facebook

Највећи син народа свог, био нам отац, мајка и Бог..

Највећи син народа свог, био нам отац, мајка и Бог..

Нећу ником да солим памет, ни да попујем, једино желим да вас посаветујем да, кад анализирате неку епоху, или историјску личност, заборавите своје идеолошке предрасуде, јер тако долазите до оцене пре анализе, а то је свирање пилићима.
Већ знате резултат (Тито је србождер) и сад то треба само доказати. Није тако једноставно.

Друго, клоните се „рекао ми дека“ статистика, као и узимања здраво за готово прича српских салонских интелектуалаца. Оно што кажу антитоисти узима се као сува истина, а оно што каже левичарска историографија, обавезно је лаж. По чему? Лаж није ничија привилегија, као што то није ни истина.
Приче као: Тито нас је упропастио јер је отварао фабрике, фирме и установе, у којима смо редовно примали плате и добијали станове, што је створио војску од 430 000 припадника, итд. Осим што је логички недоследно (јер онај ко хоће да вас упропасти, не мора пре тога да вам да посао и стан; може и без тога), такво гледиште подразумева да вас нарочито много воли онај ко вас држи без посла, без плате, без стана, ко вам уништи војску и систематски вас изгладњује, јер је, ето, то права Србенда, која неће да подмићује свој народ. И шлус!
Ајд редом:
1. Тито је уништио предратну Србију, која је, у бајковита предратна времена, била економски и привредни џин.
Прво, за време вољеног краља, Србија није постојала као држава, или република, није имала дефинисану територију и била је разбијена на неколико бановина.
Друго, Краљевина је била сиромашна, прединдустријска држава, у којој је готово 80% становника било неписмено. Школовала су се само мушка деца а и то не свако.
Војска је била слаба, слабо опремљена и застарела у сваком погледу, изузев авијације.
Наш сељак је, у тој држави, живео у млађем неолиту, у чатмарама и колибама, без путева, а механизације је, у малом обиму, постојала само у данашњој Војводини.
2. Тито је био србождер, а радио је у корист Хрвата и karikature_1-850x1403Словенаца

