Али, авај, тамо где је материјал, нема прво материјала (неки стижу после месец дана), затим нема сликања и нема фотокопирања. Жалба суду је немогућа без доказа, а доказе из РИК-а не можете да изнесете.

Могући сценарио је овај: да опозиција поново закука страним амбасадорима и затражи њихову интервенцију. Мислим да овог пута то неће проћи из најмање два разлога: прво, Вучић је завалио српску имовину на Косову и друго – гледаће да направи такву разлику у процентима да обесмисли протесте и кукњаву. Ако буде, рецимо, 55%:45%, врло је тешко после тога убедити јавно мњење да су гласови крадени, поготову што се, од почетка изборног процеса, опозиција мири, уз ситно крекетање, са неравноправним изборним условима. Ни једног тренутка опозициони кандидати[5] нису запретили било чиме, рецимо одустајањем од избора, уколико не добију равноправне услове у кампањи. Све им је било таман – по минут дневно на телевизији и једно представљање од 45 минута на Другом каналу РТС-а.

Коначно, сам улазак у други круг, тешко би, ако не и фатално, нарушио Вучићеву структуру моћи и показао пукотине у картелу. Вучић не сме да дозволи други круг, јер ће пацови почети да напуштају брод и неће бирати средства да се све заврши 2. априла. У то не треба сумњати.

Једино што може да поремети ову рачуницу су, као и ономад, страни амбасадори, јер имају незгодан обичај да оно што су јуче добили (имовину на Косову) забораве и да притискају новим захтевима. То је једина Вучићева брига.

pavel-kuznjicki
Карикатура – Павел Куцзински

[1] http://www.nspm.rs/istrazivanja-javnog-mnjenja/srbija-mart-2017-predsednicki-izbori.html

[2] http://www.nspm.rs/istrazivanja-javnog-mnjenja/istrazivanje-%E2%80%93-penzionerska-populacija-u-srbiji.html

[3] Вучић их запошљава, али с мером; када би их запослио, више не би били његово робље. Овако, док им обећава, они то јесу. И он то добро зна.

[4] На по два милиона су пата карте, али увек има неважећих листића, тако да би на изборе морало да изађе бар 100 000 више бирача.

[5] Овде је, заправо, веома тешко утврдити ко су опозициони кандидати. Шешељ то свакако није и зато је дочекао да, после готово тридесет година бављења политиком, кловн у белом оделу, Прелетачевић, има бољи рејтинг од њега. Чанак и Паровић такође нису опозициони кандидати, а за остале сам Бог зна.

About The Author

Related posts

8 Comments

  1. Вања Сталкер

   Ма, није то дефетизам, већ, на жалост, сурови реализам. У бирачком списку има бар МИЛИОН људи који су, што помрли, што се одселили. До сада је излазност више-мање увек била око 4.000.000, тако да веровати да ће сад (поготово што председнички избори и немају неки битан утицај на стање у земљи, с’ обзиром на председничка овлашћења), изаћи преко 2.000.000 људи који су против, равно је утопији. Знајући наш народ, четир’ милиона и 200-300 ‘иљада је бројка која се сања (толика је излазност само код Тита била ;). тако да је Миланова анализа о ДВА милиона Вучићевих „сигурних“ гласова, поприлично необорива

   Reply
  2. Владимир011

   Прво, имамо ми нашу реч за defetizam (која је иначе изведена од енг. речи defeat – пораз), а то је поразништво. Друго, реченица се увек започиње великим словом и завршава одговарајућим знаком, у твом случају тачком (руку на срце, макар не куцаш ћосаву латиницу).
   Треће је питање, да ли је поразник (а) онај који ти говори истину у лице, а то је да си саучесник у фарси званој Избори у Србији ма на ком нивоу они били расписани, или је поразник (б) онај који би по сваку цену да буде део система који би, наводно, желео да сруши?
   Поразник (б) је заправо оно што је „шеста колона“ (али онај несвесни део).

   Нећу да будем Швабо у дотираном филму, нећу да будем окупатор у рату ни у миру!

   Reply
 1. SlavicaJezdimirovic

  Nista se,na zalost,nece dogoditi sto Ti nisi predvideo!Za nevericu je da smo,kao narod,evoluirali u toliko glupave-,koliko si Ti pametan/vise je nemoguce!/ Mogucnost ,da pojava kao sto je LJ.P.Beli moze da utice na izbore,govori da je probijen zvucni zid!!

  Reply
 2. Miro

  Drugi krug?Ja bih rekao da je u Srbiji u toku poslednji krug,dok se vi svi bavite nebitnim stvarima.Koga normalnog zanimaju ti „izbori“?Bavite se vi svi izborima,i podzavajte Vucica..evo ide prolece bice trave…posto se u Srbiji o nekom radu i proizvodnji i ne prica..samo tako nastavite..pored trave ce biti i lisca do jeseni..a onda zimus mozete praviti sneska belica zajedno sa vuckom ili belim preletacevicem

  Reply
 3. Драган Гаврић

  Могућност ипак постоји да си погрешио, а она се зове Љубиша Прелетачевић-Бели, на кога нико није ни рачунао.
  Колико је та могућност велика то ћемо видети, други април је сасвим близу.

  Reply
 4. Slavica Jezdimirovic

  Mogucnost ,da ,medju Tvoje citaoce,zaluta neki“ dozemljak“,je zaista mala.Ali,dogadja se….

  Reply
 5. sloba011

  E pa sad je sve već jasno, naravno da je M.M. pogodio pravo u centar kao i obično. (sada je 21.45, 2. april)

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.