facebook

Утицај пуча на српску политичку аналитику

Утицај пуча на српску политичку аналитику

Да је војска у Турској имала пучиста колико Србија политичких аналитичара синоћ, Ердоган би већ био прошлост. Нет се усијао и општи суд је био да су Амери напаковали пуч, као казну за Ердоганово поновно зближавање са Русима.
Присталицама ове теорије је промакло неколико важних момената.
Прво, да су Амери паковали пуч, војска би нашла Ердогана у првих пет минута, јер би им нека америчка обавештајна служба објаснила где је он и то у три метра лево-десно. Чим сам синоћ чуо да нису ухватили Ердогана, знао сам да су пропали и да је пуч дело неколико мањих јединица, те да у њему не учествује војни врх, нити војно-обавештајне структуре, јер Ердоган од њих не би могао да се сакрије.
Друго Си-Ен-Ен је био потопуно затечен, што ће рећи да је извештавао без навијања. Где год су Амери нешто прчмољили, ова глобална мрежа нам је објашњавала шта о томе треба да мислимо и ко су добри, а ко лоши момци. Амери никад не би направили грешку да изведу неку акцију, а забораве да обавесте медије. То не ради ни Вучић, камо ли ЦИА. Пракса је да, кад Амери хоће нечију главу, данима пред неки догађај, Си-Ен-Ен појачава своју екипу на терену и почиње да загрева причу. Овај догађај, у Турској, је потпуно затекао новинаре. Уобичајена америчка субверзивна акција изгледа овако: Холивуд сним филм о рушењу Ердогана, затим глобалне мреже данима пумпају јавност да је Ердоган лош момак, саопшти се колико је хиљада беба због њега умрло и колико политичких противника држи у фрижидеру, па војска изађе на улице и, коначно камере усликавају лепог и енергичног генерала, који је извео пуч у име правде, истине и демократије. На генереалу се пресијава шминка коју су му шминкери Си-Ен-Ена набацили 15 минута пре почетка пуча.
Трећи, не мањи разлог да се одбаци претпоставка о америчком инспирисању пуче је и то што
Америка подржава исламистичке, а не секуларне режиме. Турска војска је озбиљна институција са изузетном традицијом и ниским прагом толеранције према корупцији, а владавина професионалне и патриотске екипе у Турској, или ма где широм глобуса, је последње што Амери желе да виде. На концу, и Башар ел Асад плаћа цех зато што није корумпирани исламиста, већ секуларни чувар обичаја и традиције Сиријаца. Америка подгрева исламистичка расположења где год има муслимана, чак и када су мањина у некој земљи. БиХ и Санџак су пример како се секуларизовани муслимани загревају и како им се подиже верска температура.
Проблем са нашим политичким аналитичарима је следећи: све што се деси, мора некако да буде уклопљено у њихове матрице и идеологије. Матрице размишљања је веома једноставна: Русија је центар света и све што се у свету дешава, од пучева, до климактеријума код бубашваба, окренуто је против ње. То, што тај клише пали једном у двадесет пута, не колеба праве патриоте који, кад се деси цунами на Мадагаскару, одмах заузму проруско становиште према овом природном феномену. Управо се, због наведене матрице, превиђа све оно што у њу не стаје.

Some Turkish military units have attempted an uprising.

About The Author

Related posts

3 Comments

 1. Banči

  …ako se ne varam, Kristijan Amampur se javila sa lica mesta odmah po izbijanju „puča“. Teško mi je da poverujem da je odletela tamo za deset minuta a još manje da je, eto slučajno, letovala u Bodrumu ili Marmarisu, pa se „desilo“… gde god je K.A. i CNN „miriše mi“ na njihovu umešanost… ključna je tvoja rečenica: „Америка подржава исламистичке, а не секуларне режиме.“!… zbog toga mi ovo i liči na „nameštaljku“ (false flag)! Erdogan je ovim samo ojačao svoju poziciju i gurnuo Tursku ka još ekstremnijem islamu, čisteći pritom iz vojske ostatke sekularizma…

  Reply
 2. Dule

  Ovo je nameštaljka koju će Erdogan da iskoristi da uništi sve opoziciono. Poznato je da je umešan u rat u Siriji i da se njegova familija svakodnevno enormno bogati sarađujući sa ISIL kradući sirijsku naftu. Poznate su slike stotine kamiona cisterni koje prelaze u Tursku koje su kasnije Rusi bombardovali. Turska je sultanat svoga Sultana koji je podmetnuo puč da bi imao odrešene ruke za naredno postupanje.

  Reply
 3. Rebis

  Kad autor kaze „Ameri“, postavlja se pitanje sta to tacno znaci u modernom, bolje postmodernom svetu. Analogno, sta to znaci „turska vojska“? Mimozemo da se upitamo u stvari da li su to i na koji nacin vise monolitni sistemi podlozni jasnom jedinstvenom lancu komandovanja, napr. Ili da to kazemo ovako..ko je naredio obaranje onog Su24? Turska vojska? Sam Erdogan? Davutoglu? Gulen iz Pensilvanije? Nato komanda? Onaj ko je to naredio izveo je i ovaj Coup. Erdogan je krenuo gde ne sme..a izgleda da ipak sme. U stvari mora. Sunce opet izlazi na Istoku. I kad se gleda s Bosfora

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.