Не знам ја шта политичари воле, желе, сањају, прижељкују и намеравају, већ ми је најлакше да гледам шта раде и шта су радили.
Први процеси (Дахауски процеси) су покренути у Словенији, 1945. где је Тито збрисао комунистички врх Словеније.
Други процес је био против Андрије Хебранга, генералног секретара КП Хрватске, коме је одлетела глава.
Тек трећи је био против Жујовића, у Србији, али не да му није летнула глава, него је, удаљен из политике, остатак радног века мирно провео, да дан није провео у затвору.
Друго, Тито је ухапсио Алојзија Степинца, хрватског надбискупа и држао га у затвору, ако се не варам, три године. Ни једног православног епископа никад није ухапсио.
Треће: Бановина Хрватска је била највећа бановина у Краљевини (по споразуму Цветковић-Мачек) и била је око 20% већа од Хрватске из 1946. Тито их је окрајцовао за 20%.
Нас није окрајцовао ни за метар, јер пре рата није било Србије, већ, подсећам, неколико бановина на њеном тлу.
Приче да нам је узео Косово су бесмислене, у условима непостојања Србије пре рата. Србија је, први пут после 1918. постала држава тек под комунистима.
Само један начелник Генералштаба, од 1944. до Титове смрти, није био Србин (Виктор Бубањ)
Све своје борце је наградио пензијама, за разлику од краља, који је својим војницима-инвалидима, уместо пензије, дао право да просе пред Скупштином.
(Мали куриозитет: Распитајте се ко је наредио да се на Газиместану (и када) дигне споменик косовским јунацима. Лако се нађе)
Тачно је да су Срби гадно прошли на Голом отоку, али шта сте очекивали: Русофиле међу Словенцима и Хрватима?!
Негде 1971. је убачена усташка група из иностранства, у околину Бугојна. Тито није покренуо војску, ујкице је ликвидирала територијална одбрана, састављена од рођака тих истих зликоваца. Исте године је пресекао МАСПОК и за један дан ухапсио Миљенка Хркача, ујкицу, који је поставио бомбу у београдски биоскоп 20. Октобар. Хркач је касније стрељан.
3. Тито је у Београду стрељао од 100-200 000 Срба.
Ово је већ смешно. Београд је, до рата, имао око 100 000 становника. Ако неко мисли да су партизани доводили муштерије из Лесковца и Ваљева, да их кокну у Београду, вара се, нису они били толико софистицирани.
4. Тито је сатро српску младост на Сремском фронту
Процене иду од 15-40 000. Није мало, али је ситница у односу на оно што су Пашић и престолонаследникАлександар Ујединитељ сатрли по вукојебинама Албаније (250 000), а да не помињем свињарију са српским дечацима од 15-18 година, њих 40 000, који су силом потерани преко Албаније, да би се тамо регрутовали, од којих је мање од 8000 видело Крф. Све ово је чак мали део улудо слупаних жртава, које патриоти не замерају онима пре Тита.
5. Тито није хтео да ослободи Јасеновац
Опет кажем: Не знам ја шта је хтео, али ослободио није. То што Дража није ослободио Бањицу, Ниш и остале логоре по Србији, нема везе. То је само један у низу примера двоструких стандарда. Дража није био дужан да спречава убијање Срба, јер је он наш, а Тито је Хрват, па је дужан.
6. Тито је водио рат против српских националиста
Да обновимо градиво: Дражина војска се звала „Југословенска војска у отаџбини“, а не „Српски соколови“, ил тако нешто. У свом штабу је имао више муслимана, Хрвата и Словенаца, него Тито у свом штабу. Равногорцису, у то време, били једнако пројугословенски оријентисани, као и комунисти.
7. Тито је био велики лопов
Да га је широко терао, јесте. Баш ових дана је отворен сеф у коме је држао 30кг злата. 30 000 грама пута 15 долара, по високим данашњим ценама злата, је негде око 450 000 долара. Постоји  ли данас министар који има мање од тога? Шта је оставио удовици и потомцима? Као Србин Ђинђић, или мање?
8. Страховито нас је задужио
Бајка. По деобном билансу, на Србију је пало око 9,5 милијарди долара. Укупно Југославија: 20 милијарди.
Да подсетим: У време његове смрти, дуг је у СФРЈ био око 5 милијарди, и остатак су доглавили Милка Планинц и Веселин Ђурановић, председници две Владе после његове смрти.

Jugoslavija - proizvodnjaПроизводња у време „србомрсца“ је била три пута већа него данас, кад сами собом управљамо.
Били смо, у погледу БНП испред Грчке, испред Шпаније и испред Португала, Кипра, Турске…
У источном блоку нико нам до колена није био.
Током НАТО агресије смо се бранили оружјем из његовог доба. Друго ни данас немамо.
Његова СФРЈ је имала 40 000 полицајаца на 22 милиона становника и звала се диктатуром. Данас на 7,5 милиона, имамо скоро 50 000 и то се зове слобода.
Није било крупног криминала, СФРЈ пасош (на црном тржишту) је вредео 5-10 000 марака, визе су тражиле само Грчка, Албанија и Америка.
Аграрна реформа је дала земљу сваком сељаку и спасла га надничења и беде. 90% данашњих трактора су купљени у концем 70-тих година. Искоренио је ендемске болести, вакцинација је била општа, села су добила амбуланте, школе, домове културе…
Здравство и школство су били свима доступни и бесплатни, а судови су, изузев у политичким процесима, били беспрекорни

Да ли је правио промашаје?
Наравно. Мало грађанских слобода, репресиван систем, екстензивна привреда, нагла индустријализација, која је опустошила села, политички систем који је зависио од вође, а не од институција. Много тога је шкрипало.

Ипак, у поређењу са овим што данас имамо, кад нас воде не Срби, него Србенде, љути борци против незапослености и беде, а за јаку, стабилну Србију, лидера у региону (ако овако наставе, бићемо и лидери у ЕУ, кад уђемо), Тито је био мајка Тереза. 9W6PKj
Мом мозгу се опире да ме мрзи онај ко ме бесплатно школује, лечи, наоружава, запошљава, даје стан, а да ме воли онај ко ми наплаћује лек и лекара, ко ме држи на бироу 10 година, ко ми онемогућава школовање, ко ме је разоружао… Ако ваши мозгови могу то да разумеју, свака част.

текст објављен 25. 05. 2013

About The Author

Related posts

25 Comments

 1. Слободан Млинаревић

  Налетох на Ваш блог преко Преврата. Било ми је задовољство, да прочитам текстове о српским династијама, Титу и СПЦ. Ретко је наићи на одмереније текстове о нашој историји. Надам се, да нема препрека, да текстове проследим на преко 300 адреса по белом свету. Ја немам блог, па мејлпм пеносим изабране ауторске текстове. Значило би ми, када би Ваше текстове слали директно на мој мејл. Тешко је постићи и прегледати све сајтове!
  Поздрав, Слободан Млинаревић
  ПС.: По правилу, наводим аутора и извор када преносим текстове!

  Reply
  1. драгослав павков

   На Преврату Милан Миленковић има своју страницу на којој се налази већина његових текстова. Све што је тамо линковано слободно је за преношење уз навођење извора. Од појаве овог блога, линкови са Преврата упућују овде, Поздрав.

   Reply
 2. Nikola Sredojevic

  U nacelu se slazem, ali istom argumentacijom se brani Frankov rezim u Spaniji- pola ljudi i dalje nostalgicno place za njim i kuje ga u zvezde jer su pod njim nesumnjivo napredovali, dok je druga polovina znatno opreznija i upozorava da je taj rezim bio fasisticki, represivan i diktatorski a da je sama situacija na globalnom planu bila takva da bi svako iole voljan za napredak napredovao.

  U tom smislu mislim da je Titova reafirmacija kao komunistickog vodje koji je voleo raznobojne uniforme, njegove totalitarne partije i totalitarne ideologije ne samo nepotrebna nego i stetna za politicki obrazac kojem tezimo, za razliku od npr. Cercila koji je uvek aktuelan, Tito je ostao u onom vremenu. I glavama ponekih drugosrbijanaca.

  Da smo malo manje usijane glave i da „cuvari revolucije“ nisu toliki fanatici mogli bismo gen. Mihailovica da afirmisemo kao srpskog De Gola i sa njim istupimo pred Evropu koja je izgradjena osim na antifasizmu i na antikomunizmu.

  Reply
 3. Милан Миленковић

  Драги мој Никола, претпостављам да вам је јасно да нисам Титов обожавалац, а нисам то био ни док је био жив. Просто, мука ми је од манихејских и поједностављених тумачења историје. Под црвенима је све било одлично, а онда више није ваљало ништа, ако разумете шта хоћу да кажем. Антикомунисти су, по свом духу, по начину на који посматрају свет и збивања, прави настављачи комунистичког духа, а мене је тај дух опасно нервирао, још у она времена. Да нема антикомуниста, не бисмо знали шта је једностраност и искључивост. Ко да су их комунисти правили

  Reply
 4. Aleksandar Mihailovic

  Odlična analiza i dobar uvod za nastavak po istom pitanju. Danas svi oni koji su počev od petooktobarskog kontrarevolucionarnotranzicionopljačkaškog puča ojađivali Srbiju u stilu, „napad je najbolja odbrana“, ili, „drž’te vuka“, pokušavaju da svoju krivicu i podaništvo Zapadu, prebace na Miloševića, a kada im je i on postao nedovoljan, na Tita. On je kriv što je toliko gradio pa da današnji vlastodršci imaju šta da pljačkaju, pa čak i reketiraju penzionere koji su tako lepo živeli pod mrskim im Titom. To što je Tito gradio 35 godina posle njega za narednih 35 ovi ne mogu ni da rasprodaju a da pritom uspeju da ništa ne izgrade ili naprave, osim dubokih i nafatiranih najmanje 777.777 fotelja vezanih za državne cucle. Titu se klanjao i za njim plakao celi svet, neki od sreće a neki od tuge, ali su ga i jedni i drugi izuzetno poštovali i uvažavali, dok sve „vođe“ iz ovog milenijuma ucenjujju, ponižavaju, preko njih državu i narod, i primoravaju da puze i moljakaju. Da li šta zameram Titu? Svakako, kao prvo da nije odmah napravio etničke granice između republika ako ih je već pravio, mada je bolje bilo da su ostali samo srezovi, da nije društvenu imovinu titulisao kao narodnu koju pučisti ne bi mogli u roku od 24h da pretvore u „državnu“ i temeljito opljačkaju i rasprodaju, da nije sve oko Jasenovca isterao na čistac, odmah posle rata, da nije ostavio ni politički ni pisani lični testament i iste javno objavio dok je bio živ. Ako bih hteo da iznesem šta zameram svima posle njega, posebno od vremena puča pod Arčibaldom, prvo bi morala da se otvori još jedna fabrika papira i olovaka, a ovom prilikom ću samo reći da su amateri u vođenju države i kalfe po pitanju znanja i sposobnosti.

  Reply
 5. Olja Tout

  Odlicna tematika sa veoma validnom analizom. U potpunosti se slazem! U poredjenju sto danas imamo, zivot na prostorima bivse Yu deluje idilicno. Jeste skripalo, kao sto kazete, na mnogim poljima. Ali ne zale onoliki, iz svih bivsih YU republika, bez razloga. Odlicno napisan clanak sa, ah to se tako retko vidja, savrseno zdravim razumom. Pozdrav!

  Reply
 6. Вук

  Хвала Вам Господине Миленковићу на одличном чланку, приземно и конкретно, оно што најчешће недостаје код Срба, без обзира коју идеологију носе.

  Reply
 7. boban

  Bravo.Jedini period u kome su skoro svi Srbi dostojanstveno ziveli je bio pod Titom.Nisam mogao da verujem kada sam video da su nekada istaknuti clanovi KPJ ,poceli iznenada da slave slavu.Naravno posle raspada SFRJ.

  Reply
 8. Драга

  Милане,
  Одушевљена сам овим текстом. Само бих додала нешто: када су Немци окупирали Југославију, краљевска породица је побегла и оставила народ на милост и немилост окупатору, о октроисаном уставу нећу ни да пишем, али кад је хтео Краљ Александар да уведе Конкордат – свештеници су се побунили а краљеви жандарми – коњаница – убила је Бога у њима. Пошто све памтим, јер сам имала 10 год. када се заратило, тврдим да су четници колаборирали са Немцима. Живела сам у Краљеву када је Краљевачки партизански одред договорио са четницима да ослободе Краљево. Партизани су кренули, а четници ударили у леђа партизанима и обавестили Немце у Крушевцу. Ту је било седиште Немаца и они су кренули моторизовано на Краљево. Од одреда је преживела десетина партизана. Тада је и мој отац погинуо, а четници су једног младог партизана предали Немцима. Звао се Жижа, јединац у мајке, иначе студент и први партизан 1941. који је обешен у Србији, на њему су написали на табли БАНДИТЕН ПАРТИСАН. Ето то су били четници који су се кобајаги борили против окупатора. Милане, ја сам ДРАГА СА ЗВЕЗДАРЕ, јављала сам се на Фокус, ако се сећаш. Из СНС сам се ишчланила чим сам прочитала у „Викиликсу да Николић и Вучић сарађују са Американцима. Одмах 2012. сам се ишчланила. Теби све најлепше желим! Још једном хвала за овако лепо објашњење и упоређење. Живели!

  Reply
  1. Бојан

   Чији четници? У Србији је за време другог светског рата било 12 различитих паравојних формација који су себе називали четницима. Једни од тих четника су били припадници Југословенске војске, која је била против окупатора, на челу са Дражом Михаиловићем. Краљ је био у Лондону, не у Берлину. Он је овластио Дражу да представља војску владе у избеглиштву. И он је то чинио. Остале формације које су се називале четницима су биле колаборационистичке, јер су биле под командом Милана Недића, који је био у служби окупатора. А било је и оних који нису служили никоме, већ су биле као банде раштркане по шумама и једини циљ им је била пљачка, а уз то иду и убиства, силовања, итд. Дакле, ако неко каже да су неки „четници“ починили неки злочин, то не значи ништа. Није рекао који четници. Ако су злочин починили четници који су служили окупатору или ови бандити, не можете те злочине приписати Дражи Михаиловићу.
   Можете рећи „четници, али не знам који“. А ако кажете „четници Д. Михаиловића“, као што обично кажу, онда је то већ намера да се некоме припише злочин без неког видног доказа.

   Reply
 9. Драга

  Написала сам коментар. Дали ће бити објављен, или сам нешто погрешила?

  Reply
 10. Аца Тодоровић

  Црни Миленковићу, шта вам је ово требало. Прво сте требали да знате да је Тита, био само марионета а све конце је вукао Словенац Едвард Кардељ.
  1. Страшно је да доказујете да Тито и Кардељ нису уништили нашу привреду. Данас привреду развијених и богатих држава чине јаки индустријски капиталисти и сељаци велепоседници са свом пратећом механизацијом. Злотвор и масон Тита је по налогу Кардеља не само да је одузео земљу и фабрике капиталистима већ је фабрике уништио а земљу није имао ко да обрађује нити су комунистичка гамад знала да организују пољопривредну производњу. Словњначко гоффно Кардељ је чак хтео да забрани пољопривредну производњу, али га је Тито спречио рекавши:“Не сецимо грану на којој седимо“. Године 1953, због суше и због не способности комуњарских копилади да органиују производњу, пола становништва Србије би умрло од глади да американци нису послали помоћ.
  2. Наводно рушење словеначког риководства је само привидно, јер је Кардељ до своје смрти управљао целом Југославијом. Кардељ је творац и Покрета Несврстаности . За време Кардеља свако село у Словенији добило асвалт и цркву, док су путеви у селима Србије била блатњава и постојала је једна црква на 5 села. Треба ли наводити колико је фабрика премештно из Србије у Словенију? Колико су фабрика Тито и Кардељ затворили у Србији..
  Имали би к..ац од војске да нам Руси нису дали тенкове Т-55. и друго наоружање. Србија је до титове смрти само калашњикове производила. Мирно сам спавао пре војске, јер сам мислио да стварно имамо војску, Служио сам војску 1988г и још тада сам видео да немамо ништа од војске, што се и показало у ратовима деведесетих година.
  Можњ се севе демантовати што сте написали, јер последице сатанистичког и комунистичког режима трпими и дан данас, су комуњаре на власти само се не зову комунисти већ демократе, социјалисти или напредњаци а све су иста говна и све исто раде као што је радио тито и комунисти. Мани те се оваквих текстова, све су то лажи да је комунистички режим било шза добро донео. Да је комунизам био добар Енглези би га прво себи увели а не би га неметали православним народима.

  Reply
 11. ex_gracac

  „Prosvetljena“ politicka elita 1990-ih je dosla na vlast zahvaljujuci blacenju komunizma. Tadic je nedostizni vrhunac te iste. Sve se svodilo na to „Tito je los, jeste da je sve sagradio ali da smo mi bili na njegovom mest eeee onda bi tek videli sta je moglo da bude“.

  To je bila parola: Da su oni bili umesto tita cvatalo bi 10 puta vise

  Glavni krivac svega je nas narod koji je verovao u sve sta se kaze na TV te srbende vernici koji su preko noci poceli ici u crkvu, osudjivati nevernike a da pri tome nisu imali pojma o pravoslavlju.
  I danas ogroman broj pravoslavnih okupljanja opstaje zato sto ima sljivovice, alkohola i krmetine. kada bi to ukinuli broj vernika bi se drasticno smanjio.

  Reply
 12. Александар Јаковљевиђ

  Слажем се са предходним коментаром.Осим што смо имењаци претпостављам да смо и генерација јер смо исте године отишли у ЈНА,моје искуство том приликом је потпуно исто.
  Милане,сад већ могу да кажем да твој рад дуго пратим.Морам признати да сам већ почео да губим веру у људски разум,кад сам провалио твоје емисије које ме истински окрепише. У први мах нисам читао овај текст јер знам да је ово једина тема где те не разумем.Јако ценим твоје мишљење и признајем да сам због тога у задњих годину дана доста времена провео у преиспитивању свог мишљења по овим питањима.На крају та преиспитивања нису дала неки значајнији резултат.Конкретно за текст горе мој је утисак да си на брзака исписо и то пре свега због дела о Јасеновцу где по мом мишљењу логика није на твом уобичајеном нивоу.Очекујем пар текстова где ђеш сваку од теза горе детаљно образложити.

  Reply
 13. Маријана Младеновић

  Ima li igde kraja ovoj pojedinacnoj HISTERIJI zvanoj „satanski komunisti“?? Posebno naglasavan „satanski“!
  Kad god bih vmcitala negde nesto sa ovom tematikom, tu je obavezno uvek bio i neki lik koji bi rekao naveo tu bizarnu sintaksu „satanski komunisti“. Satana predstavlja okultizam, a komunisti nisu imali veze sa istim.
  Ali ipak se uvek nadje neki prepametni „komentator“ da upotrebi tu PREGLUPU i idiotsku sintaksu, valjda, misleci, tj.“misleci“ da ce tako ostaviti veci itisak na citaoxa, a nije svestan da jedini utisak koji ostavlja je da je GLUPAV.
  Totalna SIZOFRENIJA, totalna!

  Reply
 14. Ivan K.

  bizarna sintaksa „satanski komunisti“

  Маркс је у младости писао песме у којима се ставља на страну Сатане: „Dein Atem, oh Satan, inspiriert meine Verse, Wenn ich aus meiner Brust den Göttern trotze…..“ О томе су писали Richard Wurmbrand и Murray Rothbard.

  „Сотонизам – то је генијалност без љубави. “ – каже С.Н. Лазарев (књига бр. 10). Комунисти су, бар у неким периодима, заузимали став да они све и свашта знају, много више од обичног света, и да им то даје право да буду сурови.

  „Окултизам се тумачи као скривено знање недоступно већини, доступно само појединцима који истражују духовну стварност која се налази ван домета чулног опажања“ (Википедија). Било је тога код комуниста.

  Само сам гласно размишљао. Не видим разлоге да се комунистички покрет сматра нарочито сатанским. Цео модеран свет показује исте особине. Оно чиме се етикетира комунизам, односи се заправо на модернизацију. Губитак старе културе и заједнице, брутализам у архитектури, и изван ње, убијање личности – то су резултати и демократије. ..

  Reply
 15. Lune

  Hm,hmm…Staljin..1931..“ zaostajemo za zapadom i evropom 50 pa i 100 godina,moramo pobediti, ili nas nece biti “
  A, sto se tice mog Tite, kucajte „Koncentracioni logori kraljevine Jugoslavije wikipedija“..kao pocetak „anti komunizma“..slobodnog kretanja,ideja,kapitala,ljudi…itd,itd

  Reply
 16. Иван Анђеловски

  А замислите само да сте у оно време написали, па и најблажу, критику лика и дела председника? За врло кратко време бисте се нашли иза решетака. Као рецимо што је био случај са Михаилом Ђурићем.

  Не знам како се онда може тај период сагледавати у било којем другом смислу осим као тиранија. Резон да смо тада имали довољно да попунимо наше желудце једноставно не пије воду. Тај резон није за људе, више је за зоолошки врт, најблаже речено.

  Reply
 17. Славиша Нешић

  Чланак контрасно разматра Тита према постојећој алтернативи: југословенском краљу и монархистима. Са друге стране, у тексту се пореди однос Тита према Србима и српском руководству с једне стране и његов однос према не-српским руководствима и народима.

  Чланак дакле више или мање заузима становиште:
  1) краљ и монархија су неправедно хваљени а Тито се неправедно блати.
  2) Тито је био строжији према не-српским руководствима него према српском руководству.
  3) Југословенска монархија и краљ теже су оштетитили српски народ него што га је оштетио Тито.

  Најкраће речено – приступ чланка је превише фрагментаран да би био тачан. Поредити Тита/социјализам и Краља/монархију то је као поређење рецимо Милошевића и Ђинђића. Такво поређење две веома различите целине нема нарочиту практичну вредност. Ако би сте рецимо бирали да ли бисте живели у декади Милошевића (1990-2000), или у декади Ђинђића (2000-2010), мислим да би сте подуже размишљали.
  Стављати српско и остала руководства у исти кош па из тога извлачити које дете је добило више шамара је такође потпуно бесмислено. Пре свега зато што однос српског и несрпског живља у Југославији (краљевој или Титовој све једно) – није исти. Не можете ви у исти кош стављати Србе који су 1948 чинили 41% живља тадашње државе са осталим народима где су нпр Хрвати чинили тек 24% а Словенци тек 9%. Оно што сте потпуно изгубили из вида јесте да су Срби нпр 1942 године од партизанских дивизија на тлу Хрватске чинили: 96% састава Шесте личке дивизије, 92% Седме банијске, 95% Осме кордунашке и 85% Дванаесте славонске дивизије. Дакле српски је народ Тита, најпростије речено – довео на власт. А како је он то њему вратио, знамо. Српски народ је своју државност још 1918 имао, што није мала ствар. Иза ње стоје невиђене битке и страшне жртве и ту државност тада нису имали ни Хрвати, ни Словенци, ни Босанци, ни Македонци. То је огромна разлика. А какав су положај имали ти и такви Срби у држави? Нижеразредан у најблажу руку.
  Шта је боље – Краљ или Тито? За време Краља нисам живео па не могу директно да упоредим. Краљ је имао затворе а Тито је имао затворе и Голи оток. То већ у старту није исто. Краљевина је имала велики број сиромашног света, а сељаци су ишли са подераним чакширима на туровима. Са друге стране Краљевина је имала златну полугу као основу валуте, а Титова Југославија је имала 20 милијарди долара дуга (сада погрешно тврде 17 милијарди) и празну државну касу. Шта је боље – не знам? Оно што мислим јесте да је такво поређење – непрактично, ништа нарочито паметно из тога не можете извући.

  Лишен озбиљнијег разматрања, горњи чланак типа „поредим бабе и жабе“ неће допринети правилнијем односу према истини.

  Reply
 18. Luka Životić

  Luka Životić voleo je srbiju i konačno je u drugom ratu i osvojio“Najpoznatije i najslavnije ime među Južnim Slovenima,koji će jurišati preko Drine na Srbiju, svakako je bio Josip Broz Tito. Bio je pripadnik 10. čete 25. pukovnije čuvene 42. – Vražje divizije. Iz ratnog dnevniku njegove jedinice, ali i po poverljivim biografskim podacima koji se o njemu čuvaju u Moskvi, u ovom ratu Broz je imao sve zapaženiju ulogu. Iz tog dnevnika, 42. domobranske, Vražje divizije, od avgusta 1914. godine vidi se da je prokrstario je sva glavna poprišta ratnih okršaja u zapadnoj Srbiji – od Ljubovije, Malog Zvornika i Loznice do Krupnja, Bele Crkve, Stolica, Tekeriša, Valjeva, Mionice, Ljiga i Lajkovca. Učestvovao je u borbama na Drini, Gučevu i Mačkovom kamenu, u velikim bitkama na Ceru i Kolubari. U ratni izveštaji, i sa srpske i sa austrijske strane, govore da je njegova divizija odigrala važnu ulogu i u opsadi Beograda i okršajima kod Umke, Ostružnice, Banovog brda, Senjaka, Ade Ciganlije i Bežanijske kose.“
  naravno, pod pretpostavkom da je sve ovo istina! 😀 ; http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:530739-Tito-u-42-Vrazjoj-diviziji

  Reply
 19. Petar M.

  I pomisli svinja, koju mesar vodi na klanje: Gde je moj dobri gazda, dok je on bio tu uživala sam, imala sam da jedem i pijem, a ponekad me je i češkao po vratu…. a sada me ovaj zli čovek vodi na klanje!!!

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.